استارتاپ و کسب و کارهای مرتبط با آن از جمله مفاهیم تازهای است که طی چند سال گذشته به وجود آمده است. از آنجا که استارتاپ به کسب و کارها و شرکتهای نوپا گفته میشود، بسیاری از افراد مفهوم آن را با کارآفرینی اشتباه میگیرند و آنها را در یک دسته قرار میدهند.
این در صورتی است که این دو در موارد متعددی با یکدیگر تفاوت دارند و در حقیقت دو فرایند جدا از یکدیگر محسوب میشوند. در همین راستا، ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار چند فرق استارتاپ با کارآفرینی را بررسی میکنیم و برخی از مزایای آنها نسبت به یکدیگر را شرح میدهیم.
مفهوم استارتاپ و کارآفرینی
کارآفرینی فرایندی است که طی آن یک کسب و کار جدید یا ارزش جدید خلق میشود و به مرحلهی اجرا میرسد. کارآفرینی از واژهی فرانسوی Entrepreneurs نشأت گرفته که معنایی مترادف با متعهد شدن دارد. در واقع کارآفرینان با شناسایی فرصتها متعهد میشوند با تلاش و قبول ریسک به فرایند کارآفرینی بپردازند و به دنبال آن، یک کسب و کار جدید برای کسب درآمد ایجاد کنند یا ایدهای تازه برای حل مسائل خلق کنند.
استارتاپ شرکت یا پروژهی تازهای است که توسط یک کارآفرین ایجاد میشود و رکن اصلی آن نوآوری و خلاقیت است. مرکز کسب و کارهای کوچک آمریکا دو ویژگی مهم برای استارتاپها بیان میکند که به خوبی هدف اصلی این شرکتها را نشان میدهد:
- نخستین ویژگی آن این است که معمولا حول محور تکنولوژی و فناوری شکل میگیرد.
- دومین ویژگی آن پتانسیل رشد بالایی است که در آن وجود دارد؛ خصوصا در اقتصاد هوشمند و تکنولوژیمحور امروزی.
مقالات مرتبط برای مطالعۀ بیشتر: برای تکمیل دانستههای خودتان توصیه میکنیم مقالات کارآفرینی های جدید، کسب و کار زودبازده و کسب و کار اینترنتی در منزل بدون سرمایه را از دست ندهید.
فرق استارتاپ با کارآفرینی چیست؟
با توجه به تعریفی که مرکز کسب و کارهای آمریکا از استارتاپ ارائه کرده است، استارتاپ معنایی متفاوت با کارآفرینی دارد. اگرچه ممکن است این دو در مواردی با یکدیگر مشترک باشند و حتی به عنوان زیرمجموعهی یکدیگر قرار بگیرند. ما در ادامهی این مقاله از دانشگاه کسب و کار پنج فرق استارتاپ با کارآفرینی را بررسی میکنیم:
تفاوت در حوزهی فعالیت
معمولا استارتاپ به شرکتها و کسب و کارهای تازهای اطلاق میشود که در حوزهی تکنولوژی و فناوری فعالیت میکنند. اگرچه ممکن است در مواقعی استارتاپها به حوزههای دیگری نیز وارد شوند و یک کسب و کار نوپا و جدید در آنها خلق کنند. این در حالی است که کارآفرینی حوزهی فعالیت خاصی ندارد و گزینهها و موضوعات نامحدودی برای کارآفرینان دارد.
یک کارآفرین با توجه به علاقهی خود میتواند در هر موضوعی که دوست دارد به خلق یک کسب و کار یا ارزش جدید بپردازد و از طریق آن کسب درآمد کند.
فرق استارتاپ با کارآفرینی در روند کار
فرایند کارآفرینی معمولا به این صورت است که کارآفرین فرصت ایجاد یک کسب و کار یا ایده را شناسایی میکند، سپس با فراهمکردن شرایط و امکانات به شکلگیری و راهاندازی آن میپردازد. اما در فرایند ایجاد استارتاپ، کارآفرین یا ایدهپرداز نقشهی درستی از مسیر، سرمایه و حتی ابزارهای کار خود ندارد و همه چیز برای او در حد حدس و گمان است.
در واقع مهمترین هدف شرکتهای استارتاپی دستیابی به رشدی فراتر از کارآفرینی و کسب و کارهای کوچک و بزرگ است. بنابراین، چون تجربهای در خصوص کار خود ندارند با عدم قطعیت زیادی روبهرو هستند و حتی نقشهای از چگونگی آغاز کار و فعالیت خود ندارند.
مقالات مرتبط برای مطالعۀ بیشتر: برای تکمیل دانستههای خودتان توصیه میکنیم مقالات کارآفرینی، کار در ترکیه و کسب و کار پلتفرمی را از دست ندهید.
میزان ریسک
سومین فرق استارتاپ با کارآفرینی ریسک بالای فرایند استارتاپ در مقایسه با فعالیتهای کارآفرینی است. کارآفرینی در بسیاری از موارد به موفقیت و کسب درآمد میرسد و این موضوع به خاطر چند علت است:
- نخست آنکه کارآفرینی لزوما ورود به یک حیطهی جدید و دستنیافته نیست. یک کارآفرین حتی میتواند با تقلید و ایده گرفتن از کسب و کارهای دیگر یک کسب و کار جدید خلق کند و به کسب درآمد بپردازد. بنابراین تا حدودی با نقشهی راه و مسائل و مشکلات آن آشنایی دارد.
- علاوه بر این، کارآفرینی محدودیت خاصی در موضوع، سرمایه و حتی تعداد کارآفرینان ندارد. یک فرد به تنهایی نیز میتواند برای خود کسب و کار خلق کند و از این طریق به فرایند کارآفرینی بپردازد.
این در حالی است که مشخص نبودن مسیر در فرایند استارتاپ و فرضیبودن ایدهها و بازار هدف در آن موجب میشود که استارتاپها با ریسک بالایی در ابتدای کار مواجه باشند و حتی در موارد بسیاری شکست بخورند. در نتیجه ورود به آن به افرادی که ریسکپذیر نیستند و سرمایهی چندانی ندارند توصیه نمیشود.
سرمایه مورد نیاز
یکی از مهمترین ویژگیهای شرکتهای استارتاپ، رشد سریع آنها در مقایسه با کسب و کارهای کوچک و بزرگ است. به همین علت معمولا استارتاپها در همان ابتدا به سرمایهی تقریبا بالایی نیاز دارند تا بتوانند اهداف خود را محقق کنند و سریعتر به رشد و توسعه برسند. اما کارآفرینی با توجه به حوزهای که در آن قرار دارد، ممکن است به سرمایهی چندانی نیاز نداشته باشد. حتی ممکن است فرایند کارآفرینی برای یک فرد، گسترش یک ایدهی خلاقانه برای حل مسئله باشد یا حتی ساخت برنامه و اپلیکیشن خاصی که تا حدودی نوآوری داشته باشد.
بنابراین چهارمین فرق استارتاپ با کارآفرینی در سرمایهی مورد نیاز آنهاست که معمولا در شرکتهای استارتاپی بیشتر از فرایندهای کارآفرینی است.
اهمیت مقیاس در فرق استارتاپ با کارآفرینی
کارآفرینی خصوصا در ابتدای کار مقیاس خاصی برای فعالیت دارد. مثلا ممکن است در حد یک کسب و کار خانگی متوسط باشد که با توجه به زمان و توانایی کارآفرین فعالیت کند. یا روشی برای حل یک مسئله در حوزهای خاص مانند آموزش و پرورش، رسانه یا طبیعت باشد.
اما استارتاپها معمولا مقیاسناپذیر و نامحدود هستند. آنها به گونهای طراحی میشوند که میتوانند همانکاری را که برای صد مورد انجام میدهند، برای ده هزار مورد دیگر نیز انجام دهند. این پنجمین فرق استارتاپ با کارآفرینی است که به خوبی ماهیت شرکتهای استارتاپی و اهداف آن را مشخص میکند و تفاوتهای آن را با سایر کسب و کارها نشان میدهد.
کارآفرینی بهتر است یا استارتاپ؟
انتخاب بهترین گزینه در میان کارآفرینی و استارتاپ کار دشواری است. بسیاری از افراد به دلیل اینکه ریسکپذیری کمی دارند کارآفرینی را ترجیح میدهند و عدهای دیگر به فکر سود و درآمد بسیار بالای شرکتهای استارتاپی هستند. بر اساس پنج فرق استارتاپ با کارآفرینی که در این مقاله ذکر شد، برخی از مزایای این دو فرایند در مقایسه با یکدیگر عبارتند از:
- کارآفرینی ریسک کمتری در مقایسه با استارتاپ دارد؛ در نتیجه زودتر و بیشتر به موفقیت و پیشرفت میرسد.
- از آنجا که شرکتهای استارتاپی بیشتر در حوزهی فناوری و تکنولوژی فعالیت دارند، برای متخصصان حوزههای تکنولوژی و رسانه مفیدتر و کاربردیتر هستند.
- یک فرد کارآفرین با کمترین سرمایه و حتی به تنهایی میتواند کسب و کار خود را راهاندازی کند. در صورتی که کارآفرینهای استارتاپ معمولا به سرمایهی زیادی در ابتدای کار نیاز دارند.
- از آنجا که امروزه اقتصاد کشورها در حال حرکت به سوی فعالیتهای اینترنتی و پیشرفتهای تکنولوژی است، استارتاپها آیندهی بهتری در مقایسه با کسب و کارهای کارآفرینی دارند و در صورت موفقیت به درآمد و سود بسیار بالاتری دست مییابند.
مقالات مرتبط برای مطالعۀ بیشتر: برای تکمیل دانستههای خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار صنعتی، کسب و کار شال و روسری و کسب و کار برای نوجوانان را از دست ندهید.
سخن پایانی
بسیاری از مردم کارآفرینی و استارتاپ را دو مفهوم یکسان میدانند و از تفاوتهای مهم و اساسی آنها با یکدیگر اطلاعی ندارند. بر همین اساس ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به پنج فرق استارتاپ با کارآفرینی پرداختیم و مزایای هرکدام از آنها نسبت به یکدیگر را بررسی کردیم. مسلما تفاوتهای دیگری میان این دو فرایند وجود دارد که بحث و بررسی دربارهی آنها نیازمند دانش و تجربهی تخصصی است.
به نظر شما چه تفاوتهای دیگری میان کارآفرینی و استارتاپ وجود دارد و کدام یک از آنها درآمد و موفقیت بیشتری نسبت به دیگری دارد؟
مطلب خیلی خوبی بود. با تشکر از نویسنده
درود بر شما زهرای عزیز
امیدوارم حالتون خوب باشه😊💛
خوشحالم که این مطلب واستون مفید بوده