تست شخصیت شناسی MBTI در واقع یک ابزار سنجش روان و شخصیت است که به ما کمک میکند به درک درستی از ویژگیهای شخصیتی خود برسیم. واژه MBTI در واقع مخفف عبارت Myers-Briggs Type Indicator است. تست شخصیت شناسی MBTI بر اساس نظریههای شخصیت شناسی کارل یونگ و توسط کاترین کوک بریگز و دخترش ایزابل بریگز مایرز ایجاد شده است. این تست شخصیت در واقع برای اولین بار در سال 1962 منتشر شد و از آن سال تا کنون افراد بسیاری در سراسر جهان از این شاخص برای بررسی و سنجش روان خود استفاده میکنند.
تست شخصیت شناسی MBTI با سنجش ویژگیهای شخصیتی به ما کمک میکند تا تصویر واضحتری از خود داشته باشیم و با خودآگاهی و آگاهی متقابل از دیگران تصمیمات بهتری اتخاذ کنیم. ارتباطات نادرست خود را کاهش دهیم و نیازهای شخصی خود و اطرافیانمان را به طور مؤثرتری درک کنیم. در واقع شناخت تایپهای شخصیتی به ما کمک میکند تا مهارتهای ارتباطی خود را ارتقا دهیم و در رابطه با روان و درون خود به درک کاملی برسیم.
احتمالاً شما هم در اطراف خود کسانی را میشناسید که خود را با عنوانهایی نظیر INFJ یا ESTP معرفی میکنند و ویژگیهای شخصیتی خود را در این چهار حرف خلاصه میکنند. شاید شما هم گاهی از خود پرسیده باشید که این حروف مرموز چه معنایی میتوانند داشته باشند؟ این حروف و آنچه این افراد در توصیف خود از آن استفاده میکنند تایپهای شخصیتی MBTI هستند و هر یک از حروف نشانگر یک ویژگی شخصیتی خاص در افراد هستند. در ادامه این مقاله از دانشگاه کسب و کار تصمیم داریم به بررسی تایپهای شخصیتی مختلف بپردازیم و ویژگیهای تست شخصیت شناسی MBTI را بررسی کنیم. پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
تست شخصیت شناسی MBTI چیست؟
تست شخصیت شناسی MBTI در سال 1943 توسط مادر و دختری به نامهای کاترین بریگز و ایزابل بریگز مایزر توسعه پیدا کرد. این شاخص شخصیت شناسی و آزمون آن بر اساس نظریهی تیپهای شخصیتی کارل یونگ پایه گذاری شده است و هدف آن درک ویژگیهای روانی افراد است.
سیستم روانشناسی MBTI چهار جز اصلی شخصیت افراد را تجزیه و تحلیل میکند و پس از بررسی این 4 جز یکی از 16 تیپ شخصیتی موجود را به آنها نسبت میدهد. تست شخصیت شناسی ام بی تی آی تست سادهای است که پس از تایمی نه چندان طولانی ما را به درک درستی از شخصیت خود میرساند.
جالب است بدانید هدف اولیه از ایجاد این تست شخصیت شناسی و این نظریههای روان بهبود زندگی افراد شاغل و کمک به آنها از طریق ارائه یک مبنای مشخص برای همسویی افراد با شغلهایشان بود. آزمونی که به ما کمک کند تا در مسیر شغلی درستی قرار بگیریم و به موفقیت در کسب و کار خود برسیم. آشنایی با تایپهای شخصیتی به ما کمک میکند تا به چینش درستتری از کارکنان در سازمانهای مختلف برسیم و با این کار بهره وری سازمان خود را افزایش دهیم. همچنین با توجه به ویژگیهای شخصیتی خود بتوانیم مسئولیتهای درستی را بر عهده بگیریم. در واقع با این آزمون به درک بهتر تواناییهای خود و بهینه سازی و پویایی محیط کار کمک میکنیم.
مایزر اولین نسخه این آزمون را در دهه 1940 ایجاد کرد و آن دو شروع به آزمایش و ارزیابی این تست شخصیت بر روی دوستان، خانواده و نزدیکان خود کردند. در نهایت این تست در دو دهه بعد توسعه و تکامل پیدا کرد.
چگونه تیپ شخصیتی خود را شناسایی کنیم؟
تست شخصیت شناسی MBTI آزمون سادهای است که میتواند شما را سریعاً به نتیجه برساند. حالا اگر میخواهید تایپ شخصیتی ام بی تی آی خود را بشناسید ما در ادامه مقاله به بررسی این مسئله پرداختهایم. پس اگر آماده هستید ادامه این مطالب را بخوانید و هر آنچه نیاز است تا در مورد نحوه عملکرد این تست شخصیت شناسی بدانید را فرابگیرید و نحوه انجام تست و تحلیل و تفسیر نتایج را بیاموزید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات بلوغ عاطفی و بهترین فیلم های جهان را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
یافتن تایپ شخصیتی خود از طریق ویژگیهای دوگانه
مشخص کنید درونگرا هستید یا برونگرا
اولین مرحله در تعیین تایپ شخصیتی خود در تست شخصیت شناسی MBTI این است که بتوانید درونگرا و یا برونگرا بودن خود را مشخص کنید. در واقع این مسئله به میزان اجتماعی بودن شما ربطی ندارد و بیشتر تمایل شما به هر یک از این دو گزینه را میسنجد. برای مثال شما ممکن است در نگاه دیگران فردی اجتماعی باشید که در بسیاری از مراسمات شرکت میکنید؛ اما شاید در درون شما اتفاق دیگری بیفتد؛ یعنی تمایل شما به عمل شبیه یک درونگرا باشد.
میتوانید از خود بپرسید که معمولاً هنگامیکه با مشکلی روبرو میشوید و در صدد حل آن برمیآیید ابتدا به درون نگاه میکنید یا به بیرون؟
برونگراها
معمولاً فعالیتهای اجتماعی را انرژی بخش میدانند و تمایل دارند وقت زیادی را در این گونه مراسمات بگذرانند، آنها از هیجان مهمانیهای شلوغ و اجتماعات بزرگ لذت میبرند. البته برونگراها هم مثل بقیه افراد میتوانند از تنهایی خود لذت ببرند؛ اما اگر زمان زیادی را در یک محیط خلوت و آرام سپری کنند خسته میشوند و انرژی خود را از دست میدهند.
دروانگراها
مکانهای خلوت، آرام و ساکت را انرژی زا میدانند و حضور در تنهایی برای مدت طولانی آنها را خسته نمیکند. البته باز هم بیان این نکته ضروری است که افراد درونگرا میتوانند از معاشرت حتی در گروه و اجتماعات بزرگ لذت ببرند؛ اما گذراندن وقت با افراد کمتر و یا حتی تنهایی آنها را مجدداً شارژ میکند. در واقع یک محیط آرام و ساکت حکم یک شارژر پرقدرت برای آنها را دارد. آنها محیطهای ساکت را ترجیح میدهند.
بهتر است بدانید که خجالتی بودن معمولاً نشانه محکمی برای برونگرای و یا درونگرایی افراد نیست. افراد برونگرا نیز میتوانند در دسته خجالتیها قرار بگیرند و بالعکس. اگر در تشخیص درونگرایی یا برونگرایی خود شک دارید باید تشخیص دهید که چه چیزی به شما انرژی میدهد و چه چیزی شما را فرسوده میکند.
شهودی یا حسی بودن خود را مشخص کنید
در تست شخصیت شناسی MBTI نیاز است تا به نحوه جمع آوری اطلاعات توسط خودتان فکر کنید. شما معمولاً در موقعیتهای مختلف چطور اطلاعات به دست میآورید؟ این کار را از طریق حواس خود انجام میدهید و یا از طریق شهود پیش میروید؟
برای مثال در تفاوت این دو نگرش میتوان گفت که حسیها درختها را آنالیز میکنند در حالی که شهودیها جنگل را میبینند. سؤالات حسیها بیشتر با کلمه “چی” آغاز میشود اما شهودیها اغلب چرایی را میپرسند.
حسگرها
حسگرها معمولاً جزئیات و حقایق مشخص را ترجیح میدهند. آنها معمولاً در زمان حال تمرکز دارند و واقعیات را به هر چیزی ترجیح میدهند. حسیها اصولاً تا چیزی را نبینند باور نمیکنند و ترجیح میدهند شنیدهها و مسائلی که ریشه در منطق، مشاهدات عینی و یا حقایق نداشته باشند را نپذیرند. آنها همچنین به حدس و گمانها بی اعتمادند. حسگرها در جزئیات بسیار خوب و قوی هستند و شناخت بسیار درست و درک خوبی نسبت به نیازهای خود دارند.
شهودیها
شهودیها معمولاً برعکس حسیها از ایدهها و نظریات انتزاعی لذت میبرند و همچنین با حدس و گمان رابطه خوبی دارند. آنها اصولاً تخیل قوی دارند و تمایل دارند رؤیاپردازان ماهری باشند. شهودیها از فکر کردن و نظریه پردازی در رابطه با اتفاقات آینده لذت میبرند و این مسئله کاملا بر خلاف حسیهایی است که زندگی در زمان حال را ترجیح میدهند. افکار این دسته از افراد معمولاً حول محور الگوها و پیوندهای مشخص میگردد. آنها تمایل به رؤیاپردازی دارند. شهودیها اصولاً انسانهای فراموشکاری در رابطه با جزئیات امور هستند. برای مثال ناگهان در میان تمرکز بر روی انجام یک پروژه خوردن ناهار را به یاد میآورند!
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات اکسی توسین، اهمال کاری و تست شخصيت شناسي mbti را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
احساسی یا منطقی و متفکر بودن خود را تشخیص دهید.
پس از اینکه نحوه دست یابی و جمع آوری اطلاعات توسط خودتان را بر طبق تست شخصیت شناسی MBTI دریافتید حالا نوبت آن رسیده که احساسی یا منطقی بودنتان در تصمیم گیریها را تشخیص دهید. شما چطور تصمیم میگیرید؟ پس از اینکه اطلاعاتی در رابطه با موضوعی خاص جمع آوری کردید چطور به یک تصمیم جامع میرسید؟
احساسی
تیپهای احساسی معمولاً در تصمیم گیریهای خود از تعارض و تنش دوری میکنند. در واقع میتوان گفت تعارض در اجماع میتواند برای آنها بسیار استرس آفرین باشد. افرادی که در دسته احساسیها قرار میگیرند معمولاً سعی میکنند از دیدگاه همهی افرادی که در تلاش برای یافتن یک راه حل و رسیدن به یک اجماع هستند به مسائل نگاه کنند تا بتواند تصمیمی که کمترین تعارض را ایجاد میکند اتخاذ کنند.
احساسیها معمولاً شرایط را شخصی سازی میکنند و تمایل دارند تا دیگران و عواطف آنها را درک و ارزیابی کنند. آنها معمولاً از خود میپرسند که این تصمیم چه تأثیری بر روی من و اطرافیان دارد و یا من چه حسی نسبت به این مسئله دارم؟ آنها معمولاً با احساسات و عواطف خود درگیر هستند و این احساسات و عواطف را در تصمیمهای خود نیز دخیل میکنند.
منطقی یا متفکر
افراد منطقی و متفکر اما دقیقاً نقطه مقابل احساسیها هستند. آنها معمولاً در تصمیم گیریهای خود احساسات خود و دیگران را دخالت نمیدهند و شاید ترجیح میدهند خیلی به تصمیمات احساسی توجه نکنند. منطقیها تمایل دارند تا به دنبال منطقیترین و منسجمترین راه حل موجود باشند. راه حلی که مطمئن باشند آن را با دخالت عقل و منطق خود برگزیدهاند و احساسات در آن نقشی نداشته است. آنها معمولاً این تصمیمات و نتیجه گیریهای خود را با مجموعهای از قوانین و مفروضات موجود بررسی میکنند.
نکتهای که توجه به آن در این مضمون خالی از لطف نیست این است که باید به خاطر داشته باشید که هر دو نوع احساسی و منطقی میتوانند متعادل و معقول باشند و قرار نیست یک تیپ شخصیتی شامل یکی از این دو نوع از یک طرف بام منطق یا احساس سقوط کند. تیپهای احساسی میتوانند منطق را درک کنند، همانگونه که منطقیها توانایی درک احساسات دیگران را دارند. افراد از هر نوعی از تایپهای شخصیتی میتوانند درگیر احساسات شوند و تصمیمات غیرعاقلانه اتخاذ کنند.
قضاوتی یا ادراکی بودن خود را بررسی کنید.
حالا نوبت آن است که در تست شخصیت شناسی MBTI بتوانید نحوه ارتباط خود را با دنیای خارج بررسی کنید. ارتباط گیری شما با دنیای خارج از خودتان چگونه است؟ آیا معمولاً تمایل به در میان گذاشتن قضاوتهایتان با دیگران دارید یا بیشتر ترجیح میدهید از تصوراتتان استفاده کنید؟ معمولاً انعطافپذیری را ترجیح میدهید یا ساختارمند هستید؟ ملاحظه گر و ملاحظه کننده هستید و یا نظم و ساماندهی را اولویت قرار میدهید و داوری کننده هستید؟
ادراکی
ادراکیها معمولاً ملاحظهگرهایی هستند که اعتقاد زیادی به ساختارمند و نظاممند بودن ندارند. آنها را میتوان یکی از انعطافپذیرترین تیپهای شخصیتی در نظر گرفت که به سادگی میتوانند با انواع شرایط و انسانها کنار بیایند بدون اینکه موقعیتها آنها را آزار دهد. ادراکیها معمولاً در تصمیمهای خود مردد هستند. آنها تصمیم گیران خوبی نیستند و هر چه این تصمیمات مهمتر باشند سرعت عمل آنها نیز کمتر میشود. این افراد معمولاً بیشتر از سایرین درگیر اهمال کاری میشوند و نمیتوانند مرز دقیقی میان کار و سرگرمی ایجاد کنند. آنها را معمولاً در دقیقه نود در حال انجام کارها و تلاش برای رسیدن به ددلاین مشخص میبینید.
قضاوتی
افرادی که در دسته قضاوتیها قرار میگیرند معمولاً ساختارمند، سازمان یافته و تصمیم گرا هستند. نظم و برنامه ریزی در زندگی آنها اولویت بالایی دارد و معمولاً از موقعیتهای شلوغ و هرج و مرج بیزار هستند. آنها عاشق یافتن راه حل برای مشکلات هستند و احتمالاً با اشتیاق زیادی در رابطه با راه حل خود و دلیل یافتن آن سخن میگویند. قضاوتیها از برنامه ریزی لذت میبرند و اصولاً خیلی دقیق به این کار میپردازند. این افراد برنامه ریزانی هستند که مدیریت زمان خود را در دست میگیرند و یک لیست کامل و دقیق از کارهایی که قرار است انجام دهند دارند. قضاوت گراها از انجام امور پیش از موعد مقرر و پیش افتادن از برنامه لذت میبرند. هیچگاه آنها را در حال انجام یک کار دقیقه نودی نخواهید دید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات روانشناسی رنگ ها، شبکهسازی و استارتاپ های موفق دنیا را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
تعیین حروف تایپ شما طبق تست شخصیت شناسی MBTI
حالا که تایپ خود را از میان این چهار بخش دوگانه انتخاب کردید میتوانید تایپ شخصیتی خود را از میان این ویژگیها بیابید.
- I درونگرا (for introvert) یا E برونگرا (for extrovert)
- S حسی بودن (for sensing) یا N شهودی (for intuitive)
- T متفکر یا منطقی (for thinking) یا F احساسی (for feeling)
- J قضاوتی (for judging) یا P ادراکی (for perceiving)
تست شخصیت شناسی MBTI
از دیگر راههایی که شما میتوانید به تایپ شخصیت خود بر اساس تست شخصیت شناسی MBTI دسترسی پیدا کنید شرکت در یکی از آزمونهای ام بی تی آی است. اگر یک سرچ ساده در موتورهای جستجو از جمله گوگل داشته باشید تستهای رایگان بسیاری در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
با شرکت در این تستها و پاسخگویی به سؤالات آن میتوانید به تایپ شخصیت خود از میان این 4 ویژگی دوگانه دست پیدا کنید. نتایج نهایی این تستها میزان تمایل شما را به سمت هر یک از ویژگیها نشان میدهد. گاهی ممکن است نتایج شما به صورت مرزی به دست بیاید. در نهایت باید با توجه به شناختی که از خود دارید و خلق و خوی خود، نتیجه نزدیکتر را بیابید.
نکتهای که در پاسخگویی به سؤالات این نوع آزمونها از جمله تست شخصیت شناسی MBTI باید در نظر داشته باشید این است که پاسخ سؤالات را به صورت صادقانه بیان کنید. یعنی بر طبق عملکرد فعلی یا نحوه عمل خود پاسخ دهید. نه بر اساس علایقتان و چیزی که دوست دارید باشید و یا رفتار یا احساس کنید.
اگر جزئیات بهتری میخواهید و یا به آزمونهای موجود در فضای مجازی اعتماد ندارید میتوانید در آزمون رسمی ام بی تی آی با کمک گرفتن از یک متخصص مانند یک روانشناس یا حتی یک مشاور شغلی شرکت کنید.
تست شخصیت شناسی MBTI و اثرات آن بر ما
پس از اینکه توانستید تایپ شخصی خود را تشخیص دهید حالا وقت آن رسیده که بتوانید از نتایج آن بهرهمند شوید. تایپ شخصیتی خود را در زندگیتان به کار بگیرید؛ یعنی چه؟ یعنی اینکه با در نظر گیری ویژگیهای شخصیتی خود میتوانید در مسیر شغلی و زندگی خود انتخابهای بهتری داشته باشید و با اطمینان بیشتری قدم بردارید.
همچنین میتوانید با شناخت تایپ شخصیتی اطرافیان و عزیزان، روابط خود را ارتقا دهید و بهتر بتوانید شرایط و رفتارهای آنها را درک کنید.
هنگامیکه تایپ شخصیتی خود را میدانید، بهتر میتوانید درک کنید که چطور باید با دنیای اطراف خود سازگار باشید. چه شغلی برای شما مناسب است و یا اتخاذ چه تصمیماتی در مسیر زندگی به نفع شماست.
برای مثال اگر یک فرد با تایپ شخصیتی INTJ هستید و شغل شما فروشندگی در یک فروشگاه بزرگ و شلوغ است شاید بهتر باشد در رابطه با مسیر شغلی خود تجدید نظر کنید. مسئلهای که احتمالاً تا پیش از اطلاع از تایپ شخصیتی و دانستن ویژگیهای خاص خود چیزی از آن نمیدانستید.
کاربردهای بسیاری برای نوع بهرهگیری ما از تایپمان بر اساس تست شخصیت شناسی MBTI وجود دارد که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
تست شخصیت شناسی MBTI در مسیر یادگیری
شناخت درست از ویژگیهای شخصیتی به ما کمک میکند تا در مسیر یادگیری و آموزش موفقتر عمل کنیم. مهم است که بدانیم مدل شخصیتی ما در درک و دریافت مفاهیم و حقایق چگونه است و این مدل را در یادگیریهای خود بسط دهیم.
برای مثال برخی از تایپهای شخصیتی مسائل را به صورت شهودی درک میکنند و جزئیات برای آنها بی معنی است؛ اما ممکن است تایپی که شما در دسته آن قرار دارید جزئی نگر باشد و به سادگی بتواند جزئیات امور را به خاطر بسپارد.
تست شخصیت شناسی MBTI در مسیر روابط
هنگامی که ما به درک درستی از خودمان برسیم و ویژگیهای اصلی شخصیتی خود را بشناسیم میتوانیم در درک نیازهای خود نیز بهتر عمل کنیم. در این صورت میتوانیم بدانیم که به دنبال چه ویژگیهایی در شریک زندگی خود هستیم؟ یا اینکه با چه ویژگیهایی سازگاری بیشتر و بهتری داریم.
همچنین شناخت تایپ شخصیتی پارتنرتان به شما کمک میکند تا بتوانید درک درستی از رفتارهای او داشته باشید و بالعکس. این درک مقابل میتواند به پایداری روابط شما کمک کند و رابطهای رو به رشد برای شما بسازد.
تست شخصیت شناسی MBTI در مسیر رشد شخصی
دیگر کاربردی که شناخت تایپ تست شخصیت شناسی MBTI برای ما دارد پیشرفت سریعتر در مسیر توسعه و رشد فردی است. با درک دقیق نقاط قوت و ضعفمان و رسیدن به خودآگاهی میتوانیم بدانیم که سرمایهگذاری بر روی چه زمینههایی میتواند برای ما مفید و مثبت باشد؟ یا در چه بخشها و زمینههایی میتوانیم بهتر رشد کنیم؟
شاید مثالی که بتوانیم در این زمینه به آن اشاره کنیم انتخاب رشته تحصیلی در دوران مدرسه باشد. شناخت تایپ شخصیتی میتواند نقاط قوت و ضعف ما را آشکار کند و ما را در انتخاب یک مسیر تحصیلی مناسب برای رشد و توسعه فردی یاری کند.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات فیلم انگیزشی، هدف از زندگی و مصاحبه کاری را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
تست شخصیت شناسی MBTI در مسیر شغلی
به عنوان آخرین مضمونی که تایپ شخصیتی میتواند آن را بهبود ببخشد میخواهیم به مسیر شغلی افراد اشاره کنیم. این روزها در بسیاری از کشورها و در سازمانهای بسیاری از تایپ شخصیتی افراد برای کسب جایگاه شغلیشان سؤال میکنند و تایپ شخصیتی ما میتواند تأثیر مستقیمی بر موفقیت شغلی ما داشته باشد.
شناخت ویژگیهای شخصیتی از جمله درونگرا و برونگرا بودن میتواند شما را در انتخاب محیط کاری و نوع فعالیتی که قرار است هر روزه به آن بپردازید یاری کند. برای مثال اگر شما یک شخصیت درونگرا دارید و از حضور در تنهایی خود انرژی میگیرد. حضور هر روزه در یک محیط شلوغ و پر سر و صدا تمام انرژی شما را تخلیه میکند و به شما آسیب میرساند. همچنین شاید آن طور که باید نتوانید در کار خود بدرخشید.
کلام پایانی
تست شخصیت شناسی MBTI یکی از معتبرترین تستهای حوزه روانشناسی برای آگاهی از ویژگیهای کلی شخصیت ماست. این تست که بر اساس نظریههای شخصیت شناسی کارل یونگ پایه گذاری شده است چهار ویژگی دوگانه شخصیتی ما را بررسی میکند. درونگرایی و برونگرایی، حسی یا شهودی، منطقی یا احساسی و قضاوتی یا ادراکی. با شرکت در آزمونهای معتبر تست شخصیت شناسی MBTI یا بررسی ویژگیهای شخصیتی خود با توجه به ویژگیهای دوگانه بیان شده در این مقاله میتوانید به سادگی به تایپ شخصیتی خود دسترسی پیدا کنید.
شناخت تایپ شخصیتی خود و اطرافیانمان میتواند در مسیرهای شغلی و زندگی ما کاربردهای بسیاری داشته باشد. درک ما از این ویژگیها به ما کمک میکند تا بتوانیم تصمیمات درستی در مسیر کسب و کار و یا زندگی شخصی خود بگیریم. تایپ شخصیتی شما میتواند در مسیر شغلی، روابط، مسیر یادگیری و توسعه فردی شما اثرگذار باشد.
امیدواریم این مقاله از دانشگاه کسب و کار برای شما مفید واقع شده باشد و توانسته باشیم به سؤالات شما در رابطه با تست شخصیت شناسی MBTI پاسخ دهیم. شما از تایپ شخصیتی خود اطلاع دارید؟ چطور از این شناخت در مسیر کاری و زندگی خود استفاده میکنید؟ نظرات خود را با ما در دانشگاه کسب و کار در میان بگذارید.