هرچند ممکن است در زمینههای مختلفی مهارت داشته باشید، اما تا زمانی که فن بیان قوی نداشته باشید و قادر به ارتباط برقرار کردن و ابراز دیدگاههای خود نباشید، نمیتوانید تواناییهای خود را به دیگران نشان دهید. همانطور که در اشعار این گونه آمده است که تا زمانی که فردی سخن نگفته باشد، هنرها و عیبهای او پنهان میمانند! بسیاری از افراد استعدادهای بالقوهای دارند، اما نمیتوانند خود را در جمع به درستی معرفی کنند یا دانش خود را به شکل مناسب بروز دهند. اگر شما هم احساس میکنید که باید روی توانایی ابراز دیدگاه و فن بیان خود کار کنید، بهتر است به سرعت اقدام کنید. در این صورت، فرصتهای کمتری را از دست خواهید داد.
بخش گفتاری در فن بیان قوی نقش بسزایی دارد. البته فن بیان فقط به گفتار محدود نمیشود و حتی شامل زبان بدن هم میشود، اما بخش عظیمی از آن به ابراز نظرات شما بستگی دارد. پس سعی کنید تا حد ممکن فن بیان خود را تقویت کنید. آیا شما هم فکر میکنید که نیاز به تقویت فن بیان دارید؟ و آیا شغل شما به گونهای است که باید همواره در مذاکرات و جلسات و… حضور داشته باشید؟ در این مقاله از مجموعه مقالات دانشگاه کسب و کار به تکنیکهای عملی میپردازیم که میتوانید با استفاده از آنها فن بیان قوی را در خود توسعه دهید. اگر شما نیز به این مهارت نیاز دارید، حتماً تا انتهای این مقاله تیم ما را همراهی کنید.
نگاهی به تاریخچه فن بیان
توانایی در بیان و سخنرانی از دیرباز مورد توجه بشر بوده است. این موضوع نه تنها مربوط به دوران مدرن نیست، بلکه از زمانی که انسان قادر به بیان خود شد، اهمیت آن نیز درک شد. البته، فرایند سخنرانی به سرعت به مفهوم فعلی خود که ما امروز میشناسیم تبدیل نشد. اولین کتاب کامل درباره سخنرانی و آموزش آن به 4500 سال پیش بازمیگردد. بسیاری از تکنیکهایی که امروز درباره هنر سخنوری و قناعت دیگران میدانیم، به ارسطو، فیلسوف یونانی قرن سوم پ.م. بازمیگردد. جالب است که آموزشهای ارسطو هنوز هم کاربرد دارند و منقضی نشدهاند. سخنوران معروف مثل جان اف کندی و مارتین لوتر کینگ نیز از تکنیکهای مشابه برای تقویت سخنوری و توسعه فن بیان قوی در خود استفاده کردهاند.
چرا باید فن بیان قوی را در خود توسعه دهیم؟
اما چرا لازم است سخنوری را یاد بگیریم؟ حداقل به سه دليل همگان باید با فنون سخنوري و قدرت بيان آشنا شوند:
- تقریباً همگي ما در زماني در زندگي خود بايستي در جمع صحبت كنيم. از عقايد خود دفاع كنيم يا كسي را قانع كنيم. پس بهتر است خود را برای آینده آماده کنید.
- کارکنان با هر نوع سمت وظيفه، بر اساس توانایى سخنورى در جمع و مهارتهای ارتباطى به عنوان يكى از مهارتهای حياتى كه بايستى ياد بگيرند، رتبهبندي شده و پيشرفت شغلی را طی میکنند.
- قدرت بيان و توانایى قانع كردن ديگران با هر نوع وضعيت اجتماعى كه دارید، مىتواند در كار شما، در زندگى شخصى شما يا حتى در جامعه جهانى تغييرات عظيمى را رقم بزند.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات روانشناسی رنگ ها، شبکهسازی و استارتاپ های موفق دنیا را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
فن بیان چیست؟
این سؤالی است که ممکن است در ذهن شما پیش آمده باشد. فن بیان میتواند به معنای توانایی ارتباط برقرار کردن با دیگران باشد. این موضوع میتواند در قالب گفتگو در یک همایش، اجرای یک برنامه تلویزیونی، یا حتی در گفتگوهای روزمره انجام شود. فن بیان به معنای استفاده از تمام ابزارهای ارتباطی شما از جمله صدا، لحن، بدن و حرکات بدن، برای ارتباط با دیگران است. این تعریف فن بیان را بر همه شرایط و موقعیتها منطبق میکند.
فن بیان فقط مخصوص گروه خاصی از افراد نیست. همه ما در طول زندگی خود نیاز به فن بیان قوی داریم. چه شما یک دانشجو، پزشک، کارمند، والد، یا حتی یک دانشآموز باشید، همگی نیاز به فن بیان خوب دارید. پس اولین قدم در فراگیری فن بیان این است که بتوانید گفتار مؤثر و تأثیرگذار را در ذهن خود طراحی کنید. سپس باید توانایی این را پیدا کنید که بتوانید آنچه را که در ذهن خود دارید به زبان آورده و به دیگران منتقل کنید.
چرا به فن بیان قوی نیاز داریم؟
دلایل متعددی برای اینکه چرا باید توانایی بیان قوی داشته باشیم وجود دارد. در اینجا به شش مورد از آنها میپردازیم:
- برای اینکه بتوانیم نظرات خود را به راحتی بیان کنیم! بسیاری از ما به دلیل خجالت و عدم توانایی در بیان مناسب، از ابراز نظر خودداری میکنیم. با داشتن توانایی فن بیان قوی، میتوانید به راحتی نظرات خود را بگوید و از این کار خجالت نکشید.
- برای رسیدن به موفقیت در شغل دلخواه! ممکن است در مقایسه با همکارانمان، توانایی و صلاحیت بالاتری داشته باشیم، اما به دلیل عدم توانایی در بروز خود و عدم داشتن توانایی بیان قوی، نتوانیم شایستگیهای خود را به درستی نشان دهیم.
- برای اینکه تحسین و تشویق شوید! بسیاری از ما دارای دانش و مهارتهای فراوانی هستیم که دیگران آن را ندارند. اما به دلیل عدم داشتن توانایی بروز مناسب، فرصت شناسایی آن توسط دیگران وجود ندارد.
- برای حفاظت از حق خود! گاهي اوقات، حق ما به دليل عدم توانائي در بروز مناسب، توسط ديگران ناديده گرفته ميشود. با داشتن توانائي بيان قوي، ميتوانيم از این موضوع جلوگيري كنيم كه حق ما ضایع شود.
- برای ابراز علاقه به افراد نزدیک! بسياري از ما به دليل عدم توانائي در بروز مناسب، نميتوانند علاقه خود را به افراد نزديك خود نشان دهند.
- برای استفاده از فرصتهای جديد! فرصتهای زيادي از دست ما در میروند، فقط به اين خاطر كه نميتوانيم درخواستهایمان را به صورت مناسب نشان دهیم.
بعضي افراد فكر ميكنند كه توانائي ابراز مناسب فقط براي سخنوران يا كساني است كه شغلی در حوزه روابط عمومي يا مجري گري دارند! ولي جالب است كه بدانید که همگى ما نياز به توانائى فن بیان قوی داريم چرا که راه ارتباطی انسانها با یکدیگر زبان است.
تکنیکهایی برای رسیدن به فن بیان قوی
در ادامه این مقاله تکنیکهایی را بررسی میکنیم که میتوانید با استفاده از آنها به فن بیان قوی دست پیدا کنید و کلام خود را مؤثرتر به مخاطب منتقل کنید. برای آشنایی با این تکنیکها تیم دانشگاه کسب و کار را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
1.آرامش خود را حفظ کنید
اگرچه این روش اولین موردی است که با هم بررسی میکنیم، اما باید توجه داشت که بسیار حیاتی است. چرا؟ زیرا اگر شما تازه وارد هستید، هر یک از سخنرانیها یا آزمونها میتواند به آخرین تجربه شما تبدیل شود. بنابراین، همه چیز به این چند دقیقه یا حتی چند ثانیه وابسته است و این موضوع ممکن است شما را نگران کند. نفس عمیق بکشید و لبخند بزنید (که میتوانید صدای آن را از طریق بلندگو بشنوید). به خودتان اعتماد کنید و بدانید که فرقی نمیکند چه اتفاقی میافتد، مهم این است که شما به بهترین نحو تلاش خود را کردهاید.
2.تمرین کردن را فراموش نکنید
برای افزایش توانایی ابراز دیدگاه و فن بیان قوی، باید به تمرین ادامه دهید. اگرچه بسیاری از افراد تأکید کردهاند که تمرین کلید موفقیت در هر فعالیتی است، ما نیز بر همین موضوع تأکید میکنیم. برترین صداپیشهها قادرند هزاران واژه را بدون خطا بیان کنند، اما برای رسیدن به این سطح از مهارت، سالها تلاش و تمرین لازم است. تمرین باعث میشود نقصها کمتر شوند و صداپیشهها به واسطه آن به موفقیت میرسند. به زودی متوجه خواهید شد که خواندن و گفتار شما به طور پیوسته و بدون خطا در حال بهبود است. این امر باعث صرفهجویی در زمان شما، پیشرفت در کارتان و بهرهبرداری از مهارتتان خواهد شد و باعث افزایش قدرت تأثیرگذاری در سخن شما میشود.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات فیلم انگیزشی، هدف از زندگی و مصاحبه کاری را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
3.برای رسیدن به فن بیان قوی، بدون آمادگی سخنرانی کنید
در عرصه موسیقی، قابلیت اجرای یک قطعه موسیقی که تاکنون با آن روبرو نشدهاید با استفاده از یک ساز موسیقی، با نام بداههنوازی شناخته میشود. برای سخنرانیهای طولانی یا پروژههای بزرگ مانند دوبلاژ کتابهای صوتی یا فیلمهای آموزشی، شاید وقت زیادی از شما برای خواندن چندین باره متن قبل از شروع کار صرف شود! در حالی که این کار لزوماً ضروری نیست. به جای این، میتوانید تمرین کنید تا هنگام خواندن یک متن برای اولین بار، آن را به خوبی ارائه دهید. این موضوع ممکن است کمی زمان ببرد تا چشمان و دهان شما هماهنگ شوند، اما این توانایی به طور مستقیم با مرحله بعدی که قصد داریم درباره آن صحبت کنیم، مرتبط است.
4.گرم کردن را فراموش نکنید
ممکن است شگفت زده شوید اما یک قهرمان المپیک در رشته دو، قبل از اینکه تلاش کند رکورد جهانی را بشکند، حداقل سه ساعت وقت میگذارد تا بدنش را گرم کند. هر شخص عادی نیز قبل از هر پیادهروی، حتماً باید بدنش را گرم کند، در غیر این صورت عضلات پشت پایش شدیداً درد میگیرند. آمادگی داشتن الزامی است. برای تقویت توانایی بیان خود، هر روز صبح را با گرم کردن صدای خود آغاز کنید. عضلات صورت خود را کشیده کنید. برنامههای خود را به ترتیب اجرا کنید.
یکی از تمرینهای مفید برای گرم کردن صدای خود، ارتعاش لبها با عبور هوا از بین آنهاست. برای آشنایی با این تمرین، ویدئوهای Lip Roll را در وب جستجو کنید. عضلات گردن خود را شل کنید. تمرینات تنفس خود را اجرا کنید. حتی اگر وقت خود را صرف گرم کردن صدای خود نمیکنید، هر روز صبح پنج دقیقه وقت بگذارید تا صدای خود را آماده کنید. این تکنیک برای صدای شما و سلامتی شما بسیار مفید است. اگر هنوز فکر میکنید این تکنیک ساده است، به یاد داشته باشید که سلین دیون خواننده معروف با سالها تجربه و موفقیت در حرفه خود، همچنان هر روز صبح خود را با این تمرینات پایه آغاز میکند.
5.برای رسیدن به فن بیان قوی، به زیر و بم صدای خود توجه کنید
شوارتز توضیح میدهد که صداهای بسیار بالا یا پایین معمولاً نشاندهنده نگرانی یا عدم اطمینان فرد صحبت کننده است. استفاده از تن صدای مناسب میتواند به شما در برقراری ارتباطات مؤثرتر کمک کند. روشی برای یافتن بهترین تن صدای خود، تکرار عبارت (آ-ها) است. همان عبارتی که به جای بله در پاسخ به یک دوست استفاده میکنید. شوارتز معتقد است که در هنگام صحبت کردن، بهترین تن صدای شما باید با (آ) هماهنگ باشد.
6.به حالت بدن خود توجه کنید
دِوُر معتقد است که حالت بدن در حین سخنرانی میتواند تأثیر زیادی بر کیفیت آن داشته باشد. ایستادن یا نشستن با دقت میتواند به شما امکان تنفس بهتر و افزایش قدرت صدا را بدهد. حرکت اندک سر نیز ممکن است مفید باشد. با بالا بردن چانه و کج کردن سر، میتوانید باعث کاهش طنین صدا شوید و در نتیجه صدای شما به طور شفافتری به گوش مخاطب برسد. او توضیح میدهد: اگر شانههای شما نزدیک هم باشند و خم شده باشند، ممکن است قسمت عظیمی از قدرت پتانسیل صدای خود را از دست بدهید.
7.برای رسیدن به فن بیان قوی، نسبت به خود ملایم باشید
به جای اینکه یک نوازنده گیتار، پیانو یا طبل باشید، در سخنرانی، بدن شما ابزار کار شما است. بررسی کنید که چگونه موسیقیدانان حرفهای از سازهای خود مراقبت میکنند! آنها ساز خود را تمیز نگه میدارند. از آن محافظت میکنند، قطعات خراب آن را تعمیر میکنند و آن را در محل مناسب و راحتی نگهداری میکنند. شما چگونه با ابزار کار خود، یعنی بدنتان، برخورد میکنید؟ چه اقداماتی برای حفظ، مراقبت و حفاظت از سلامت آن انجام میدهید؟ برای حفاظت از صدای خود، به نکات زیر توجه کنید:
ابتدا با تمرین تنفس عمیق و استفاده از الگوهای تنفس مناسب، قدم اول را در این مسیر بردارید. کیت دِوُر، بنیانگذار توتال وُیس، توصیه میکند که اگر به جای تنفس عمیق شکمی، به صورت سطحی و از راه سینه تنفس کنید، صدای شما ضعیفتر و ترسیده به نظر خواهد رسید و همچنین این کار ممکن است باعث فشار غیرضروری بر روی تارهای صوتی شما شود. هنگام استرس یا ترس، شاید کمی سخت باشد که به یاد داشته باشید باید نفس عمق بکشید، اما نفسهای آرام، صدای شما را بهبود میبخشد و به شما کمک میکند با اطمینان بیشتر به نظر برسید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات تمرینات فن بیان، افراد موفق و روانشناسی عزت نفس را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
ادامه نکات برای حفاظت از صدا
قطعاً با فواید نوشیدن آب آشنا هستید. پس زیاد آب بنوشید! دِوُر معتقد است که حفظ رطوبت بدن به بهبود کیفیت صدای شما کمک میکند. اگر در طول روز قهوه، نوشابه یا نوشیدنیهای الکل دار بخورید، ممکن است تارهای صوتی شما رطوبت لازم برای تولید بهترین صدای ممکن را نداشته باشند. همچنین او تصریح میکند که تارهای صوتی بایستی دارای انعطاف پذیری خوبی باشند و با سرعت بالا به لرزش درآیند. تارهای صوتی زنان به طور متوسط ۲۰۰ بار در هر ثانيه لرزش دارد و این عدد در مورد مردها حدود ۱۲۰ بار در هر ثانيه است. با هر وعده غذایي، آب بخوريد. يك بطری بزرگ آب را پر كنيد و به طور منظم از آن كمي بنوشيد. شايد اين مقدار آب زياد به نظر برسد اما بايد بدانيد كه اغلب مردم كمتر از حد مورد نيازشان آب مینوشند.
از فریاد زدن خودداری کنید. شوارتز میگوید که آیا دوست دارید برای تشویق تیم موردعلاقهتان فریاد بزنید؟ باید بگویم که قطعاً این کار برای تارهای صوتیتان خوب نیست! فریاد زدن میتواند باعث کشیدگی آنها شود و صحبت کردن را برایتان سخت کند. در بدترین حالت، فریاد زدن میتواند منجر به گرههای صوتی و برآمدگی تارهای صوتی شود. حتماً حداقل ۷ ساعت در شب بخوابید، چرا که یک صدای خسته، نامطلوب به نظر خواهد رسید. همچنین خستگی برای صدای شما مضر است. همچنین حرفهای خود را زمزمه نکنید. این کار برای صدای شما مشکل ایجاد میکند و باعث کشیدگی تارهای صوتی شما میشود.
8.فروتنی را بیاموزید
مایک تایسون این نکته را مطرح میکند که در زندگی باید فروتنی را بیاموزیم زیرا در غیر این صورت زندگی خود این ویژگی را با اتفاقهای ناگوار به ما میآموزد. برای تقویت این مفهوم، میتوانید اطراف خود را با افرادی که از شما مهارت بیشتری دارند، احاطه کنید. با قرار گرفتن در کنار آنها، شما میتوانید درسهای بسیاری را یاد بگیرید که به سختی میتوانید آنها را از روشهای دیگر بیاموزید و همچنین مهارت خود را افزایش دهید. در کلاسها و کارگاههایی شرکت کنید که توسط افرادی تشکیل شده است که در حرفه خود از شما بهتر هستند. به تجربیات آنها گوش دهید. شاید این موضوع سخت باشد اما قطعاً به پیشرفت شما کمک میکند.
9.برای رسیدن به فن بیان قوی، به آن چه میگویید اعتقاد داشته باشید
زمانی که با شور و شوق صحبت میکنید، افراد تغییر را در صدای شما احساس میکنند. این نکته ممکن است بسیار ریز و کمی غیر قابل تشخیص باشد اما در واقع زمانی که در حرفهای شما طنین انداز شود، صدای شما قابل تصور و متقاعدکنندهتر به نظر خواهد رسید و این یکی از روشهای تقویت توانایی و فن بیان قوی است. بنابراین سعی کنید درباره موضوعاتی صحبت کنید که قلباً به آنها اعتقاد دارید.
10.اعتماد به نفس خود را تقویت کنید
اومم… عه… سلام… سلام من سارا… هستم! این جملهای سراسر تردید و متعلق به فردی بی اعتماد به نفس است. متأسفانه هیچکس به حرفهای این فرد گوش نمیدهد. این مثال خوبی از تأثیر ناخوشایند عدم اعتماد به نفس است، که بر صدای شما تأثیر میگذارد. باید احساس کنید که حرفهایی که میزنید، واقعاً متعلق به شما هستند. با تمام قوا و اعتماد به نفس صحبت کنید. فرض کنید که میخواهید با یک ضربه کاراته، چندین بلوک سخت را بشکنید. حتی کمترین تردید میتواند باعث شود دستهای شما به جای بلوکها شکسته شود.
11.برای رسیدن به فن بیان قوی، شمرده صحبت کردن را یاد بگیرید
وضوح در هر صدا و سرعتی که صحبت میکنید، کلید موفقیت شما است. شنونده باید قادر باشد تمام کلمات را بشنود، بنابراین هر عبارت مبهمی میتواند این وضوح را از بین ببرد. تمرین کنید تا با تلفظ و ادای صحیح کلمات، درست صحبت کنید. کِیتی شوارتز، مدیر شرکت دورام، در یک کارگاه با موضوع بهبود مهارت سخنرانی و تقویت فن بیان برای کسبوکار در کالیفرنیای شمالی، به نکتهای مهم اشاره کرده است. او میگوید که برای افزایش وضوح کلام خود، یکی از کارهایی که میتوانید انجام دهید، کاهش سرعت است. افراد وقتی نگران هستند یا درباره آنچه میگویند تردید دارند، تمایل دارند سریع صحبت کنند.
همچنین او میگوید که صحبت کردن به آرامی نه تنها فهم شنونده را از صحبتهای شما تقویت میکند، بلکه باعث میشود به نظر آرام و مطمئن برسید. یک معیار خوب وجود دارد تا سرعت صحبت خود را ارزیابی کنید. فرض کنید که یک شماره تلفن را میخوانید، فردی که به حرف شما گوش میدهد باید قادر باشد آن را یادداشت کند. برای تمرین سرعت گفتار، یک رشته طولانی از اعداد را بخوانید و حین خواندن آنها را در هوا یادداشت کنید. این تکنیکی عالی برای رسیدن به ضرب آهنگ مناسب است و به این ترتیب میتوانید نفوذ کلام خود را تقویت کنید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات راه های افزایش اعتماد به نفس و افزایش اعتماد به نفس در زنان را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
12.به احساسات مخاطبان توجه کنید
رابطه ما با دنیای اطراف و احساساتی که در این رابطه تجربه میکنیم، بر تصمیماتمان و تمرکزمان تأثیر میگذارد. برای جذب نظر یک شخص، باید بتوانید احساساتش را تحریک کنید و او را درگیر کنید. استفاده از نام شخص برای خطاب قرار دادن، یکی از روشهای مؤثر برای بیدار کردن احساسات است. زمانی که شخصی را با نام او صدا میزنید، به طور قابل توجهی او را درگیر میکنید.
تلاش کنید تا احساسات دیگران را نیز درگیر کنید. اگر میخواهید با سخنوری خود تأثیر گذار باشید، باید درک کنید که شخص شما در چه وضعیتی قرار دارد. به عنوان مثال، شاید عجیب باشد، ولی زمانی که افراد در محیط گرم هستند یا نوشیدنی گرم مثل چای یا قهوه دارند، هیجان بیشتری در آنها به وجود میآید و با احتمال بالاتر طرف مقابل را فعال و صمیمی میبینند. در حالی که اگر نوشیدنی شما سرد باشد، احتمالاً با هیجان کمتر به دور و بر خود نگاه خواهید کرد. پس همواره به تأثیر محیط توجه کنید، زیرا حتی اگر سخنور خوبی باشید ولی در مکان یا زمان مناسب قرار نگیرید، نمیتوانید به طور مناسب توجه افراد را جذب کنید.
13.برای رسیدن به فن بیان قوی، باید بسترسازی کنید
مغز انسان یک ماشین پردازش اطلاعات است که دادههای ورودی را بر اساس ساختارهای ذهنی خود مرتب و تجزیه و تحلیل میکند. بسته به پیشزمینه و ساختار ذهنی هر فرد، رفتار متفاوتی در برابر اطلاعات جدید از خود نشان خواهد داد. تجربیات گذشته، سیستم بیولوژیک، انتظارات فرهنگی، علاقهمندیها، باورها و شخصیت ما همگی در تفسیر دادههای جدید و یافتن ارتباطات بین آنها نقش دارند. بنابراین، برای جذب توجه مخاطب و تقویت مهارت بیان، شما باید یک پیشزمینه مناسب برای او ایجاد کنید. هنگامی که شما مخاطب خود را میشناسید و با ساختار ذهنی او آشنا هستید، شما میتوانید نتایج گفتگو خود را به سمتی هدایت کنید که برای او آشناتر است و در نتیجه درک بهتری از موضوع خواهد داشت.
بررسی مثالی از بسترسازی
به عنوان مثال، با توجه به برخی خصوصیات ذهن، شما میتوانید با در نظر گرفتن هدف خود پیشزمینه مناسب را ایجاد کنید و به مخاطب خود در رسیدن به نتایج مورد نظر شما کمک کنید. در یک تحقیق که توسط الیزابت لفتس (Elizabeth Loftus) و جان پالمر (John Palmer)، دو استاد دانشگاه واشنگتن انجام شده است، نشان داده شده است که پیشزمینه ذهن برای مخاطب در استدلال و نتایج او بسیار حائز اهمیت است. در این تحقیق، به افراد فیلمی از یک حادثه نشان داده شده و از آنها خواسته شده است که سرعت و خسارات احتمالی را تخمین بزنند. سؤال با استفاده از لغات مختلف برای دو گروه مطرح شده است. فکر میکنید سرعت خودرو هنگام تصادف چقدر بود؟ و فکر میکنید سرعت خودرو هنگام برخورد محکم چقدر بود؟
نتایج نشان داد کلمات مختلف استفاده شده در تصادف نقش عظيمي در افکار و استدلال افراد دارد. گروهي كه به کلمه تصادف پاسخ داد، سرعت و خسارات كمي را پيش بيني كرده بود، در حالي كه گروه ديگر سطح خسارات و سرعت را بالاتر ارزيابي كرده بود. در واقع، كلمات متفاوت باعث شده بود تا پيش زمینهها و ساختارهاي ذهني متفاوت در افراد شكل بگيرد. اگر میخواهید در هنگام صحبت کردن تأثیرگذار باشید، باید با ایجاد یک پیشزمینه خلاق، ذهن مخاطب را به جایی ببرید که شما میخواهید. با این کار، شما میتوانید مهارت و فن بیان قویتری داشته باشید و تأثیرگذارتر باشید.
14.در سخنرانی خود یکنواخت نباشید!
آیا میخواهید راهی برای ارتباط برقرار کردن با دیگران پیدا کنید؟ پاسخ به این سؤال ممکن است شگفتانگیز به نظر برسد. اگر میخواهید با استفاده از تکنیکهای فن بیان قوی، تأثیر گذاری بر روی مخاطب خود داشته باشید، باید توانایی غافلگیر کردن او را در لحظه مناسب در خود تقویت کنید. مغز ما علاقه زیادی به حفظ الگوهای ارتباطی با مفاهیم آشنا دارد. به عبارت دیگر، وقتی با چیزی آشنا هستیم، به راحتی آن را قبول میکنیم و بدون هیچ دردسری آن را میپذیریم. اما وقتی چیز غیرمنتظرهای شنیده میشود، فوراً تمام توجه و تمرکز ما به سمت آن جلب میشود و با چالش جدیدی روبرو خواهیم شد که نیاز به تمرکز و دقت بیشتر دارد.
بنابراین سعی کنید گاه به گاه دیگران را با کلام خود غافلگیر کنید، تعجب برانگیز باشید و در زندگی خود الگوی تکرار شده و سادهای را دنبال نکنید. از تغییر نترسید، نظرات دور و بر و قضاوتهای آنان را نادیده بگیرید. البته این انتخاب با شما است و تقویت این خصوصیت به خصوص به شخصیت و خصلتهای اخلاقی شما بستگی دارد.
15.برای رسیدن به فن بیان قوی، علاقه ایجاد کنید
برای دستیابی به مهارت ارتباطی برجسته، باید راههایی را بشناسید که میتواند علاقه و انگیزه مخاطب را جلب کند. در این راستا، باید سعی کنید در مورد موضوعاتی صحبت کنید که برای مخاطب شما، ارزش درونی و بیرونی دارد. فرض کنید که شما مدیر یک شرکت هستید و برای تشویق کارکنان خود، جوایز و تخفیفات خرید ارائه میدهید. این نوع پاداش، پاداش بیرونی نامیده میشود.
پاداشی که باعث خوشحالی افراد میشود و منافعی برای آنها به همراه دارد. اما اگر شما فرصت کار کردن در یک پروژه مهم و چالشبرانگیز را به یک کارمند با استعداد اختصاص دهید، به او پاداش درونی دادهاید. یعنی پاداشی که از درون او را راضی میکند و به نیازهایی مانند یادگیری عمیق، توسعه استعدادها و… درون او پاسخ میدهد. بنابراین، در حالی که سخنان شما باید برای مخاطب شما جذاب باشد، باید همچنین تلاش کنید تا رغبت و انگیزه درونی او را هم فعال کنید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس و عزت نفس چیست را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
16.با اطمینان و معتبر حرف بزنید
برای اینکه بتوانید بر دیگران تأثیر بگذارید، باید به گفتههای خود اعتبار ببخشید. این امر با استفاده از دلایل معتبر و قاطع امکانپذیر است. مطالعات علمی نشان میدهد که وقتی با اطمینان و استدلال قوی صحبت میکنید، دیگران نظرات شما را به راحتی قبول میکنند. بسیاری از سرمایهگذاران با استفاده از مشورت با کارشناسان مالی، خود را از پیگیری اطلاعات بازار روز آزاد میکنند. زیرا ذهن به گفتههایی که توسط یک منبع معتبر بیان شده است، توجه دارد. بنابراین، اگر با استدلال قوی و معتبر صحبت کنید، مخاطب شما به طور قطع نظرات شما را قبول خواهد کرد و شما میتوانید بر آنها تأثیر بگذارید.
17.برای رسیدن به فن بیان قوی، رازآلود باشید
همیشه کلیات خود را در معرض دید دیگران قرار ندهید. باید همیشه بخشی از شخصیت شما محرمانه باقی بماند. البته این موضوع به معنای این نیست که شما در حال پنهان کاری هستید. فقط باید بخشی از سخنان شما باعث شود مخاطب به فکر فرو رود. به عنوان مثال، در دیدارهای اولیه، جزئیات کامل اطلاعات خود را فاش نکنید. کارشناسان پیشنهاد میکنند که دیدارهای اولیه بیش از ۴۵ دقیقه طول نکشند. اگر در حال سخنرانی هستید، سعی کنید با نگه داشتن بخشی از سخنان خود به صورت مبهم، علاقه به تحقیق و جستجو را در مخاطب بیدار کنید. از نظر ذهنی، وقتی چیزی را به طور کامل میبینیم و میشناسیم، فایل آن در ذهن ما بسته میشود و دیگر به آن توجه نمیکنیم و به یاد آن نمیافتیم.
18.با مخاطب خود ارتباط برقرار کنید
اگر میخواهید کلامتان را به گوش همه برسانید و با قدرت بیان آنها را مجذوب کنید، باید از تکگویی دوری کنید. برخی افراد ترجیح میدهند ساعتها بدون وقفه صحبت کنند و با شجاعت تمام خود را به نمایش بگذارند. اما این روش ممکن است باعث خستگی دیگران شود و آنها شما را به عنوان یک طوطی پرحرف و خودخواه تصور کنند. بنابراین، سعی کنید تا حد ممکن با مخاطبان خود در ارتباط باشید، نام آنها را فراموش نکنید و از آنها سؤالاتی بپرسید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات چگونه برنامه ریزی کنیم، آینده پژوهی و بلوغ عاطفی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
خلاصهای از آن چه با هم خواندیم
خیلی خوشحالیم که تا انتهای این مقاله همراه تیم دانشگاه کسب و کار بودید. در این مقاله در کنار هم یاد گرفتیم که فن بیان قوی یکی از مهارتهای ارتباطی است که در زندگی روزمره و حرفهای بسیار مورد توجه قرار میگیرد. فردی با فن بیان قوی میتواند افکار، احساسات و دیدگاههای خود را به طور مؤثر و قابل فهم برای دیگران بیان کند. فن بیان قوی دارای اهمیت فراوان است. اولاً، این مهارت به شما کمک میکند تا با اعتماد به نفس بیشتری صحبت کنید و نظرات خود را به طور مؤثرتری ابراز کنید. دوماً، فن بیان قوی میتواند در حل اختلافات و تضاد در نظرات کمک کند. سوماً، فن بیان قوی میتواند به شما کمک کند تا رابطه بهتر و عمیقتر با دیگران برقرار کنید. برای رسیدن به فن بیان قوی، چندین راه وجود دارد:
- اول، تمرین و تکرار: هرچه بیشتر صحبت کنید و با دیگران ارتباط برقرار کنید، مهارت فن بیان شما بهبود مییابد.
- دوم، مطالعه: خواندن کتابهای مختلف و گسترده میتواند به شما کلمات جدید، عبارات و اصطلاحات را آموخته و به شما کمک کند تا افکار خود را به طور مؤثرتر بیان کنید.
- سوم، شنیدن: گوش دادن به سخنرانان حرفهای و تحلیل سبک بیان آنها میتواند به شما الهام بخشد و شما را در فهم و استفاده از تکنیکهای فن بیان قوی یاری رساند.
به یاد داشته باشید، فن بیان قوی نقطه پایان نیست، بلکه یک سفر است. و با تلاش و پشتکار، هر کس میتواند در این سفر پیشرو شود. حالا شما برای ما بنویسید. به نظر شما از طریق چه راههای دیگری میتوانیم فن بیان قوی را در خود توسعه دهیم؟