SWOT چیست؟ تحلیل SWOT (نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها) چارچوبی است که برای ارزیابی موقعیت رقابتی شرکت و توسعه برنامهریزی استراتژیک استفاده میشود. تجزیه و تحلیل SWOT عوامل داخلی و خارجی و همچنین پتانسیل فعلی و آینده را ارزیابی میکند. با ادامه این مقاله کاربردی در دانشگاه کسبوکار همراه ما باشید.
آنالیز SWOT چیست؟
این آنالیز برای تسهیل یک نگاه واقع بینانه، مبتنی بر واقعیت و مبتنی بر دادهها به نقاط قوت و ضعف یک سازمان، ابتکارات، یا در صنعت آن طراحی شده است. سازمان باید با اجتناب از باورهای از پیش تصور شده یا مناطق خاکستری و در عوض تمرکز بر زمینههای زندگی واقعی، تجزیه و تحلیل را دقیق نگه دارد. شرکتها باید از آن به عنوان یک راهنما استفاده کنند و نه لزوماً به عنوان یک نسخه.
SWOT چیست و نحوه انجام تجزیه و تحلیل
تجزیه و تحلیل SWOT تکنیکی برای ارزیابی عملکرد، رقابت، ریسک و پتانسیل یک کسبوکار و همچنین بخشی از یک کسبوکار مانند خط تولید یا بخش، یک صنعت یا موجودیت دیگر است.
با استفاده از دادههای داخلی و خارجی، این تکنیک میتواند کسبوکارها را به سمت استراتژیهایی هدایت کند که احتمال موفقیتشان بیشتر است. SWOT از استراتژیهایی که در آنها موفق بودهاند یا احتمالاً کمتر موفق هستند، فاصله میگیرد. تحلیلگران مستقل SWOT، سرمایهگذاران یا رقبا نیز میتوانند آنها را در مورد قوی یا ضعیف بودن یک شرکت، خط تولید یا صنعت راهنمایی کنند.
مروری بصری
تحلیلگران یک تجزیه و تحلیل SWOT را به صورت مربعی ارائه میکنند که به چهار ربع تقسیم شده است که هر یک از آنها به یک عنصر SWOT اختصاص دارد. این ترتیب بصری یک نمای کلی از موقعیت شرکت ارائه میدهد. اگرچه ممکن است همه نکات زیر یک عنوان خاص، از اهمیت یکسانی برخوردار نباشند؛ اما همه آنها باید بینشهای کلیدی را در مورد تعادل فرصتها و تهدیدها، مزایا و معایب و غیره نشان دهند.
تجزیه و تحلیل SWOT چیست؟ برای اولین بار برای تجزیه و تحلیل مشاغل مورد استفاده قرار گرفت. اکنون اغلب توسط دولتها، سازمانهای غیرانتفاعی و افراد، از جمله سرمایهگذاران و کارآفرینان استفاده میشود.
نقاط قوت SWOT چیست؟
این نقاط قوت توصیف میکنند که یک سازمان در چه چیزی برتری دارد و چه چیزی آن را از رقبا جدا میکند: یک نام تجاری قوی، پایگاه مشتری وفادار، یک ترازنامه قوی، فناوری منحصر به فرد و غیره. به عنوان مثال، یک صندوق تأمین ممکن است یک استراتژی معاملاتی اختصاصی ایجاد کرده باشد که نتایج مغلوب بازار را برمیگرداند. سپس باید تصمیم بگیرد که چگونه از این نتایج برای جذب سرمایهگذاران جدید استفاده کند.
نقاط ضعف SWOT چیست؟
نقاط ضعف سازمان را از عملکرد در سطح بهینه خود بازمیدارد. آنها حوزههایی هستند که کسبوکار برای ماندن در رقابت باید بهبود دهد: نام تجاری ضعیف، گردش مالی بالاتر از حد متوسط، سطوح بالای بدهی، زنجیره تأمین ناکافی یا کمبود سرمایه.
فرصتهای SWOT چیست؟
فرصتها به عوامل خارجی مطلوبی اشاره دارند که میتوانند به یک سازمان مزیت رقابتی بدهند. به عنوان مثال، اگر کشوری تعرفهها را کاهش دهد، یک خودروساز میتواند خودروهای خود را به بازار جدیدی صادر کند و فروش و سهم بازار را افزایش دهد.
تهدیدهای SWOT چیست؟
مورد تهدید به عواملی اشاره دارد که پتانسیل آسیب رساندن به سازمان را دارند. به عنوان مثال، خشکسالی تهدیدی برای یک شرکت تولیدکننده گندم است؛ زیرا ممکن است عملکرد محصول را از بین ببرد یا کاهش دهد. سایر تهدیدات رایج عبارتاند از مواردی مانند افزایش هزینه مواد، افزایش رقابت، عرضه کم نیروی کار و غیره.
جدول SWOT چیست؟
نقاط قوت
- مزیت رقابتی ما چیست؟
- چه منابعی داریم؟
- چه محصولاتی عملکرد خوبی دارند؟
نقاط ضعف
- کجا میتوانیم پیشرفت کنیم؟
- چه محصولاتی عملکرد ضعیفی دارند؟
- کجا کمبود منابع داریم؟
تهدیدها
- چه مقررات جدیدی عملیات را تهدید میکند؟
- رقبای ما چه کاری را به خوبی انجام میدهند؟
- چه گرایشهای مصرف کننده تجارت را تهدید میکند؟
فرصتها
- از چه فناوری میتوانیم برای بهبود عملیات استفاده کنیم؟
- آیا میتوانیم عملیات اصلی خود را گسترش دهیم؟
- چه بخشهای جدیدی از بازار را میتوانیم کشف کنیم؟
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات تجارت الکترونیک، پادکست، اختراع و برنامه نویسی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
نحوه استفاده از تحلیل SWOT چیست
درونی یا داخلی
آنچه در شرکت رخ میدهد به عنوان یک منبع عالی اطلاعات برای دسته بندی نقاط قوت و ضعف تجزیه و تحلیل SWOT عمل میکند. نمونههایی از عوامل داخلی شامل منابع مالی و انسانی، داراییهای مشهود و نامشهود (نام تجاری) و کارایی عملیاتی است. با ادامه این مقاله همراه دانشگاه کسبوکار باشید.
سؤالات بالقوه برای فهرست کردن عوامل داخلی SWOT چیست
(قدرت) چه کاری را خوب انجام میدهیم؟
(ضعف) بدکاران ما چه هستند؟
(قدرت) قویترین دارایی ما چیست؟
(ضعف) خطوط تولید ما با کمترین عملکرد کداماند؟
خارجی
آنچه در خارج از شرکت اتفاق میافتد به همان اندازه برای موفقیت یک شرکت مهم است که عوامل داخلی. تأثیرات خارجی، مانند سیاستهای پولی، تغییرات بازار و دسترسی به تأمینکنندگان، مقولههایی هستند که باید از آنها برای ایجاد فهرستی از فرصتها و ضعفها استفاده کرد.
سؤالات بالقوه برای فهرست کردن عوامل خارجی SWOT چیست
(فرصت) چه روندهایی در بازار مشهود است؟
(فرصت) کدام جمعیت را هدف قرار نمیدهیم؟
(تهدید) چند رقیب وجود دارد و سهم آنها از بازار چقدر است؟
(تهدید) آیا مقررات جدیدی وجود دارد که به طور بالقوه میتواند به عملیات یا محصولات ما آسیب برساند؟
از تجزیه و تحلیل SWOT برای شناسایی چالشهای تأثیرگذار بر کسبوکارتان و فرصتهایی که میتوانند آن را افزایش دهند، استفاده کنید. با این حال، توجه داشته باشید که این یکی از چندین تکنیک موجود است.
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات اکوسیستم، نگارش بیزنس پلن و بیزنس پلن را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
مثال تجزیه و تحلیل SWOT چیست؟
در سال 2015، تجزیه و تحلیل SWOT خط ارزش شرکت کوکاکولا، به نقاط قوتی مانند نام تجاری مشهور جهانی، شبکه توزیع گسترده و فرصتها در بازارهای نوظهور اشاره کرد. با این حال، همچنین به نقاط ضعف و تهدیدهایی مانند نوسانات ارز خارجی، افزایش علاقه عمومی به نوشیدنیهای “سالم” و رقابت از سوی ارائهدهندگان نوشیدنی سالم نیز اشاره کرد.
تجزیه و تحلیل SWOT آن، خط ارزش را وادار کرد تا سؤالات سختی در مورد استراتژی کوکاکولا مطرح کند؛ اما همچنین توجه داشته باشد که این شرکت “احتمالاً یک ارائهدهنده نوشیدنی درجه یک باقی خواهد ماند” که به سرمایهگذاران محافظه کار “منبع مطمئن درآمد و کمی سرمایه” ارائه میدهد.
پنج سال بعد، تجزیه و تحلیل SWOT خط ارزش مؤثر واقع شد؛ زیرا کوکاکولا ششمین برند قوی در جهان است، همانطور که در آن زمان بود. ارزش سهام کوکاکولا (که با نماد KO معامله میشود) طی پنج سال پس از تکمیل تجزیه و تحلیل بیش از 60 درصد افزایش یافته است.
برای به دست آوردن تصویر بهتری از تجزیه و تحلیل SWOT، مثالی از یک شرکت ساختگی اسموتی ارگانیک را در نظر بگیرید. برای درک بهتر اینکه چگونه در بازار اسموتی رقابت میکند و چه کاری را میتواند بهتر انجام دهد، یک تحلیل SWOT انجام داد. از طریق این تجزیه و تحلیل، مشخص شد که نقاط قوت آن منبع خوب مواد تشکیل دهنده، خدمات مشتری شخصی و رابطه قوی با تأمینکنندگان است. این شرکت با بررسی در عملیات خود، چند نقطه ضعف را شناسایی کرد: تنوع کم محصول، نرخ گردش مالی بالا و تجهیزات قدیمی.
با بررسی اینکه چگونه محیط خارجی بر تجارت آن تأثیر میگذارد، فرصتهایی را در فناوری نوظهور، جمعیت شناسی استفاده نشده و تغییر فرهنگ به سمت زندگی سالم را شناسایی کرد. همچنین تهدیداتی مانند سرمازدگی زمستانی که به محصولات زیان وارد میکند، یک بیماری همه گیر جهانی و پیچیدگیهایی در زنجیره تأمین پیدا کرد. در ارتباط با سایر تکنیکهای برنامهریزی، این شرکت از تجزیه و تحلیل SWOT برای استفاده از نقاط قوت و فرصتهای خارجی خود و برای حذف تهدیدها و تقویت مناطقی که در آنها ضعیف است استفاده کرد.
سؤالات متداول در مورد تجزیه و تحلیل SWOT
آنالیز SWOT چیست؟
تجزیه و تحلیل SWOT (نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها) روشی برای شناسایی و تجزیه و تحلیل نقاط قوت و ضعف داخلی و فرصتها و تهدیدهای خارجی است که عملیات فعلی و آینده را شکل میدهد و به توسعه اهداف استراتژیک کمک میکند. تجزیه و تحلیل SWOT به شرکتها محدود نمیشود. افراد همچنین میتوانند از تحلیل SWOT برای مشارکت در درون نگری سازنده و ایجاد اهداف بهبود شخصی استفاده کنند.
به عنوان مثال Home Depote تجزیه و تحلیل SWOT را انجام داد و فهرستی متوازن از مزایا و معایب داخلی و عوامل خارجی که موقعیت بازار و استراتژی رشد آن را تهدید میکرد، ایجاد کرد. خدمات مشتری با کیفیت بالا، شناخت قوی برند و روابط مثبت با تأمینکنندگان از نقاط قوت قابل توجه آن بود. در حالی که یک زنجیره تأمین محدود، وابستگی متقابل به بازار ایالات متحده و یک مدل تجاری قابل تکرار به عنوان نقاط ضعف آن ذکر شد.
تهدیدات هوم دیپو که ارتباط نزدیکی با نقاط ضعف آن داشت، وجود رقبای نزدیک، جایگزینهای موجود و وضعیت بازار ایالات متحده بود. از این مطالعه و تحلیلهای دیگر دریافت که گسترش زنجیره تأمین و ردپای جهانی آن کلید رشد آن خواهد بود.
تحلیل SWOT چیست و چگونه یک تحلیل خوب بنویسیم؟
ایجاد تحلیل SWOT شامل شناسایی و تجزیه و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای یک شرکت است. توصیه میشود ابتدا لیستی از سؤالات برای پاسخ به هر عنصر ایجاد کنید. سؤالات به عنوان راهنمایی برای تکمیل تجزیه و تحلیل SWOT و ایجاد یک لیست متوازن عمل میکنند. چارچوب SWOT را میتوان در قالب فهرست، به عنوان متن آزاد، یا معمولاً به عنوان یک جدول 4 سلولی، با ربعهای اختصاص داده شده به هر عنصر، ساخت. ابتدا نقاط قوت و ضعف و سپس فرصتها و تهدیدها ذکر میشود.
تهدیدها در SWOT چیست؟
تهدیدها نیروهای خارجی هستند که ممکن است بر موفقیت یک شرکت تأثیر منفی بگذارند.
آنها از مزیتهای رقابتی رقبا، تأثیرات غیرقابل کنترل مانند بلایای طبیعی، سیاستهای دولتی و غیره تشکیل شدهاند. شناسایی تهدیدها میتواند به افشای موانع موفقیت و موقعیت شرکتها برای توسعه استراتژیهایی برای غلبه بر آنها کمک کند.
نقاط قوت در آنالیز SWOT چیست؟
در واقع نقاط قوت در تجزیه و تحلیل SWOT فعالیتها، فرآیندها و رفتارهای داخلی مطلوب یک شرکت است (آنچه شرکت به خوبی انجام میدهد). اینها عواملی هستند که به موفقیت شرکت و برند آن کمک میکنند. نقاط قوت، مانند خدمات مشتری با رتبه بالا و مدیریت مؤثر زنجیره تأمین، به شرکتها کمک میکند تا مزیت رقابتی خود را حفظ کرده و افزایش دهند.
قدرت SWOT
تجزیه و تحلیل SWOT یک راه عالی برای هدایت جلسات استراتژی تجاری است. این نشانی از قدرت است که همه افراد حاضر در اتاق در مورد نقاط قوت و ضعف اصلی شرکت صحبت کنند، فرصتها و تهدیدها را تعریف کنند و ایدهها را طوفان فکری کنند. اغلب، تجزیه و تحلیل SWOT که قبل از جلسه تصور میکنید، در سرتاسر جلسه تغییر میکند تا عواملی را منعکس کند که شما از آنها بیاطلاع بودهاید و اگر ورودی گروه نبود، هرگز نمیتوانستید آنها را ثبت کنید.
یک شرکت میتواند از SWOT برای جلسات کلی استراتژی تجاری یا برای بخش خاصی مانند بازاریابی، تولید یا فروش استفاده کند. به این ترتیب، میتوانید ببینید که چگونه استراتژی کلی توسعهیافته از تجزیه و تحلیل SWOT قبل از تعهد به آن، به بخشهای ریز فیلتر میشود.
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات تیم سازی، داده کاوی، فریلنسر و چت بات را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
محدودیتهای swot چیست؟
اگرچه SWOT یک ابزار برنامهریزی مفید است؛ اما محدودیتهایی دارد. این یکی از چندین تکنیک برنامهریزی تجاری است که باید در نظر گرفته شود و نباید به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، هر یک از نکات ذکر شده در دستهها دارای اولویت یکسان نیستند؛ مثلا SWOT تفاوت وزن را در نظر نمیگیرد؛ بنابراین، با استفاده از تکنیک برنامهریزی دیگری به تحلیل عمیقتری نیاز است.
مهارتهای خودتان را با دانشگاه کسبوکار ارتقا بدهید. این جا محلی است برای یادگیری. استراتژیها و راهکارهایی که بیان میشود را برای کسبوکار خود به کار ببرید و نتیجه را برای ما و دیگر مخاطبان در قسمت نظرها بنویسید.