آزمونهای استخدامی یکی از روشهای مهم سنجش برای استخدام نیروی جدید در مراکز دولتی یا خصوصی میباشد. این آزمونها معمولا در ابتدا با پرسشنامهی تئوری جهت آگاهی از میزانِ دانش افراد شروع میشود و پساز کسب حداقل نمره برای قبولی، به مصاحبههای حضوری میانجامد. پاسخگویی درست و قابل قبول به سوالات مصاحبه استخدامی و قبولی در آن، یکی از دغدغههای افراد جویای کار به خصوص جوانان میباشد.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به بررسی سوالات رایج و مهم در مصاحبههای استخدامی و مهارتهای لازم برای قبولی در آن میپردازیم.
منابع مهم آزمونهای استخدامی
یکی از راههای شاغلشدن، شرکت در آزمونهای استخدامی است. در ایران، این آزمونها، هم توسط شرکتهای خصوصی و هم توسط مراکز دولتی، بانکها یا موسسات زیرمجموعهای برگزار میشود که بیشترین میزان آن به مراکز دولتی اختصاص دارد. برگزاری این آزمونها قدمت چندانی ندارد؛ مثلا آزمونهای استخدامی دستگاههای اجرایی برای اولین بار در سال 1394 برگزار شد یا آزمون استخدامی آموزش و پرورش در دهه 1380 پایهگذاری شد.
معمولا در مراکز دولتی، شیوهنامه و قوانین دشواری برای استخدامها قرار داده میشود و سوالات مصاحبه استخدامی آن فیلترهای خاصی دارد؛ اما در شرکتهای خصوصی، معیار انتخاب، بیشتر براساس میزان مهارت و دانش فرد میباشد.
1. آزمون تئوری
اولین مرحله در آزمونهای استخدامی، معمولا آزمون تئوری است. سوالات آزمونهای تئوری به دو بخش تقسیم میشوند: سوالات عمومی و سوالات اختصاصی.
سوالات اختصاصی
در بخش اختصاصی، پرسشهای آزمون از منابع تخصصی و مهم در رشتهی موردنظر است؛ مثلا از کتابهای حسابداری و اقتصاد در آزمونهای بانکی، یا سوالات مرتبط با حقوق در آزمونهای قوهقضاییه. برای قبولی در این بخش، لازم است ابتدا دفترچهی سوالات و منابع آزمون را بررسی کرده و پساز آن به مطالعهی منابع گفتهشده بپردازید. قبولی شما در این مرحله، به دانش و تلاشتان در رشتهی آزمونی بستگی دارد.
سوالات عمومی
علاوه بر سوالات اختصاصی، بخشی از آزمون شامل سوالات عمومی است. این سوالات در زمینههای معارف، ادبیات عمومی، هوش، اطلاعات عمومی و کامپیوتر میباشد. معمولا برای بخش عمومی منابع خاصی معرفی نمیشود؛ اما کتابهایی بر اساس سوالات سالهای قبل یا نمونه سوالات مهم تألیف شدهاند که کمک زیادی به کسب نمرهی قبولی از این سوالات میکنند. با اندکی جستوجو در کتابخانهها، سایتها و کانالهای مختلف اینترنتی، میتوانید به راحتی از عناوین کتابها آگاه شده و اقدام به تهیهی آن کنید.
2. مصاحبهی استخدامی
سختترین مرحله در آزمونهای استخدامی، مصاحبهی حضوری است که قبولی در آن بیشاز هر چیز به مهارتهای فردی بستگی دارد. در این مرحله، بستگی به شغل و جایگاهی که به دنبال آن هستید، سوالات متفاوت است. اما بعضی از سوالات، در تمام مصاحبههای استخدامی رایج و مهم است. ما در ادامه به بررسی این سوالات و مهارتهای لازم برای قبولی در مصاحبههای استخدامی میپردازیم.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات شرکت علی بابا، ایده های پولساز و توییچ را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
محتوای کلی سوالات مصاحبه استخدامی
سوالات مصاحبه استخدامی بر اساس موسسات و مشاغل مختلف، با یکدیگر تفاوت دارند. مثلا در ویراستاری تاکید بر مهارتهای ویرایش و متنخوانی است یا در شغل دبیری از مهارت آموزش، تربیت و ارتباط اجتماعی پرسش میکنند. با اینحال برخی از محتواهای سوالات مصاحبه استخدامی در تمام مشاغل یکسان است. برخی از این سوالات را در بخشهای بعد مشاهده میکنید:
شناخت شخصیت
سوالات مصاحبه استخدامی بیشتر بر کشف میزان دانش، شخصیت و مهارتهای فرد تمرکز دارد. معمولا در ابتدای مصاحبه از شما درخواست میشود خودتان را معرفی کنید. برای این پرسش، میتوانید از تحصیلات، علاقهمندیها، سابقهی کار یا مهارتهای خود صحبت کنید.
پس از آن، با توجه به حیطهی کاری، سوالاتی دربارهی نحوهی فعالیت یا مدیریت شما در بخش مربوطه مطرح میشود. ممکن است از اهداف کاری شما در آینده بپرسند؛ برای پاسخگویی به آن، بیش از حد خیالبافی نکنید و از اهداف و موقعیتهای واقعی و در دسترس صحبت کنید.
پرسش از نحوهی مدیریت در شرایط بحرانی
یکی دیگر از انواع سوالات در مصاحبههای استخدامی، به نحوهی مدیریت بحران در شما برمیگردد، برای مثال اگر در شغل مدیر فنی کارخانهای استخدام شدید و مشکل بزرگی پیش آمد، چگونه آن را مدیریت میکنید؟ یا اگر معلم بودید با دانشآموزی که درگیر مشکلات خانوادگی یا فقر است چه برخوردی دارید؟
نحوهی پاسخگویی شما به این پرسشها، دانش و مهارت شما در زندگی را نشان میدهد. سعی کنید هوشمندانه فکر کنید و از پاسخهای بی ربط یا غیرواقعی بپرهیزید. خودتان را در موقعیت تصور کنید و با کنترل احساسات و واقعاندیشی تصمیم بگیرید.
میزان مطالعه برای پاسخگویی به سوالات مصاحبه استخدامی
ممکن است در روند مصاحبه از کتابهایی که در حیطهی شغلی خود مطالعه کردهاید، پرسش شود. بزرگترین اشتباه در این زمینه، لیستکردن اسم چندین کتاب و حفظ کردن آن برای پاسخگویی است. توجه داشته باشید که کارفرما به خوبی میتواند از صداقت یا دروغ در سخنان شما آگاه شود؛ بنابراین بهترین کار این است که از همینالان برای این مشکل چارهجویی کنید.
در هر حوزهای که در آن جویای کار هستید یا در زمینهی تحصیلی خود مطالعه کنید. هر چه آگاهی و مطالعه بیشتری داشته باشید، فرد متخصصتری خواهید بود. توجه داشته باشید که هیچگاه برای شروع دیر نیست! شروع کنید و مطمئن باشید در این مسیر به رشد شخصیتی و فکری خواهید رسید.
سوالات عقیدتی سیاسی در مشاغل دولتی
یکی از تفاوتهای بزرگ استخدامهای دولتی با شرکتهای خصوصی، وجود سوالات عقیدتی – سیاسی است. تقریبا بیش از 90 درصد موسسات دولتی، در کنار سایر پرسشها، به پرسش از عقیده، احکام اسلامی، مرجع تقلید، سیاست و ارکان حکومتی میپردازند.
برای پاسخگویی به این سوالات لازم است آشنایی کاملی از احکام اسلامی و سیاست ایران داشته باشید. کتابهای سوالات عمومیِ مصاحبه یا برخی از جزوههای احکام و قوانین اسلامی که در سایتهای مختلف موجود است، کمک زیادی در پاسخگویی صحیح شما میکند. همچنین میتوانید از راهنمایی و تجارب سایر افرادی که در این مصاحبهها شرکت کردهاند، کمک بگیرید.
روانشناسی در روند سوالات مصاحبه استخدامی
برخی از شرکتها یا مراکز دولتی، در مسیر استخدام و مصاحبه، از ترفندهای روانشناسی استفاده میکنند یا حتی ممکن است در مصاحبهی حضوری، از حضور یک روانشناس استفاده کنند. علت این امر به اهمیت شناخت شخصیت و کشف درستی سخنان شما برمیگردد.
روانشناس به خوبی میتواند براساس زبان بدن و نحوهی پاسخگویی شما، از شخصیت و مهارتهای حقیقی شما آگاه شود. بنابراین صداقت را اصل و اساس سخنان خود قرار دهید و بیش از هرچیز تلاش کنید شخصیتی متخصص و آگاه داشته باشید.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات استارباکس، شرکت های ایلان ماسک و تسلا موتورز را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
مهارتهای لازم برای قبولی در سوالات مصاحبه استخدامی
اعتماد به نفس
مهمترین اصل موفقیت برای قبولی در مصاحبههای استخدامی، اعتماد به نفس است. کارفرما در روند مصاحبه به قدرت سخنوری شما و نحوهی بیان مهارتهایتان دقت میکند. از آنجایی که اعتماد به نفس، کلید موفقیت و پیشرفت در زندگی است و چنین فردی تلاش و کوشش بیشتری نسبت به سایرین دارد، یک معیار مهم در پاسخگویی به سوالات مصاحبه استخدامی میباشد.
اگر با اعتماد به نفس، عزت نفس و قدرت سخن بگویید، ممکن است نواقص کاری یا حتی عدم اطلاع شما از مهارتهای مختلف نیز قابل چشمپوشی باشد. این مهارت را در خود تقویت کنید و در این مسیر از کتابها، مشاوران یا دورههای مهارتورزی کمک بگیرید.
وقتشناسی
بسیاری از کارفرماها اهمیت زیادی به وقتشناسی شما میدهند. سعی کنید در مصاحبهی حضوری که اولین دیدار شما با مدیر و مسئول بخش است، به موقع حاضر شوید. حتما از نیم ساعت قبل در آن مکان حاضر باشید تا با محیط آشنا شوید و از طرفی دچار اضطراب و نگرانی از بابت تاخیر نباشید.
ظاهر رسمی و مرتب
قبل از آغاز مصاحبه و صحبتکردن، ظاهر شما موجب شناختی نسبی از شخصیت شما برای طرف مقابل میشود. از تیپهای شلوغ و رنگارنگ بپرهیزید و سعی کنید ساده و شیک باشید. اگر کفش یا لباس شما لکه دارد یا کثیف است، آن را برطرف کرده و از عطر ملایم و خوشبو استفاده کنید. میتوانید از ایدههای مختلف تیپ رسمی در اینترنت استفاده کنید ولی مهمترین اصل را در سادگی و آراستگی بدانید.
پاسخگویی روان و سریع به سوالات مصاحبه استخدامی
قبل از مصاحبه تمرین کنید تا بدون لکنت و خجالت به سوالات مصاحبه استخدامی پاسخ دهید. نحوهی پاسخگویی شما و نداشتن استرس و بیقراری، تسلط شما به شخصیت و مهارتهایتان را نشان میدهد. همچنین تفکر طولانی برای پاسخگویی و نداشتن قطعیت در حرف زدن، میتواند امتیاز منفی داشته باشد. برای بهبود این مسائل سعی کنید با اطرافیان خود یا جلوی آینه تمرین کنید تا تسلط بیشتری به پاسخگویی و روند مصاحبه داشته باشید.
تحقیق دربارهی شرکت یا مؤسسهی مصاحبهکننده
قبل از مصاحبه، دربارهی موسسه یا شرکتی که برای مصاحبه به آنجا میروید، تحقیق کنید. آگاهی شما از اهداف شرکت، تاریخچه و نحوهی فعالیتهای آن به شما کمک میکند تا حرفهای و هوشمندانه به سوالات پاسخ دهید. همچنین این آگاهی و تحقیق، شما را شخصی پیگیر و فعال نشان میدهد.
پاسخگویی با صبر و حوصله به سوالات مصاحبه استخدامی
یکی دیگر از موارد مهم در پاسخگویی به سوالات مصاحبه استخدامی، صبر و حوصله است. صبر و حوصله به معنای عجله نکردن در پاسخگویی و تند حرف نزدن است. همچنین اجازه بدهید سوالات و توضیحات مصاحبهکننده تمام شود، سپس اقدام به صحبت کنید. هر چه آرامش بیشتری داشته باشید، نتایج بهتری در جذب کارفرما و قبولی در مصاحبه خواهید داشت.
تجربه و پرسش از دیگران
در مسیر مصاحبه و شرکت در آزمونهای مختلف، پرسش از تجارب دیگران یا کمک گرفتن از افراد متخصص در آن حوزه، کمک زیادی به موفقیت شما میکند. ممکن است نکات خاصی باشد که تنها از طریق تجربههای دیگران متوجه شوید، بنابراین از پرسشکردن و کمکخواستن از دیگران هراسی نداشته باشید. همچنین میتوانید در سایتها و پیجهای مختلف اینستاگرام جست و جو کنید و از تجربه و راهنماییهای مجازی استفاده کنید.
رفع تمام ابهامات ذهنی در پایان کار
در پایان مصاحبه و اتمام سوالات مصاحبه استخدامی، پرسشهای مهمی که در ذهن دارید یا ابهامات ذهنی خود را برطرف کنید. این کار، هم دقت و پیگیری شما را نشان میدهد، هم سبب آشنایی کامل با شرایط و قوانین میشود. دقت کنید که سوالات شما در حوزهی کار و تخصص باشد نه مسائل شخصی و بیاهمیت!
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات پیشنهاد کار تولیدی، شرکت تنسنت و شرکت آمازون را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
چگونه به طراحی سوالات مصاحبه استخدامی بپردازیم؟
حال فرض کنید ما به عنوان رئیس یا مسئول بخش خاصی از مشاغل حضوری یا آنلاین هستیم و قصد استخدام نیروی جدید و برگزاری مصاحبه داریم. در این صورت وظیفهی طراحی سوالات مصاحبه استخدامی یا پرسش آن برعهدهی ماست. نکات خاصی وجود دارد که لازم است در طراحی سوالات یا نحوهی پرسش رعایت شود. این نکات حتی در صورت مصاحبه برای تشکیل گروههای کارآفرینی، مشاغل تیمی یا هر زمینهی دیگری میتواند مفید و قابل استناد باشد.
توجه به تخصص؛ مهمترین اصل مصاحبه
در مسیر استخدام نیروی جدید یا تشکیل گروه برای مشاغل تیمی، بیش از هر چیز، تخصص و مهارتهای فرد در آن زمینه اهمیت دارد. نباید معیارهایی مثل ظاهر، مذهب، زندگی شخصی یا روابط اجتماعی افراد را به عنوان شاخص قرار دهیم؛ چرا که این موارد در مسیر فعالیت و کسب و کار، تاثیراتی بسیار جزئی دارد. هر چه نیروی متخصص و فعالتری داشته باشیم، رشد و پیشرفت بیشتری در مسیر اهداف خود خواهیم داشت. بنابراین در هنگام طرح سوالات مصاحبه و آزمون، ابتدا تخصص را در نظر بگیرید و سوالاتی را مطرح کنید که به سنجش دانش و مهارتهای فرد بپردازد نه زندگی شخصی او!
تمرکز بر موضوع اصلی
بسیاریاز کارفرمایان در هنگام مصاحبههای حضوری یا آنلاین، وارد بحثهای جزئی و بیارتباط میشوند. یکی از اصول مهم در مصاحبه، حاشیه نرفتن است. هم مصاحبهکننده و هم فردی که درحال پاسخگویی است، باید تنها بر موضوع اصلی تمرکز کند و از سوالات بیهوده و حاشیهای بپرهیزد. این کار هم در وقت و زمان صرفهجویی میکند و هم مقصود اصلی را مشخص و واضح میکند. بنابراین سوالاتی را مطرح کنید که در حیطهی شغلی مورد نظرتان باشد و تنها به موضوع مورد بحث بپردازید.
ایجاد محیط دوستانه
بهتر است شرایط و محیطی که در مصاحبه ایجاد میکنید، بیش از حد جدی نباشد. محیط دوستانه و صمیمی، به حفظ تعاملات دوطرفه و رفع استرس طرفین کمک میکند. بنابراین ابتدا از شگردهای دکوراسیون و رنگهای آرامشبخش در محیط استفاده کنید، پس از آن تلاش کنید از حالت جدی و خشک خارج شوید و با یک لبخند کوچک، محیطی صمیمی و دوستانه ایجاد کنید.
رزومه مهمترین معیار در مشاغل آنلاین
تا اینجا از مصاحبههای استخدامی در مشاغل حضوری صحبت کردیم؛ اما در مشاغل دورکاری و کسب و کارهای اینترنتی که مراحلی مانند آزمونهای تئوری یا مصاحبههای حضوری وجود ندارد، رزومه مهمترین معیار انتخاب است. مؤسساتی که به دنبال نیرو هستند، از طریق مطالعهی رزومههای مختلف، شناختی نسبی از میزان مهارت و فعالیتهای شخص پیدا میکنند.
بنابراین سعی کنید ابتدا یک رزومهی ساده با توضیحاتی کامل از میزان مهارتها، سطح تحصیلات و دانش، فعالیتهای داوطلبانه یا سابقه کارهای کوچک و بزرگ خود ایجاد کنید. در رزومهی خود از دادن آدرس کامل محل سکونت یا اطلاعات شخصی و بیهوده پرهیز کنید و مواردی را تکمیل کنید که به شغل و فعالیت شما کمک میکند.
رزومه بدون سابقه کار؟!
یکی از قسمتهای مهم در رزومه که تاثیر زیادی در کسب شغل دارد، سابقهی کار است. معمولا اکثر شرکتها و موسسات، افراد بدون سابقهی کار را استخدام نمیکنند و بسیاری از افراد ماهر و حرفهای به همیندلیل بیکار میمانند و ظرفیتها و مهارتهای آنها بدون استفاده میماند. اگر شما هم جزو افرادی هستید که سابقه کار ندارید یا بارها به همین دلیل در مصاحبههای استخدامی رد شدهاید، برای شما چند پیشنهاد داریم:
شرکت در دورههای کارآموزی
کارآموزی برخلاف عدهای که آن را اتلاف وقت و کار بیثمر میدانند، کلاس تجربه و یادگیری است. ما با کارآموزی در رشتهها و مشاغل مختلف، از نحوهی فعالیت در آن آگاه میشویم و دانش و تجربههای زیادی نیز به دست میآوریم. علاوهبراین، شرکت در دورهی کارآموزی، یک امتیاز مثبت برای افراد بدون سابقه محسوب میشود. کارفرماها دیدگاههای مثبتی نسب به کارآموزی و مدارک شرکت در دورههای مختلف دارند؛ چرا که این فعالیتها مهارت و تجربههای افراد را افزایش میدهد.
دورههای مهارتآموزی
امروزه موسسات خاصی مانند جهاد دانشگاهی وجود دارند که اقدام به برگزاری دورههای مختلف مهارتآموزی میکنند. معمولا دورههای این موسسات، تنوع زیادی دارد که از دو سال اخیر، به دو صورت حضوری و آنلاین تشکیل میشود. با مراجعه به این سایتها میتوانید از انواع دورهها نظیر مهارتهای پرستاری، یادگیری نرمافزارهای حسابداری، دستیاری دندانپزشک و… اطلاع پیدا کنید. مسلما وجود این دورهها در رزومه، تاثیر زیادی میگذارد و نداشتن سابقه کار را جبران میکند.همچنین میتوانید با شرکت در فعالیتهای داوطلبانه یا پارهوقت و ثبتنام در کارگاهها و دورههایی که توسط انجمنهای دانشجویی در دوران تحصیل برگزار میشود، رزومهی پربارتر برای خود بسازید و در مهارتهای مختلف تخصص پیدا کنید.
مرور سؤالهای رایج در مصاحبه استخدامی و روشهای پاسخ به آنها
یکی از روشهایی که میتوانید به وسیله آن آمادگی خود را برای حضور در جلسه مصاحبه و پاسخ به سؤالات مصاحبه استخدامی بالا ببرید این است که از قبل سؤالات احتمالی ای که ممکن است از شما بپرسند را مرور کنید. هنگامی که از قبل درباره پاسخهایی که میخواهید به این سؤالها بدهید فکر کنید میتوانید بهتر در جلسه مصاحبه حاضر شوید و به آن سؤالها پاسخ دهید. البته دانشگاه کسب و کار به هیچ وجه به شما پیشنهاد نمیکند که پاسخهای خود را بر روی کاغذ بنویسید و آنها را به صورت کتابی بر زبان بیاورید.
اما در هر صورت صرف کردن زمانی از قبل برای پیدا کردن پاسخهای مناسب برای این سؤالهای احتمالی قطعاً ارزشمند خواهد بود. در آخر فراموش نکنید افرادی که در جلسه مصاحبه از شما سؤال میپرسند هدف نهاییشان این است که فردی را که بیشترین تناسب را با شغل دارد پیدا کنند. شما نیز با دانستن این هدف لازم است با نشان دادن تواناییها و مهارتهای خود تناسب خود را برای شغل به کارفرما نشان دهید.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات شرکت گوگل، انواع کار در منزل و کار و کاسبی در منزل را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سؤالات متداول و یا عمومی مهمترین یک مصاحبه استخدامی
در اکثر مصاحبههای استخدامی مربوط به هر شغلی که باشد معمولاً سؤالات این دسته همیشه پرسیده میشود. اما لازم است بدانید که ممکن است این سؤالات دقیقاً از شما پرسیده نشود! در هر حال فکر کردن درباره این دسته از سؤالات و آماده کردن پاسخی مناسب برای آنها میتواند شانس شما را برای بهتر نشان دادن خودتان در جلسه مصاحبه استخدامی بالا ببرد.
چگونه از این موقعیت و از این شغل با خبر شدید؟
پاسخ دادن به این سؤال میتواند یک فرصت طلایی برای شما باشد که نشان دهید چقدر برای به دست آوردن این شغل علاقه و اشتیاق دارید. علاوه بر این میتوانید هنگام پاسخ دادن به این سؤال درباره اطلاعات خود از شرکت نیز صحبت کنید که این موضوع بر ارزش شما در جلسه مصاحبه میافزاید. اگر فردی این موقعیت شغلی را به شما توصیه کرده است میتوانید از آن فرد نام ببرید. اما نکتهای که درباره این موضوع مهم است این است که به ارتباطی که آن فرد با شرکت دارد حتماً دقت کنید! اگر فرد قبلاً در شرکت مشغول به کار بوده و سابقه خیلی خوبی در شرکت نداشته است از او نام نبرید! زیرا ممکن است فرد مصاحبه کننده با یادآوری خاطرات مربوط به آن فرد درباره شما نیز پیش داوری و یا قضاوت کند.
اما اگر فرد با شرکت رابطه خوبی داشته است حتماً با مطرح کردن نام او امتیاز خود را نیز بالاتر ببرید. در ادامه هنگام پاسخ دادن به این سؤال حتماً از اشتیاق خودتان درباره این که چقدر این موقعیت شغلی را دوست دارید و چقدر علاقه دارید که در این موقعیت مشغول به کار شوید صحبت کنید. حتماً به این موضوع اشاره کنید که چه ویژگی خاصی در آگهی استخدامی این شرکت شما را جذب کرده است. یکی از بهترین پاسخهایی که میتوانید در جواب نحوه اطلاع از موقعیت بدهید عبارت است از: من از طریق یک وب سایت کاریابی متوجه این موقعیت شغلی شدم. همچنین من به دنبال فرصتی بودم که با مهارتها و تجربهام مطابقت داشته باشد، و این آگهی شغلی مناسب به نظر میرسید.
چرا شرکت ما را برای کار کردن انتخاب کردهاید؟
یکی از بهترین پاسخهایی که میتوانید به این نمونه از سؤالات مصاحبه استخدامی بدهید، عبارت است از: من میخواهم در این شرکت کار کنم؛ زیرا معتقدم شرکت شما سازمانی است که برای سخت کوشی، نوآوری و همکاری ارزش قائل است. همچنین من مشتاق پذیرفتن مأموریت در شرکت هستم و مطمئن هستم که مهارتها و تجربه من کمک مثبتی به تیم خواهد کرد.
چرا برای کار کردن در این موقعیت شغلی اشتیاق دارید؟
مصاحبه کننده سعی میکند با پرسش این سؤال میزان اشتیاق و علاقه شما را برای به دست آوردن این موقعیت شغلی بسنجد. قبل از این که وارد جلسه مصاحبه شوید وقتی را در نظر بگیرید و خوب درباره این سؤال تفکر کنید. برای پاسخ دادن به این سؤال بهتر است در ابتدا چند عامل اصلی ای که شما را به این شغل جذب کرده است را بیان کنید. با این روش شما نشان میدهید که این موقعیت شغلی برای شما کاملاً مناسب است. بهعنوانمثال میتوانید این گونه پاسخ دهید: از آن جایی که من ارتباط با انسانها را دوست دارم و در ارتباط برقرار کردن از مهارت خوبی برخوردار هستم بخش پشتیبانی مشتریان از آن جایی که با علایق من کاملاً همخوانی دارد نظرم را بسیار جلب کرد. زمانی که بتوانم مشکلات افراد را برطرف کنم بسیار احساس رضایت و خوشحالی میکنم.
در ادامه پاسخ به این سؤال میتوانید بگویید که چه ویژگیهایی از شرکت و یا سازمان باعث شده است که به آن علاقهمند شوید. بهعنوانمثال میتوانید بگویید: من همیشه مشتاق یاد گرفتن موضوعات جدید بودهام و از آن جایی که یکی از بارزترین ویژگیهای شرکت شما پویایی میباشد خیلی دوست دارم که بخشی از این شرکت باشم و در آن فعالیت کنم. زمانی که برای فکر کردن درباره پاسخ این سؤال نتوانستید پاسخ خوبی برای آن بیابید باید به این نکته توجه کنید که شاید این موقعیت شغلی واقعاً برای شما مناسب نباشد! در این صورت بهتر است درباره موقعیتهای شغلی دیگری که وجود دارد فکر کنید.
با توجه به چه دلایلی ما باید شما را استخدام کنیم؟
یکی از بهترین پاسخهایی که میتوانید به این نمونه از سؤالات مصاحبه استخدامی بدهید: من معتقدم بهترین نامزد برای این سمت هستم؛ زیرا مهارت و تجربه لازم برای برتری در این نقش را دارم. تجربه کاری گذشته من به من توانایی یادگیری سریع و سازگاری با محیطهای جدید و همچنین توانایی همکاری با تیمها را داده است. علاوه بر این، من یک تعهد قوی به خدمات و رضایت مشتری دارم و یک دارایی برای سازمان شما خواهم بود.
مهمترین نقاط قوتی که دارید چیست؟
هنگام پاسخ دادن به این نمونه از سؤالات مصاحبه استخدامی نکات زیر را رعایت کنید:
- فهرستی از نقاط قوت خود تهیه کنید.با تهیه فهرستی از نقاط قوت خود – چه حرفهای و چه شخصی – شروع کنید. هر مهارت، ویژگی یا موفقیتی را که به آن افتخار میکنید و شما را از دیگران متمایز میکند، در نظر بگیرید.
- از شواهدی برای حمایت از ادعاهای خود استفاده کنید. در صورت امکان، مثالهای ملموسی برای حمایت از ادعاهای خود در مورد نقاط قوت خود ارائه دهید. این میتواند از مشاغل گذشته، کار داوطلبانه یا تجربیات آموزشی شما باشد.
- مهارتهای قابل انتقال را برجسته کنید. بر مهارتهایی که در شغل مورد درخواست شما قابل اجرا هستند تمرکز کنید، مانند تواناییهای حل مسئله، مهارتهای ارتباطی، ویژگیهای رهبری و غیره.
- به خود و تواناییهای خود اطمینان داشته باشید. هنگام بحث در مورد نقاط قوت خود، مطمئن شوید که آنها را با اعتماد به نفس و مثبت بیان کنید. این به کارفرمایان نشان میدهد که به خود و تواناییهای خود ایمان دارید.
- صحبت در مورد نقاط قوت خود با دیگران را تمرین کنید. قبل از مصاحبه یا موقعیتهای دیگری که باید در مورد نقاط قوت خود صحبت کنید، تمرین کنید که در مورد آنها با دوستان یا اعضای خانواده صحبت کنید تا در آینده راحت در مورد آنها حرف بزنید.
پررنگترین نقاط ضعف شما چیست؟
هنگام بحث در مورد نقاط ضعف خود در مصاحبه، مهم است که صادق باشید و نشان دهید که از زمینههای بهبود خود آگاه هستید. روی نقاط ضعفی که مستقیماً به شغلی که برای آن درخواست میکنید مربوط نمیشود تمرکز کنید و نشان دهید که چگونه برای رفع آنها گام برداشتهاید. برای مثال، اگر با سخنرانی در جمع مشکل دارید، توضیح دهید که چه استراتژیهایی را برای کمک به بهبود مهارتهای خود در نظر گرفتهاید. علاوه بر این، تأکید کنید که چگونه از نقاط قوت خود برای جبران هرگونه ضعف دیگری که دارید استفاده کردهاید.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات شرکت اپل، تعدیل نیرو و کار در منزل بسته بندی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
نکات نوشتن رزومه قابل قبول
- با یک بیانیه یا خلاصه قوی شروع کنید – خلاصه رزومه شما باید به طور کلی توصیف کند که چه کسی هستید و چه چیزی را به روی میز آوردهاید. این نباید بیشتر از چند جمله باشد و باید مرتبطترین مهارتها و تجربه شما را برجسته کند.
- تجربه کاری خود را فهرست کنید – هر شغل تمام وقت یا پاره وقت، کارآموزی، موقعیتهای داوطلبانه، یا سایر تجربیات حرفهای مرتبط با شغلی که برای آن درخواست میکنید، را شامل شود. حتماً تاریخ هر پست و همچنین شرح مختصری از مسئولیتها و دستاوردهای خود در هر نقش را درج کنید.
- شامل اطلاعات تحصیلی – جزئیات مربوط به سوابق تحصیلی خود، از جمله نام مدرسه(هایی) که در آن تحصیل کردهاید، مدرک(های) کسب شده و تاریخ(های) فارغالتحصیلی را ارائه دهید. در صورت لزوم، هر گونه افتخار یا جوایزی را که در طول تحصیل خود دریافت کردهاید، درج کنید.
- مهارتهای مرتبط را برجسته کنید – مطمئن شوید که هر گونه مهارت فنی یا گواهینامههای خاصی که شما را به یک کاندیدای ایدهآل برای این شغل تبدیل میکند، لحاظ کنید. همچنین مهارتهای نرمی؛ مانند ارتباط، سازماندهی، حل مسئله یا کار تیمی را در نظر بگیرید که میتواند در موقعیتهای مختلف مفید باشد.
- به دقت تصحیح کنید – قبل از ارسال رزومه، زمانی را به بررسی آن از نظر اشتباهات املایی و دستوری و همچنین اشتباهات تایپی که ممکن است در طول پیشنویسهای قبلی از قلم افتاده باشد اختصاص دهید. همچنین مفید است که شخص دیگری قبل از ارائه آن برای بررسی، با نگاهی تازه به آن نگاه کند.
کارفرماها به چه نکاتی در رزومه بیشتر دقت میکنند؟
- تجربه مرتبط: کارفرمایان میخواهند ببینند که شما مهارتها و صلاحیتهای لازم برای کار را دارید.
- دستاوردها: آنچه را که به دست آوردهاید، مانند جوایز، گواهینامهها یا سایر دستاوردها را در رزومه خود نشان دهید.
- تحصیلات: سوابق تحصیلی خود را شامل مدارک تحصیلی، گواهینامهها و هر دوره آموزشی مرتبطی در رزومه خود وارد کنید.
- خلاصه حرفهای: تجربه حرفهای خود را در چند جمله خلاصه کنید تا به کارفرمایان تصویری از صلاحیتها و مهارتهای خود ارائه دهید.
- کلمات کلیدی: از کلمات کلیدی خاص صنعت استفاده کنید تا اطمینان حاصل کنید که رزومه شما توسط سیستمهای ردیابی متقاضی (ATS) انتخاب میشود.
- شخصی سازی: رزومه خود را مطابق با شرح شغل تنظیم کنید، با تأکید بر مهارتها و تجربیاتی که شما را برای این نقش مناسب میکند.
- اطلاعات تماس: اطلاعات تماس خود را در بالای صفحه قرار دهید تا اگر کارفرمایان علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد شما هستند، به راحتی با شما در تماس باشند.
همه چیز درباره مذاکره حقوق و دستمزد یکی از سؤالات مصاحبه استخدامی
مذاکره حقوق و دستمزد فرایند بحث درباره حقوق شما با کارفرما به منظور دستیابی به توافق در مورد دستمزد است. این موضوع میتواند شامل چندین جلسه گفتگو باشد و آمادگی برای هر مرحله مهم است. هدف مذاکره درباره حقوقی است که هم برای شما و هم برای کارفرما منصفانه و عادلانه باشد. مذاکره در مورد حقوق شما میتواند ترسناک باشد، اما با آماده سازی و رویکرد مناسب، میتواند به شما کمک کند حقوق بهتری را برای خود تضمین کنید.
چگونه در مذاکره دستمزد خوب عمل کنیم؟
- تحقیقات خود را انجام دهید: حتی قبل از اینکه وارد مذاکره حقوق و دستمزد شوید، باید درک خوبی از ارزش بازار شغلی که برای آن درخواست میکنید داشته باشید. در مورد دامنه متوسط حقوق برای موقعیت و صنعت خود تحقیق کنید و مطمئن شوید که میدانید سایر کارمندان در نقشهای مشابه چه کار میکنند.
- ارزش خود را بشناسید: مطمئن شوید که ایده روشنی از آنچه میخواهید از مذاکره به دست آورید و اینکه چقدر مایل به پذیرش هستید، دارید. عواملی مانند تجربه، مهارتها، و صلاحیتهای خود و همچنین مسئولیتها یا پاداشهای اضافی را در نظر بگیرید.
- پیشنهاد بدهید: وقتی تحقیقات خود را انجام دادید و ارزش خود را دانستید، پیشنهادی ارائه دهید که منعکس کننده این موضوع باشد. آماده باشید تا از دلایل خود با شواهدی مبنی بر اینکه چرا شایسته پیشنهاد خود هستید، پشتیبانی بگیرید.
- مذاکره: اگر کارفرما مبلغی کمتر از آنچه شما درخواست کردهاید، برای مذاکره آماده باشید. انعطاف پذیر و آماده سازش باشید، اما در صورت لزوم مایل باشید که شغل را نپذیرید!
- برای سؤالات بعدی آماده شوید: آماده پاسخگویی به هر سؤالی در مورد اینکه چرا فکر میکنید حقوق پیشنهادی منصفانه است و یا اینکه چرا پرداخت آن برای کارفرما مهم است، باشید.
- ابراز قدردانی کنید: از کارفرما برای توجه به پیشنهاد شما و ابراز علاقه برای استخدام شما در پایان فرایند مذاکره بدون توجه به اینکه آیا توافق حاصل شده است یا خیر تشکر کنید.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات شرکت تسلا، کاریابی، پارادایم و استعفا را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
نکات و تکنیکهای مصاحبه
- درباره شرکت تحقیق کنید: قبل از مصاحبه، زمانی را به تحقیق در مورد شرکت و محصولات یا خدمات آن اختصاص دهید. دانستن مأموریت، ارزشها، اهداف و رقبای شرکت به شما کمک میکند تأثیر خوبی بر مصاحبهکننده بگذارید.
- پاسخها را آماده کنید: پاسخ سؤالات رایج مصاحبه را از قبل آماده کنید تا در طول مصاحبه غافلگیر نشوید. به نمونههایی از تجربیات گذشته فکر کنید که مهارتها و تواناییهای شما را نشان میدهد.
- لباس مناسب بپوشید: برای مصاحبه حرفهای لباس بپوشید و مطمئن شوید که لباستان تمیز و فشرده است. ظاهر شما باید مرتب و قابل ارائه باشد تا تأثیر اولیه خوبی بر مصاحبه کننده داشته باشید.
- تماس چشمی برقرار کنید: هنگام صحبت کردن و گوش دادن با مصاحبه کننده تماس چشمی برقرار کنید تا نشان دهید که درگیر گفتگو هستید. این همچنین به ایجاد اعتماد بین شما و مصاحبه کننده کمک میکند.
- سؤال بپرسید: در پایان مصاحبه، مهم است که سؤالاتی در مورد موقعیت یا شرکت بپرسید تا علاقه خود را به کار در آنجا نشان دهید. پرسیدن سؤالات متفکرانه ممکن است به شما کمک کند تصمیم بگیرید که آیا این شغل مناسب شماست یا خیر.
سؤالات متداول مصاحبه
- از خودتان بگویید.
- درباره شرکت چه میدانید؟
- چرا میخواهید اینجا کار کنید؟
- چه تجربهای دارید که شما را برای این نقش مناسب میکند؟
- بزرگترین نقاط قوت و ضعف شما چیست؟
- یک مشکل دشوار را که در گذشته حل کردید و نحوه حل آن را توضیح دهید.
- همکارانتان شما را چگونه توصیف میکنند؟
- بزرگترین دستاورد حرفهای شما چیست؟
- چه چیزی به شما انگیزه میدهد؟
- چگونه استرس و فشار را کنترل میکنید؟
چگونه به سؤالات سخت مصاحبه استخدامی پاسخ دهیم؟
برای پاسخ دادن به سؤالات مصاحبه استخدامی ای که سخت به نظر میرسند، از نکات زیر استفاده کنید:
- آماده باشید: قبل از مصاحبه، درباره شرکت، شغل و صنعت تحقیق کنید. مطمئن شوید که میدانید چه چیزی برای ارائه دارید و چرا تواناییهایتان شما را برای نقش مناسب میکند.
- مثبت بمانید: حتی اگر پاسخ سؤالی را نمیدانید یا در مورد آن احساس ناراحتی میکنید، مثبت بمانید و بر نقاط قوت خود تأکید کنید.
- سؤال بپرسید: پرسیدن سؤال نشان میدهد که شما به کار علاقهمند هستید و تحقیقات خود را انجام دادهاید. همچنین این فرصت را به شما میدهد تا سؤالات دشوار را به گفتگو در مورد صلاحیتها و تجربیات خود تبدیل کنید.
- وقت خود را صرف کنید: از اینکه قبل از پاسخ دادن به یک سؤال دشوار چند لحظه فکر کنید نترسید. این به شما کمک میکند تا اطمینان حاصل کنید که پاسخ دقیقی ارائه میدهید و به طور تصادفی چیزی نمیگویید که میتواند به شانس شما برای به دست آوردن شغل آسیب برساند.
همه چیز درباره زبان بدن
زبان بدن راهی است که ما با بدن خود ارتباط برقرار میکنیم و نه از طریق کلمات. این نوعی ارتباط غیرکلامی است که شامل حالات چهره، وضعیت بدن، حرکات، تماس چشمی و حتی نحوه لباس پوشیدن ما میشود. میتوان از آن برای انتقال احساسات و عواطف و همچنین برای بیان افکار و مقاصد استفاده کرد. از زبان بدن نیز میتوان برای تأثیرگذاری بر رفتار و تصمیمات افراد استفاده کرد. با درک زبان بدن، میتوانید بینشی نسبت به احساس و تفکر افراد به دست آورید.
نکات زبان بدن هنگام پاسخ دادن به سؤالات مصاحبه استخدامی
- برقراری تماس چشمی: برقراری تماس چشمی بخش مهمی از هر مصاحبه است. این نشان میدهد که شما اعتماد به نفس و درگیر گفتگو هستید.
- صاف بنشینید: صاف نشستن نشان میدهد که شما هوشیار و با تمرکز هستید. همچنین حس اعتماد به نفس و حرفهای بودن را منتقل میکند.
- لبخند بزنید: لبخند زدن راهی عالی برای نشان دادن اینکه شما دوستانه و صمیمی هستید است. همچنین میتواند به آرامش مصاحبهگر کمک کند و احتمال بیشتری دارد که به پاسخهای شما بازخورد مثبت بدهد.
- از زبان بدن باز استفاده کنید: زبان بدن باز، مانند دستها و پاهای رو هم قرار داده نشده، صراحت و صداقت را نشان میدهد که به ایجاد یک برداشت مثبت از مصاحبه کننده کمک میکند.
- از بی قراری بپرهیزید: بی قراری میتواند باعث حواس پرتی شود و به نظر برسد که توجهی نمیکنید یا در مورد فرایند مصاحبه عصبی هستید. سعی کنید در طول مصاحبه بی حرکت بمانید، مگر اینکه مصاحبه کننده دستور دیگری بدهد.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات مک دونالد، کار در خانه و جلسه چیست را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
رایجترین اشتباهات هنگام مصاحبه
- عدم انجام تحقیقات کافی در مورد شرکت: مهم است که قبل از مصاحبه در مورد شرکت تحقیق کنید تا بتوانید به سؤالات مربوط به شرکت و محصولات یا خدمات آن به طور دقیق پاسخ دهید.
- سؤال نکردن: سؤال پرسیدن نشان میدهد که شما به شغل علاقهمند هستید و مشتاق کسب اطلاعات بیشتر در مورد آن هستید.
- لباس پوشیدن مناسب: لباس پوشیدن حرفهای برای مصاحبه نشان دهنده احترام به مصاحبه کننده است و نشان میدهد که فرصت را جدی میگیرید.
- آماده نکردن پاسخها از قبل: آماده کردن پاسخها از قبل به شما این امکان را میدهد که در مورد پاسخهای خود فکر کنید و آنها را قبل از مصاحبه تمرین کنید.
- بیش از حد عصبی به نظر رسیدن: طبیعی است که در طول مصاحبه عصبی و یا مضطرب باشید، اما ظاهر شدن بیش از حد مضطرب یا ناراحت کننده میتواند درک درستی از شخصیت شما به عنوان نامزد را برای مصاحبه کننده دشوار کند.
نگاهی به آداب معاشرت حرفهای در طول پاسخ دادن به سؤالات مصاحبه استخدامی
- لباس مناسب بپوشید – حتماً برای مصاحبه لباس رسمی تجاری بپوشید.
- به موقع برسید – برنامه ریزی کنید که 10 تا 15 دقیقه زودتر به مصاحبه برسید تا ترافیک و تاخیرهای غیرمنتظره دیگر را در نظر بگیرید.
- مثبت باشید – در طول مصاحبه درباره خود، مهارتها و تجربیات خود مثبت صحبت کنید.
- با دقت گوش دهید – به آنچه مصاحبه کننده میگوید دقت کنید و در صورت لزوم سؤال بپرسید.
- محترم باشید – مصاحبه کننده را با احترام و ادب در طول فرایند مصاحبه مورد خطاب قرار دهید.
- پیگیری – پس از مصاحبه یک یادداشت تشکر یا ایمیل به عنوان راهی برای ابراز قدردانی از وقت و توجه آنها ارسال کنید.
همه چیز درباره پیگیری بعد از مصاحبه
پیگیری بعد از مصاحبه بخش مهمی از فرایند کاریابی است. این به کارفرما نشان میدهد که شما به این موقعیت علاقهمند هستید و مشتاق دریافت پاسخ از آنها هستید. همچنین به شما فرصتی میدهد تا صلاحیتهای خود را تکرار کنید و اشتیاق خود را برای نقش ابراز کنید. بهترین راه برای پیگیری بعد از مصاحبه ارسال یک یادداشت تشکر یا ایمیل برای هر فردی که با شما مصاحبه کرده است. این باید ظرف 24 ساعت پس از مصاحبه ارسال شود و شامل یک خلاصه کوتاه از مکالمه شما، یادآوری دلیل واجد شرایط بودن شما برای این نقش و یک درخواست مؤدبانه برای بازخورد باشد. همچنین ممکن است بخواهید چند سؤال که علاقه شما را به این موقعیت نشان میدهد بنویسید.
علاوه بر ارسال یادداشت تشکر، پیگیری یک تماس تلفنی یا ایمیل بعد از گذشت حدود یک هفته از مصاحبه نیز مهم است. این به شما فرصتی میدهد تا با کارفرما تماس بگیرید و ببینید آیا آنها در مورد فرایند تصمیم گیری خود بهروزرسانی دارند یا خیر. اگر پاسخ ندادند، بهتر است یک هفته دیگر صبر کنید تا دوباره تلاش کنید. با پیگیری بعد از مصاحبه، میتوانید اطمینان حاصل کنید که با کارفرمایان سروکار دارید و شانس خود را برای استخدام افزایش میدهید.
چگونه قبل از مصاحبه درباره شرکت تحقیق کنیم؟
- از وب سایت شرکت بازدید کنید: اولین قدم برای تحقیق در مورد یک شرکت قبل از مصاحبه، بازدید از وب سایت شرکت است. با محصولات و خدماتی که ارائه میدهند، بیانیه مأموریت و ارزشهای اصلی آنها آشنا شوید.
- مقالات خبری اخیر را بخوانید: مقالات خبری اخیر در مورد شرکت را بخوانید تا درک بهتری از فعالیتهای فعلی آنها و هرگونه تغییری که اخیراً رخ داده است را به دست آورید.
- با کارمندان فعلی یا سابق صحبت کنید: اگر کسی را میشناسید که در حال حاضر برای شرکت کار میکند یا قبلاً برای آن کار کرده است، با آنها تماس بگیرید تا از چگونگی کار کردن در آن مطلع شوید. در مورد فرهنگ شرکت، سبک مدیریت و پویایی تیم بپرسید.
- آنها را در رسانههای اجتماعی دنبال کنید: حسابهای رسانههای اجتماعی شرکت را دنبال کنید تا درک بهتری از شخصیت برند آنها و نحوه تعامل آنها با مشتریان آنلاین داشته باشید.
- درباره رقبای آنها تحقیق کنید: مدتی را به تحقیق در مورد رقبای شرکت اختصاص دهید تا بتوانید در مورد اینکه چگونه مهارتهای شما میتواند به آنها در صحنه رقابت کمک کند صحبت کنید.
توافق بر سر حقوق در طول مصاحبه
مذاکره در مورد حقوق در طول مصاحبه میتواند یک فرایند دشوار باشد. مهم است که به یاد داشته باشید که تا زمانی که کارفرما این کار را انجام ندهد، نباید حقوق را افزایش دهید، زیرا ممکن است شما را بیش از حد مشتاق یا ناامید به نظر برساند. هنگامی که کارفرما حقوق را مطرح میکند، مهم است که با طیف وسیعی از آنچه انتظار دارید و مایل به پذیرش آن هستید آماده باشید. حتماً تحقیق کنید که افراد دیگر در موقعیتهای مشابه چه مقدار حقوق دریافت میکنند تا ایدهای منطقی نسبت به تجربه و شایستگیهای خودتان داشته باشید.
هنگام بحث در مورد حقوق و دستمزد، به جای آنچه که آنها میتوانند به شما پیشنهاد دهند، بر آنچه میتوانید به شرکت ارائه دهید تمرکز کنید. توضیح دهید که چرا مهارتها و تجربه شما را به یک دارایی ارزشمند تبدیل میکند و کمکهای شما چگونه برای سازمان مفید خواهد بود. همچنین مهم است که در طول فرایند مذاکره انعطاف پذیر و روشن فکر باشید. مایل به سازش باشید، اما در صورت لزوم از ایستادگی در موضع خود نترسید. در نهایت، به یاد داشته باشید که مذاکره درباره حقوق یک خیابان دو طرفه است. شما باید به دقت به آنچه کارفرما در مورد محدودیتهای بودجه خود میگوید گوش دهید و سعی کنید راهحلهای خلاقانهای ارائه دهید که برای هر دو طرف مفید باشد. اگر جایی برای مذاکره وجود ندارد، مهربان باشید و از آنها برای وقت و توجهشان تشکر کنید.
اهمیت پرسیدن سؤال در طول مصاحبه
پرسیدن سؤال در طول مصاحبه به دلایل مختلفی مهم است. اول، به مصاحبه کننده اجازه میدهد تا بینشی در مورد فرایند فکری نامزد و درک موقعیت کسب کند. همچنین به مصاحبه کننده کمک میکند تا تشخیص دهد که آیا نامزد برای این شغل مناسب است یا خیر. پرسیدن سؤال به داوطلبان این امکان را میدهد که دانش و علاقه خود را به شغل و همچنین توانایی خود در تفکر انتقادی و بیان ایدههای خود نشان دهند. علاوه بر این، سؤالات میتواند فرصتی را برای داوطلبان فراهم کند تا برای توضیح یا اطلاعات بیشتر در مورد شغل یا شرکت درخواست کنند. در نهایت، پرسیدن سؤالات در طول مصاحبه میتواند برای هر دو طرف درگیر مفید باشد و به اطمینان از استخدام فرد مناسب برای این موقعیت کمک کند.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات سوالات مصاحبه استخدامی، کار در منزل و کسب درآمد را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
نکاتی برای پاسخ دادن به سؤالات رایج مصاحبه استخدامی
- آماده شوید: قبل از مصاحبه، درباره شرکت تحقیق کنید، رزومه خود را مرور کنید و پاسخ به سؤالات رایج را تمرین کنید.
- اعتماد به نفس داشته باشید: چند نفس عمیق بکشید و به یاد داشته باشید که مهارتها و تجربهای را دارید که آنها به دنبال آن هستند.
- صادق باشید: از اعتراف به این که چیزی را نمیدانید یا به زمان بیشتری برای فکر کردن در مورد پاسخ نیاز دارید نترسید.
- با دقت گوش کنید: به سؤالات مصاحبه کننده توجه کنید تا بتوانید پاسخ دقیقی ارائه دهید.
- مثالهایی ارائه کنید: از مثالهای خاص از تجربیات گذشته برای نشان دادن پاسخ خود استفاده کنید و نشان دهید که چگونه در آینده با یک موقعیت مشابه برخورد خواهید کرد.
- سؤال بپرسید: نشان دادن علاقه به شرکت مهم است، بنابراین حتماً در طول فرایند مصاحبه سؤالاتی در مورد شغل و سازمان بپرسید.
چگونه پاسخ به سؤالات مصاحبه استخدامی در مصاحبه آنلاین را مدیریت کنیم؟
- برای مصاحبه آماده شوید: در مورد شرکت تحقیق کنید، پاسخهای خود را به سؤالات رایج مصاحبه تمرین کنید و مطمئن شوید که مکانی آرام برای انجام مصاحبه دارید.
- راهاندازی فناوری: مطمئن شوید که اتصال اینترنتی کار میکند، لپتاپ یا رایانه با وبکم و هدفون یا بلندگو دارید.
- برای موفقیت لباس بپوشید: حتی اگر در خانه هستید، کاملاً حرفهای لباس بپوشید که انگار میخواهید برای مصاحبه حضوری به دفتر کار بروید.
- فناوری خود را آزمایش کنید: حداقل 10 دقیقه قبل از زمان شروع مصاحبه خود وارد پلت فرم چت ویدئویی شوید و آزمایش کنید که همه چیز به درستی کار میکند.
- نگرش مثبت داشته باشید: در طول تماس ویدئویی تا حد امکان با مصاحبه کننده لبخند بزنید و ارتباط چشمی خود را حفظ کنید. در مورد فرصت شغلی دوستانه و مشتاق باشید.
- پیگیری بعد از مصاحبه: یک یادداشت تشکر برای همه کسانی که با شما مصاحبه کردهاند در عرض 24 ساعت پس از مصاحبه شغلی آنلاین خود ارسال کنید.
چگونه در یک مصاحبه استخدامی لباس بپوشیم؟
- لباسهای حرفهای بپوشید: از رنگهای روشن، شلوارهای بلند و لباسهای بیش از حد معمولی خودداری کنید. برای کت و شلوار یا شلوار مجلسی و کت و شلوار از رنگهای کلاسیک مانند سرمهای، مشکی یا خاکستری استفاده کنید.
- برای شغلی که میخواهید لباس بپوشید: اگر برای یک موقعیت حرفهای مصاحبه میکنید، مطمئن شوید که با پوشیدن یک کت و شلوار یا لباس مناسب به آن نگاه کنید.
- مطمئن شوید که لباسهایتان به خوبی تناسب دارند: لباسهای گشاد میتوانند شما را ژولیده و شلخته نشان دهند در حالی که لباسهای تنگ میتوانند حواستان را پرت کنند و ناراحتکننده باشند. مطمئن شوید که همه چیز به درستی و در جای خود استفاده شده است و در شرایط خوبی است.
- لوازم جانبی مناسب: لوازم جانبی را حداقل و حرفهای نگه دارید. از جواهرات ساده مانند گوشوارههای میخی یا ساعت استفاده کنید و از آرایش بیش از حد یا عطری که میتواند حواس مصاحبه کننده را پرت کند خودداری کنید.
- کفش راحت بپوشید: کفشی را انتخاب کنید که راحت باشد؛ اما همچنان حرفهای به نظر برسد. از کفش یا صندلهای دم باز و همچنین کفشهای کتانی یا دمپایی خودداری کنید.
مروری بر نکات مهم هنگام معرفی کردن خود در مصاحبه استخدامی
- اعتماد به نفس داشته باشید و لبخند بزنید.
- واضح و مختصر صحبت کنید.
- تجربه و مهارتهای مرتبط خود را برجسته کنید.
- دانش خود را از شرکت و موقعیتی که برای آن درخواست میکنید نشان دهید.
- برای نقش و شرکت اشتیاق نشان دهید.
- برای نشان دادن علاقه به نقش و سازمان، سؤال بپرسید.
- پاسخهای خود را بر این موضوع متمرکز کنید که چگونه میتوانید به سازمان در دستیابی به اهدافش کمک کنید.
اهمیت اعتماد به نفس در پاسخ به سؤالات مصاحبه استخدامی
اعتماد به نفس عامل مهمی در هر مصاحبه شغلی است. این میتواند شانس شما را برای استخدام کاهش دهد یا از بین ببرد، زیرا کارفرمایان میخواهند افرادی را استخدام کنند که به تواناییهای خود اطمینان دارند و راحت در مورد خودشان صحبت میکنند. اعتماد به نفس میتواند به شما کمک کند تا مهارتها و تجربیات خود را بیان کنید، اشتیاق خود را برای کار نشان دهید و علاقه خود را به شرکت ابراز کنید. همچنین به ایجاد یک برداشت خوب در ابتدا کمک میکند و نشان میدهد که توانایی انجام مسئولیتهای شغلی را دارید. در نهایت، داشتن اعتماد به نفس در طول مصاحبه شغلی میتواند به شما برتری نسبت به سایر نامزدها بدهد و شانس موفقیت شما را افزایش دهد.
چگونه اعتماد به نفس خود را در مصاحبه استخدامی بالا ببریم؟
- درباره شرکت تحقیق کنید: قبل از مصاحبه، درباره شرکت و صنعت آن تحقیق کنید تا مأموریت و ارزشهای آنها را درک کنید. این به شما کمک میکند در پاسخهای خود آمادگی و اطمینان بیشتری داشته باشید.
- سؤالات را آماده کنید: چند سؤال را آماده کنید که نشان دهنده علاقه شما به نقش و شرکت باشد.
- لباس برای موفقیت: لباسی را انتخاب کنید که به شما احساس اعتماد به نفس و راحتی بدهد. مطمئن شوید که برای شغلی که درخواست میکنید مناسب است.
- تمرین: پاسخ دادن به سؤالات معمول مصاحبه با یکی از دوستان یا اعضای خانواده را قبل از مصاحبه تمرین کنید تا بتوانید قبل از صحبت با یک کارفرمای احتمالی با آنها راحت باشید.
- خود گفتاری مثبت: قبل از مصاحبه، نقاط قوت، دستاوردها و اینکه چرا برای این نقش واجد شرایط هستید را به خود یادآوری کنید. نترسید از اینکه با خودتان یک صحبت جدی داشته باشید!
احساسات منفی رایج در مصاحبه استخدامی
- ترس
- اضطراب
- عصبی بودن
- ناامنی
- عدم قطعیت
- احساس غرق شدن
- شک به خود
- عدم اعتماد به نفس
- شرمنده
- وحشت
چگونه احساس ترس در مصاحبه استخدامی را مدیریت کنیم؟
- آماده شوید: قبل از مصاحبه، مدتی را به تحقیق در مورد شرکت، تاریخچه، مأموریت و نقشی که برای آن درخواست میکنید اختصاص دهید. شناخت شرکت و نقش میتواند به شما کمک کند تا پاسخ سؤالات احتمالی را آماده کنید و درک بهتری از آنچه در مصاحبه انتظار دارید به شما بدهد.
- تمرین: قبل از مصاحبه با یکی از دوستان یا اعضای خانواده خود تمرین کنید. از آنها بخواهید سؤالاتی را بپرسند که به طور بالقوه میتواند در مصاحبه مطرح شود تا بتوانید پاسخهای خود را تمرین کنید. این به تقویت اعتماد به نفس شما کمک میکند و پاسخ دادن به سؤالات را در طول مصاحبه واقعی آسانتر میکند.
- نفس بکشید: قبل از ورود به اتاق برای مصاحبه، نفس عمیق بکشید. این به کاهش ضربان قلب و آرامش اعصاب شما کمک میکند.
- مثبت بمانید: به جای نگرانی در مورد مشکلاتی که در طول فرایند مصاحبه ممکن است پیش بیاید، بر جنبههای مثبت خود و اینکه چرا برای شغل واجد شرایط هستید تمرکز کنید.
- موفقیت را تجسم کنید: خود را در حال موفقیت در مصاحبه شغلی تصور کنید که با اطمینان به سؤالات پاسخ میدهید و در پایان کار به شما پیشنهاد میشود!
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات بیانیه ماموریت و دستگاه تولید دستمال کاغذی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
مسئلهی بیکاری و اشتغال در ایران، یکی از معضلهای اساسی است که بهبود آن نیازمند اقداماتی مهم و ریشهای است. روشهای متعددی برای کاریابی و استخدام در مراکز مختلف وجود دارد که آزمونهای استخدامی از مهمترین آنها میباشد. برای قبولی در آزمونهای استخدامی باید از دو مرحلهی تئوری و مصاحبه گذر کنید.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به مرحلهی دوم استخدام و سوالات مصاحبه استخدامی پرداختیم و از روشها و شیوههای موفقیت در آن سخن گفتیم. امیدواریم این نکات گفته شده، برایتان کاربردی باشد. در پایان خوانندهی نظرات ارزشمند شما دربارهی این مقاله و روشهای ذکر شده هستیم.