تاکنون به این مسئله فکر کردهاید که سرچشمه انگیزه از کجاست یا چگونه میتوان آن را تقویت کرد؟ دنیل پینک یکی از نویسندگانی است که در آثارش به این مسئله پرداخته است. او در کتاب انگیزه مفهوم این نیروی درونی را بررسی کرده و از راهکارهای جدیدی نوشته که موجب تقویت انگیزه در افراد و کارکنان میشود و بر روحیهی آنها تاثیر مثبت میگذارد.
دنیل پینک در این کتاب مهمترین عامل و منشا انگیزه را در درون فرد میداند نه بیرون! بنابراین با توجه به آن به ارائه راهکارها و دستورالعملهای مختلف میپردازد. اگر شما هم دوست دارید با مفهوم انگیزه و روشهای اثرگذاری بر آن آشنا شوید، خواندن این مقاله از دانشگاه کسب و کار را از دست ندهید.
معرفی کتاب انگیزه
کتاب انگیزه با عنوان اصلی Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us در سال 2009 در 256 صفحه منتشر شد. دنیل پینک این کتاب غیر داستانی را نوشت تا نتیجه تحقیقات خود در خصوص انگیزه و روشهای اثرگذاری بر آن را برای مردم شرح دهد. این کتاب پس از انتشار در آمریکا، از سوی عدهای اغراقآمیز و غیر مستند معرفی شد.
با اینحال عدهی بسیاری از تحقیقات و تئوریهای دنیل پینک قدردانی کردند و آن را یک دستورالعمل جدید برای ایجاد انگیزه در میان گروههای سنی مختلف در نظر گرفتند.
ترجمه در ایران
ترجمهی فارسی کتاب انگیزه نخستین بار در سال 1394 توسط مرجان فرجی در انتشارات “لیوسا” به چاپ رسید. چند سال بعد بهاره نوبهار نیز اقدام به ترجمه و چاپ این کتاب در انتشارات “در دانش بهمن” کرد. انتخاب بهترین ترجمه از این اثر بیش از هر چیز به سلیقه و نظر شخصی شما بستگی دارد. با این حال پیشنهاد ما در دانشگاه کسب و کار ترجمهی بهاره نوبهار است که متنی ساده و قابل فهم دارد.
آشنایی با نویسنده کتاب انگیزه
دنیل پینک نویسنده انگلیسی زبان است که در سال 1964 در ایالات متحده آمریکا متولد شد. او تحصیلات خود را در دانشگاه حقوق ییل به پایان رساند و مدتی در زمینه اقتصاد و سیاست فعالیت کرد. دنیل پینک مدتی دستیار ویژه وزیر کار آمریکا به نام رابرت رایش بود. پس از آن جایگاه سخنران ارشد برای معاون رئیس جمهور ال گور را برعهده گرفت.
دنیل پینک نخستین کتاب خود را در سال 2001 منتشر کرد. او نتیجه تجربهها و مطالعات خود در حوزه تجارت، مدیریت کسب و کار و دستورالعملهای انگیزشی موفقیت را در این آثار جمعآوری کرد و در اختیار مردم قرار داد.
برخی از آثار دنیل پینک
دنیل پینک علاوه بر کتاب انگیزه، حدود ده جلد کتاب دیگر نوشت که موضوعات اکثر آنها در خصوص کسب و کار، افزایش انگیزه و اهمیت ذهنیت مثبت است. برخی از مهمترین آثار او عبارتند از:
- کِی؟ (ترفندهای علمی برای زمانبندی عالی)
- ذهن کاملِ نو
- قدرت پشیمانی؛ چگونه نگاه به گذشته باعث پیشرفت ما میشود؟
- ملت رها یا آیندهی کار کردن برای خود
- فروشندگی؛ حقایقی شگفتانگیز در مورد متقاعد کردن دیگران
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب از حال بد به حال خوب و رمان های پرطرفدار را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
محتوای اصلی کتاب انگیزه
تا سالها باور بسیاری از افراد این بود که انگیزه یک عامل بیرونی است که با رویکرد تنبیه یا پاداش تقویت میشود و افزایش مییابد. دنیل پینک در کتاب انگیزه این نظریه را رد کرد و انگیزه را به دو نوع درونی و بیرونی تقسیمبندی کرد. او انگیزهی درونی را عامل اصلی رشد و تحرک افراد میداند و معتقد است استقلال، تسلط و هدف سه چیزی است که به آن ارزش و بها میبخشد.
او برای اثبات نظریه خود در این کتاب از مثالها و وقایع مختلف استفاده میکند تا به واسطهی آنها مفهوم انگیزه و انواع آن را برای خوانندگانش شرح دهد. سپس از چند ایده و توصیه مختلف در بخشهای پایانی مینویسد تا به مخاطبانش کمک کند عوامل موثر بر انگیزه را کشف کنند و آن را در زندگی شخصی یا کسب و کار خود به کار بگیرند.
خواندن این کتاب به چه کسانی پیشنهاد میشود؟
با توجه به اینکه مبحث اصلی کتاب انگیزه درباره تئوریهای مختلف انگیزه و انواع آن است، خواندن آن به این افراد توصیه میشود:
- اگر دوست دارید درباره سرچشمه انگیزه و عوامل موثر بر آن بدانید
- میخواهید با تاریخچهای از آزمایشها و نتایج تحقیقات مربوط به انگیزه در کسب و کارها و بیزینسها آشنا شوید
- اگر مدیر یک کسب و کار هستید و میخواهید انگیزه کارمندان خود را افزایش دهید
- و اگر با مشکل بیانگیزگی و کم حوصلگی روبهرو هستید، مطالعه این کتاب را از دست ندهید.
سرفصلهای کتاب
- یک سیستم عامل جدید
- ظهور و سقوط نسخهی شمارهی دو انگیزه
- هفت دلیل ناموثر بودن سیاست هویج و چماق
- سه عنصر
- استقلال عمل
- تبحر
- آرمان
- جعبه ابزار نوع آی
- افراد نوع آی
- سازمانهای نوع آی
- پدرها و مادرها و آموزگاران نوع آی
- فهرست مطالعه نوع آی: پانزده کتاب ضروری
- پای صحبت استادان مسلم بنشینید
- چهار توصیه برای ایجاد انگیزه در کارکنان
- راهنمای بحث درباره انگیزه: بیست نکته برای شروع
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات انسان خردمند، انسان در جستجوی معنا و صد سال تنهایی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
چند مبحث مهم در کتاب انگیزه
1.انواع انگیزه
دنیل پینک در کتاب انگیزه دو نوع انگیزه برای انسان قائل میشود: 1. نیازهای اساسی 2. چوب و هویج. او معتقد است تا سالها تامین نیازهای اساسی مانند خوراک و پوشاک، مسکن و امنیت نیرو محرکهای بود که افراد را وادار میکرد فعالیت کنند و به کار و تلاش بپردازند. این نخستین و مهمترین انگیزهای بود که در بشر وجود داشت.
نوع دوم انگیزه در این کتاب همان پاداش و انگیزه از سوی شخص دیگر است که با رویکرد “چوب و هویج” شناخته میشود. این رویکرد بر این نظریه استوار است که پاداش دادن میتواند نیرو محرکه و مشوق افراد برای انجام کارهای مختلف باشد.(مثل بالا بردن حقوق و دستمزد، ارتقای درجه، در نظر گرفتن جایزه و…) در مقابل آن تنبیه و توبیخ وجود دارد که مانند مانعی افراد را از عمل به کار نادرست بازمیدارد (مانند اضافه کاری، تهدید به اخراج، کاهش دستمزد و…)
2. انگیزهی نوع سه
نویسندهی کتاب انگیزه در ادامهی این مبحث از نوع سوم انگیزه یاد میکند که اهمیت بیشتری نسبت به انواع دیگر آن دارد. این نوع انگیزه همان انگیزهی درونی و ذاتی است که میتواند افراد را به انجام کاری تشویق کند یا مانع از انجام آن در آنها شود.
در انگیزهی ذاتی افراد دوست دارند انتخاب کنند چه کاری انجام دهند، چه مسئولیتی داشته باشند و چه ساعاتی از روز را به آن اختصاص دهند. آنها نیازی به هدایت یا تنبیه و پاداش ندارند؛ زیرا از کار کردن لذت میبرند و آن را به صورت داوطلبانه انجام میدهند.
توصیههای دنیل پینک!
از آنجا که این نوع انگیزه نقش و اهمیت زیادی در پیشرفت انسان دارد، دنیل پینک تمرکز خود را در کتاب انگیزه بر این مسئله قرار میدهد. او از افراد و مدیران مختلف میخواهد به جای تلاش برای تاثیرگذاری بر عوامل بیرونی و سیاست تنبیه و پاداش، تلاش کنند انگیزههای ذاتی و درونی افراد را تقویت کنند.
یکی از این راهکارها میتواند استخدام افراد با استعداد و خلاق در آن حوزه باشد. این افراد از یک انگیزه و علاقه ذاتی برخوردارند که آنها را به انجام کار ترغیب میکند و موجب موفقیت و رشد آنها در آن حوزه میشود.
3. تلاش برای جستوجوی معنا
یکی از توصیههایی که نویسنده کتاب انگیزه به خوانندگان خود میکند، تلاش برای جستوجوی معنای زندگی است. او عقیده دارد یافتن معنا و هدف زندگی میتواند انگیزه درونی افراد را ترغیب کند و آنها را به مسیرهایی بکشاند که در آن ماهر و خلاق هستند.
او در جایی چنین بیان میکند که: “داشتن معنایی بزرگ در ذهن، انگیزه بخشتر و پویاتر از داشتن پول است. افرادی که به جای تلاش برای بیشتر کردن سود به دنبال معنا در زندگیشان هستند، در واقع میخواهند چیزی را به جامعه بدهند. همین به نوبهی خود به آنها قدرت شخصی میدهد.”
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب کار عمیق و تندخوانی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
کتاب انگیزه اثر دنیل پینک یکی از آثار خوبی است که در حوزه انگیزه و انواع آن نوشته شده است. محتوای اصلی این کتاب تمرکز بر اهمیت انگیزهی درونی و ذاتی و تلاش برای افزایش آن در مسائل شخصی یا کسب و کارها است. به همین علت خواندن آن میتواند برای مدیران کسب و کار یا صاحبان شرکتها و سازمانهای مختلف مفید باشد و به آنها کمک کند با استفاده از روشهایی خاص میزان انگیزه افراد خود را افزایش دهند.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به معرفی این کتاب خواندنی پرداختیم و بخشی از مباحث مهم آن را بررسی کردیم. نظر شما دربارهی کتاب انگیزه چیست؟ اگر این اثر را خواندهاید برای ما بنویسید که چه تاثیری در زندگی شخصی و کاری شما داشت؟