کتاب “از حال بد به حال خوب” یا “راهنمای حال خوب” کتابی است که توسط دیوید دی برنز نوشته و در سال 1989 منتشر شد. موضوع این کتاب درمان افسردگی و حال بد، بدون استفاده از دارو و از طریق روشهای شناخت درمانی است. نویسندهی این کتاب با آزمایش و تحقیق به این نتیجه رسید که بسیاری از بیماریهای روانی، از طریق شناخت افکار و احساسات قابل درمان است.
او این نتایج را در کتاب از حال بد به حال خوب منتشر کرد تا مردم با خواندن آن بتوانند افکار خود را سازماندهی کنند و به حال خوب دست یابند. اکنون اگر شما هم به دنبال حال خوب و آگاهی از روشهای درمانی دکتر دیبرنز هستید، این مقاله از دانشگاه کسب و کار به شما اختصاص دارد.
سبک نگارش کتاب از حال بد به حال خوب
حتما بارها شنیده یا دیدهاید که کتاب خواندن میتواند زندگی و افکار ما را دگرگون کند. کتابهای بسیاری در سبکها و ژانرهای مختلف وجود دارد که هر فرد با توجه به سلیقه خود میتواند از آنها انتخاب کند و به این ترتیب آگاهی خود را افزایش دهد. در این میان، کتابهای خودشناسی و روانشناسی از جمله ژانرهایی هستند که طرفداران خاص خود را دارند. کتاب از حال خوب به حال بد یکی از نمونههای موفق روانشناسی و توسعه فردی است که در ایران نیز بارها تجدید چاپ شده است.
تاثیرات شناخت درمانی در درمان افسردگی
دیوید دی برنز، نویسنده کتاب، که یک روانپزشک و استاد علوم رفتاری دانشگاه است، با مشاهده تاثیر برخی از روشهای “شناخت درمانی” به فکر نگارش این کتاب افتاد. او متوجه شد برخی از رفتاردرمانیها میتوانند بهتر از قرص و دارو نتیجه بخش باشند و به بهبود حالات افسردگی کمک کنند. به این ترتیب، با استفاده از تجربیات درمانی و مشاهدات واقعی خود از روند بیماری و درمان مبتلایان به افسردگی، کتاب از حال بد به حال خوب را نوشت.
به دلیل توصیفات دقیق دیوید دی برنز از افسردگی، بسیاری از افراد با مطالعهی کتاب او احساس همذات پنداری کردند و در نامههایی به او نوشتند:” انگار حرف مرا میزنید. ماندهام چگونه تا این حد دقیق به توصیف اضطراب و افسردگی پرداختهاید. چنین به نظر میرسد که انگار خودتان هم در دورهای به این حالات دچار بودهاید.”
آزمونهای خودشناسی در کتاب از حال بد به حال خوب
دیبرنز علاوه بر بیان تجربیات خود از روند درمان بیماران، در هر بخش آزمونهایی هفتگی طراحی کرد تا خوانندگان کتاب به آن پاسخ دهند و از روند پیشرفت و نتیجهبخشی تمرینات خود آگاه شوند. به همین دلیل کتاب از حال بد به حال خوب یکی از نمونههای خوب کتابهای خودیاری است که نه تنها برای مبتلایان به افسردگی، بلکه برای هرکسی که به دنبال آرامش و حال خوب است، مفید میباشد. ما در دانشگاه کسب و کار، خواندن این کتاب جالب و کاربردی را به شما پیشنهاد میدهیم.
منظور از شناخت درمانی چیست؟
نویسنده کتاب را بهتر بشناسیم
دیوید دی برنز که در سال 1942 در آمریکا متولد شد، روانپزشک و شناخت درمانگر موفقی است که با روشهای نوین خود به مداوای مشکلات روانی بیماران میپردازد. او در اوایل جوانی مدتی به تدریس درس روانشناسی در دانشگاهها پرداخت. دیبرنز هماکنون استاد بازنشسته بخش روانپزشکی در دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد و نویسندهی کتابهای موفق روانشناسی و توسعه فردی است. در ایران، علاوه بر کتاب از حال بد به حال خوب چند کتاب دیگر از او ترجمه و چاپ شده است که عبارتند از:
- عزت نفس در ده گام
- وقتی اضطراب حمله میکند (در باب مهارتهای جدید درمان اضطراب بدون مصرف دارو)
- ده قدم تا نشاط؛ فنون رهایی از افسردگی و تقویت عزت نفس
- شناختدرمانیِ روانشناسی افسردگی
- حال خوب با هم؛ چه کنیم که روابطمان بهتر شود؟
بهترین ترجمه برای این کتابها و کتاب از حال بد به حال خوب، ترجمهی مهدی قراچه داغی است که سادهتر و روانتر از سایر ترجمههای موجود در ایران است.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب خواندن، کتاب نیروی حال و کتاب جز از کل را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سرفصلهای اصلی کتاب از حال بد به حال خوب
کتاب از حال بد به حال خوب در شش بخش نوشته شده که هر بخش با موضوع خاص خود نیز چند فصل مجزا دارد. دیبرنز در هر کدام از این قسمتها به حالاتی خاص میپردازد و با استفاده از تجربیات واقعی بیمارانش، آنها را شرح و گسترش میدهد. ما در ادامه به ذکر عناوین این قسمتها و خلاصهی کوچکی از آنها میپردازیم؛
■ بخش اول: شناخت روحیه
همانطور که از نام این بخش مشخص است، موضوع اصلی آن شناخت روحیه و احساسات فردی و سپس تغییر آنهاست. دیبرنز در این قسمت انواع احساسات مانند ناامیدی، خستگی، خشم، گناه، خجالت و افسردگی را بررسی میکند. سپس با طرح آزمونهایی، از مخاطب میخواهد که ریشهی آنها را در خود بیابد.
■ بخش دوم: احساس خوب
بخش دوم کتاب از حال بد به حال خوب، به سالم اندیشی اختصاص دارد. نویسنده از مخاطب میخواهد افکار منفی و مثبتاش را در یک لیست بنویسد و با ارزیابی و تحلیل آنها، متوجه ضرر و زیان وجود آنها در خود شود. یکی از مهمترین مباحثی که در این بخش مطرح میشود، تنبلی و علل وجود آن در افراد است. دیبرنز برای تکمیل این بخش، نسخهای برای تنبلها میپیچید که خواندن آن خالی از لطف نیست.
■ بخش سوم: احساس اطمینان
موضوع اصلی این بخش از کتاب، توانایی غلبه بر اضطراب، ترس و فوبیا در انسان است. دیبرنز معتقد است که افکار منفی و تلقیهای غیرمنطقی موجب احساس اضطراب در انسان میشوند. او از راهکارهایی برای غلبه افراد بر هراسهای زندگی مینویسد و در فصلهایی جداگانه به ترس از مرگ، اضطراب اجتماعی و ترس از امتحان و شغل جدید میپردازد.
■ بخش چهارم: چگونه با ارتباط بهتر، روابط بهتری ایجاد کنیم؟
بخش چهارم کتاب از حال بد به حال خوب از آن جهت که به شرح انواع روابط انسانی و تفاوت ارتباطات خوب و بد میپردازد، بخش مهم و قابلتوجهی است. دیبرنز در این قسمت، راهکارهایی برای ایجاد روابط صمیمانه میدهد و از مسائلی چون وجود آدمهای غیرقابل تحمل و ناتوانی در برقراری ارتباط با اطرافیان سخن میگوید.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب خرده عادت ها و کتاب برتری خفیف را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
■ بخش پنجم: دارو درمانی
این بخش از کتاب با این پرسش آغاز میشود که: آیا دارو درمانی و مصرف داروهای ضدافسردگی و آرامبخش میتوانند شما را از شر افسردگی نجات دهند یا خیر؟
نویسنده برای پاسخ به این سوال، انواع داروهای ضدافسردگی و ترکیبات آنها را بررسی میکند تا از عملکرد آنها بر روح و روان پرده بردارد. شما با خواندن این بخش از کتاب، با تاریخچهی داروهای آرامبخش، انواع آنها و عوارضشان بر مغز آشنا میشوید. بدین ترتیب خلاصهای از دروس داروشناسی در روانپزشکی را یاد میگیرید.
■ بخش ششم: ویژه درمانگران و بیماران کنجکاو
مبحث اصلی بخش آخر کتاب از حال بد به حال خوب، به نحوهی رفتار درمانگر با بیماران مقاوم به درمان اختصاص دارد. دیبرنز در این بخش از موفقیت یا شکست برنامههای درمانی خود میگوید. او با نقل تجربیات پیشین خود، رفتارهای متفاوت بیماران در برابر درمانهای مختلف را بازگو میکند.
این بخش از کتاب، کاملا به داستانها و تجربیات واقعی دیبرنز در طی سالهای روانپزشکی اختصاص دارد. اگر به خواندن تجربههای واقعی یک روانپزشک علاقه دارید، خواندن این قسمت از کتاب را از دست ندهید.
چند جملهی مفید از کتاب از حال بد به حال خوب
- اگر میخواهید احساس بهتری داشته باشید، باید بدانید و درک کنید که به جای حوادث بیرونی، افکار و عقاید شما هستند که احساسات شما را ایجاد میکنند.
- شما ممکن است تحتتأثیر یک حادثهی منفی، تمام اتفاقات را تار ببینید. به جزئی از حادثه منفی توجه میکنید و بقیه را به فراموشی میسپارید. مثلا یک نفر جملهای نه چندان جدی برای انتقاد از شما میگویید. شما مدتی طولانی، تمام تعاریف و اتفاقات مثبت را فراموش میکنید و از آن یک جمله رنج میبرید. واکنش منطقی آن است که قدرت و اعتمادبهنفس خود را افزایش دهید تا دیگر با هر واکنش یا انتقادی دگرگون نشوید.
- اشخاص موفق خوب میدانند که کار، مقدم بر انگیزه است. مهم نیست که دوست دارید یا ندارید، دست به کار شوید. وقتی شروع کنید، برداشتن قدمهای بعدی آسانتر میشود.
- اگر خواهان تغییرات مثبت در زندگی خود هستید، از کاغذ و قلم غفلت نکنید. میتوانید هنگام ناراحتی، احساسات منفی خود را در خانه، اداره یا هر جای دیگری روی کاغذ بنویسید. این کار موجب میشود به چشماندازی منطقی از احساسات خود دست یابید و بعدها به راحتی آنها را مدیریت کنید.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب زنان زیرک، کتاب قدرت عادت و کمدی الهی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
کتاب از حال بد به حال خوب، یک راهنمایی ارزشمند برای مواجهه با ترس، اضطراب و مشکلات ارتباطی شماست. چنانچه در سرفصلهای کتاب مشاهده کردید، دیوید دی برنز در این کتاب به موضوعات مختلفی پرداخته که ما در طول زندگی خود بارها تجربه کردهایم.
محتوای اصلی کتاب، درمان افسردگی با شناخت درمانی است با این حال، راهکارهای آن فقط به افراد افسرده اختصاص ندارد. اگر به موضوعات روانشناسی علاقه دارید یا به دنبال حال خوب و راهکارهایی برای روابط خود میگردید، خواندن کتاب از حال بد به حال خوب را در فهرست مطالعهی خود قرار دهید. نظر شما درباره این کتاب چیست؟ آیا تاکنون کتابی از دیوید دی برنز خواندهاید؟