اگر اهل دنیای فوتبال باشید، شاید نام اردوان فرهاد مشیری به گوشتان خورده باشد. یکی از سرمایه گذاران ایرانی – انگلیسی که پس از مهاجرت از ایران در انگلیس مستقر شد و با کارآفرینی و تجارت، به ثروت زیادی دست یافت. مشیری را که اکنون ثروتی در حدود 6 تا 8 میلیارد دلار دارد، میتوان با پیر امیدیار، مالک سایت eBay مقایسه کرد.
هرچند هنوز در میان ثروتمندان ایرانی و انگلیسی به رتبهی دو رقمی یا تک رقمی نرسیده؛ اما ثروت قابل توجهی دارد و حتی مدتی قصد خرید باشگاه پرسپولیس را داشت. در این مقاله از دانشگاه کسب و کار، به معرفی این سرمایهگذار ایرانی و فعالیتهایش میپردازیم.
اردوان فرهاد مشیری کیست؟
فرهاد مشیری، متولد 27 اردیبهشت 1334، مقارن با 18 می 1955 در شیراز است. پدرش پزشک ارتش بود که ابتدا به عنوان پاتولوژیست فعالیت میکرد و سپس قاضی ارشد نظامی شد. مادرش صاحب انتشارات کیهان در لندن بود. آنها تا سال 1357 در ایران زندگی کردند؛ اما پس از انقلاب که اوضاع سیاسی و اقتصادی وخیم شد به انگلستان مهاجرت کردند. از آنجا که پدر او در نظام شاهنشاهی فعالیت میکرد، ممکن بود برایشان مشکلاتی ایجاد شود، بنابراین نمیتوانستند ریسک کنند و مدت بیشتری را در ایران اقامت کنند.
هنگامی که خانوادهی مشیری به انگلستان رفتند، فرهاد 23 سال سن داشت. او به تحصیل در رشته حسابداری دانشگاه UCL لندن پرداخت و پس از آن به عنوان حسابدار، وارد بازار کار شد. یک سال بعد، در همین دوران تحصیل، اردوان فرهاد مشیری به عنوان کارمند بخش حسابداری در شرکت ‘ ارنست و یانگ ‘ استخدام شد و تا 6 سال در آن موقعیت فعالیت کرد.
حسابداری در شرکتهای مشهور
مشیری پس از آن به عنوان حسابدار وارد شرکت ” پانل کر فورستر ” شد و در سال 1992 مدیر اجرایی شرکت “GNE Group plc” شد. او بارها در شرکتهای بزرگ فعالیت کرد و روزبهروز سابقه کار بیشتری کسب کرد. اردوان فرهاد مشیری در سن 38 سالگی به ” Deloitte ” وارد شد و مدیریت اجرایی آن را به مدت 12 سال برعهده گرفت. این شرکت در لیست چهار موسسه برتر حسابداری در اروپا است.
اردوان فرهاد مشیری و سرمایه گذاری در فولاد و انرژی
نام اردوان فرهاد مشیری، سرمایهگذار و کارآفرین ایرانی-بریتانیایی، بینیاز به معرفی است. ثروت 8.2 میلیارد دلاری او، او را در جایگاه 503 ثروتمندترین افراد جهان و 21 ثروتمندترین فرد بریتانیا قرار داده است. اما شهرت مشیری بیشتر به خاطر سرمایهگذاریهای کلان او در صنایع فولاد و انرژی، به خصوص در بریتانیا و روسیه، است. در این قسمت، سفری به دنیای پیچیده و پرفراز و نشیب سرمایهگذاریهای مشیری در این دو حوزه خواهیم داشت.
ریشه در فولاد!
داستان فولاد مشیری از سال 1993 آغاز شد، زمانی که او به عنوان مدیر اجرایی شرکت سرمایهگذاری بریتانیایی میدلسکس مشغول به کار شد. در این سمت، او نظارت بر خرید سهام شرکت معدنی نوریلسک نیکل در روسیه را بر عهده داشت. این معامله، نقطه عطفی در حرفه مشیری بود و او را به دنیای پر سود فلزات و معادن معرفی کرد.
مشیری در سال 2005 با تاسیس شرکت “متالاینوست” گامی دیگر در مسیر فولادی خود برداشت. متالاینوست به سرعت به یکی از بزرگترین شرکتهای فولاد و معدن روسیه تبدیل شد و مجموعهای از شرکتهای فرعی را در زیر پرچم خود گرد هم آورد. فولاد مبارکه اصفهان، بزرگترین تولید کننده فولاد تخت در ایران، یکی از زیرمجموعههای مهم متالاینوست است.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات ایرج پزشکزاد، جورج اورول، زکریا رازی، ماری کوری و توماس ادیسون را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
نفوذ در انرژی!
علاوه بر فولاد، مشیری در بخش انرژی نیز سرمایهگذاریهای قابل توجهی انجام داده است. او در سال 2008 با خرید 14.63 درصد از سهام باشگاه فوتبال آرسنال، توجه بسیاری را به خود جلب کرد. اگرچه این سرمایهگذاری در نهایت موفقیتآمیز نبود و مشیری سهام خود را در سال 2018 فروخت، اما نشاندهنده تمایل او برای ورود به دنیای ورزش و سرگرمی بود.
حوزه دیگری که مشیری در آن فعال است، انرژیهای تجدیدپذیر است. او در سال 2019 با سرمایهگذاری 1 میلیارد دلاری در پروژههای انرژی خورشیدی در بریتانیا، تعهد خود را به پایداری و حفظ محیط زیست نشان داد.
آشنایی پرسود با علی شیر عثمانف
فرهاد مشیری در کنار فعالیت در ” Deloitte “، چندین سال ریاست هیئت مدیره شرکت معدنی و متالوژی روسی “Metalloinvest” را برعهده داشت. او تا 8 سال در این شرکت فعالیت کرد تا اینکه با علی شیر عثمانف، سوپر میلیاردر اهل ازبکستان آشنا شد. این آشنایی مسیر زندگی او را کاملا تغییر داد و پای او را به سرمایه گذاری و خرید سهام باز کرد.
خرید آرسنال توسط اردوان فرهاد مشیری
مشیری پس از چند سال فعالیت در بازار سرمایه و افزایش داراییهای خود توانست به همراه علی شیر عثمانف، 14.56 درصد از سهام آرسنال را خریداری کند. سود او به اندازهای بود که چند ماه بعد، درصد سهامش را به 23 رساند. سهام او حتی به 25 درصد هم رسید و سرانجام در سال 2012 اعلام کرد که 30 درصد از سهم باشگاه آرسنال به او و شریک کاریاش عثمانف تعلق دارد.
فعالیتهای جنجالی سال 2016 و خرید سهام اورتون
فرهاد مشیری در فوریه 2016، سهامش در آرسنال را به عثمانف واگذار کرد و 49.9 درصد از سهام باشگاه اورتون را خرید. این اقدام، او را جزوی از سهامداران اصلی اورتون کرد. براساس اخباری، مشیری 200 میلیون پوند برای خرید این باشگاه قرارداد بست. اخبار مربوط به خرید اورتون تا مدتها مخفی ماند تا اینکه باشگاه اعلام کرد که اردوان فرهاد مشیری، سهامدار اصلی آن است.مشیری که از ابتدا به دنیای فوتبال علاقه داشت در مصاحبهای گفت:
“خوشحالم که به این باشگاه آمدم و قصد دارم در آینده جزوی از آن باشم. مسائل زیادی برای یادگیری و عمل وجود دارد و من خود را مسئول تامین بودجه برای خرید بازیکنها و حفظ آنان در باشگاه میدانم. اورتون باشگاهی است که باید همیشه برنده باشد و این در ذاتش است؛ چرا که از سال 1954 ثبات خود را حفظ کرده و در سطح اول مانده است.”
خوشحالی هواداران تیم اورتون از سرمایه گذاری مشیری
مدتی پس از پخش خبر سرمایهگذاری فرهاد مشیری، هواداران تیم اورتون در صفحههای مجازی و مصاحبهها اعلام خوشحالی کردند. آنها یک دهه در انتظار سرمایهگذار بودند و حالا که مالک پیشین آرسنال، اقدام به خرید آن کرده، انتظار داشتند با حضور او اورتون در ده سال آینده به جمع 4 تیم برتر لیگ جزیره برسد.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات الکس فرگوسن، امیرکبیر، ریچل هالیس، توماس ادیسون، والت دیزنی و آلن دوباتن را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
مشیری؛ مهره اصلی باشگاه اورتون
مشیری پس از خرید اورتون توانست به مهره اصلی و تصمیمگیرندهی باشگاه تبدیل شود. چنان که مدتی بعد، وین رونی، اسطوره اورتون در مصاحبهای اعلام کرد که دلیل جداییاش از تیم، عدم تمایل اردوان فرهاد مشیری برای حفظ او بود. مشیری تاکنون 600 میلیون یورو برای این باشگاه خرج کردهاست.
تمایل اردوان فرهاد مشیری به خرید پرسپولیس
در گیرودار جنجالهای حذف استقلال و پرسپولیس از رقابتهای آسیایی، خبری منتشر شد که مشیری در پیامی به وزارت ورزش، آمادگی خود را برای خرید پرسپولیس اعلام کرده است. اگرچه این ادعا به جایی نرسید؛ به نظر میرسد به دلیل سابقهی فعالیت پدر و مادر فرهاد مشیری در نظام شاهنشاهی، او اجازه فعالیت و سرمایهگذاری در ایران را نخواهد داشت!
چالشها و موانع اردوان فرهاد مشیری در سرمایه گذاری
سفر مشیری در دنیای سرمایهگذاری، خالی از چالش و مانع نبوده است. او بارها با انتقاداتی در مورد نحوه کسب ثروت و شفافیت فعالیتهای تجاری خود روبرو شده است.
به عنوان مثال، در سال 2018، “گاردین” فاش کرد که مشیری از طریق معاملات مشکوک با الیگارشیهای روسی ثروت خود را افزایش داده است. با این حال، مشیری همواره این اتهامات را رد کرده و بر قانونی بودن فعالیتهای خود تاکید کرده است.
با وجود چالشها، به نظر میرسد مشیری مصمم است به سرمایهگذاری در صنایع فولاد، انرژی و سایر بخشهای کلیدی اقتصاد بریتانیا و روسیه ادامه دهد. خلاقیت، جسارت و پشتکار او، او را به یکی از قدرتمندترین و تاثیرگذارترین چهرههای دنیای تجارت تبدیل کرده است. بدون شک، نام اردوان فرهاد مشیری در سالهای آینده نیز در صدر اخبار دنیای سرمایهگذاری خواهد بود.
پشت پردهی دعوت از سردار آزمون
بنابر برخی از ادعاها، فرهاد مشیری پشت پرده پیشنهاد آرسنال به مهاجم ایرانیِ حاضر در فوتبال روسیه یعنی سردار آزمون بود. او به دلیل اینکه اختیارات چندانی در باشگاه آرسنال نداشت، موفق به انتقال سردار آزمون از روبین کازان روسیه به تیم انگلیس نشد. اگر چه اکنون از اختیارات بسیاری در تیم وارتون برخوردار است و حتی لغو حضور یا دعوت از بازیکنان را برعهده دارد.
زندگی شخصی اردوان فرهاد مشیری
فرهاد مشیری پس از مهاجرت به انگلستان با نازنین انصاری ازدواج کرد. او روزنامهنگار ایرانی – بریتانیایی و مدیرمسئول روزنامه کیهان در لندن است. آنها دو فرزند از این ازدواج دارند و در سال 2015 از یکدیگر جدا شدند. مشیری هماکنون 66 سال سن دارد و در موناکو زندگی میکند.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات مارگارت تاچر، لوکوربوزیه، پیتر برنت و مندلیف را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
حضور اردوان فرهاد مشیری در فوربز
مشیری بر اساس آخرین آمارها، رتبه 503 در فهرست میلیاردرهای مجله فوربز را دارد. این مجله در دورههای معین به بررسی زندگی ثروتمندان پرداخته و آنها را براساس میزان ثروت، نفوذ، قدرت رسانهای و فعالیتهای مرتبط با حوزه رتبهبندی میکند. مسلما با توجه به سرمایهگذاریهای مشیری در فوتبال، شرکتها و معادن، ثروت او روزبهروز در حال افزایش است. بنابراین بعید نیست که در آمار بعدی این مجله، اردوان فرهاد مشیری، حتی تا صد پله بالاتر رود و به رتبهی برتری دست یابد.
سخن پایانی
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار با زندگی یکی دیگر از سرمایه داران و ثروتمندان جهان آشنا شدیم. مشیری توانست مسیر موردعلاقهاش یعنی سرمایهگذاری را پیدا کند و از آنجا که به فوتبال علاقه داشت، سهام آن را خریداری کرد. ثروت اردوان فرهاد مشیری پس از خرید سهام آرسنال چندین برابر شد و او را در لیست ثروتمندان مجله فوربز قرار داد.
او هماکنون چند میلیارد دلار ثروت با روندی افزایشی دارد. نظر شما درباره این میلیاردر ایرانی – انگلیسی چیست؟ به نظر شما او میتواند روزی در یکی از باشگاههای ایران سرمایهگذاری کند؟
عالی بود
متشکریم
ارادتمندم مهدی جان🌹
خیلی ممنون از مقاله بسیار کاملتون