کارآفرین شدن میتواند یکی از بزرگترین آرزوهای هر شخصی باشد. زیرا با کارآفرینی میتوان مزایای بسیار زیادی بدست آورد که در سایر کسب و کارها وجود ندارند. افراد بسیار زیادی وجود دارند که با رها کردن شغل کارمندی و تاسیس کار مورد علاقه خودشان، افسار زندگی را بدست گرفتهاند و توانستهاند باقی عمر با احساس بهتری زندگی کنند.
اگر شما برای اینکه بتوانید کارآفرین شوید، تصمیم گرفتید که این مقاله را مطالعه کنید باید بگویم که شما اولین قدم برای کارآفرین شدن را برداشتهاید. کار آفرینی یک مسیر پرپیچ و خم و طولانی است که صبر زیادی را از شما طلب میکند. در این مقاله قصد دارم بطور کامل شما را با کارآفرینی و مسیری که باید طی کنید آشنا کنم.
پس تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار باشید.
تاریخچه کارآفرینی
کلمه کارآفرینی برای اولینبار در معنای اصلی خودش توسط پرفسور ژوزف شومپیتر مورد استفاده قرار گرفت. شومپیتر نظریه توسعه اقتصادی توسط کارآفرینان را در سال ۱۹۳۴ در زمانی که رکود بزرگ اقتصادی تمام دنیا را درگیر خودش کرده بود ارائه کرد. طبق نظریه ژوزف کارآفرینان نیروی محرکه اصلی در توسعه اقتصادی هستند و نقشی که کارآفرینان دارند این است که با استفاده از قدرت خلاقیت و دانش و یکسری مواد اولیه بتوانند کسب و کاری را راهاندازی کنند.
کارآفرین کیست؟
کارآفرین فردی است که تمایل دارد نیرو، خلاقیت و سرمایهاش را بجای کارفرمای دیگر، بر سر پروژه خودش بگذارد و به موفقیت برسد. اما کارآفرین شدن به همین راحتی هم نیست بلکه مسیری بسیار پر پیچ و خم و تاریکی دارد. کارآفرین باید از قدرت ذهنی بسیار بالایی برخوردار باشد، همچنین باید توانایی حل مسائل را نیز داشته باشد. قدرت ریسک پذیری یک کارآفرین باید بسیار بالا باشد؛ زیرا زمانی یک کسب و کار به نقطه اوج خودش میرسد که صاحب آن ریسک کرده و مسیرهای بسیار زیادی را برای موفق شدن امتحان کرده است.
یک کارآفرین نیاز به چه ذهنیتی دارد؟
ذهن ما طوری طراحی شده است که امنیت ما را تامین کند. به عبارت دیگر زمانی که ما تصمیم به یک کار بزرگ میگیریم ذهن ما احساس ترس و نگرانی را به ما انتقال میدهد تا ما با ریسک نکردن زندگی خود را به خطر نیندازیم. بسیاری از افراد با انتخاب شغل کارمندی ترجیح میدهند خودشان را در منطقه امنی که ذهن آنها ساخته نگهدارند. اما برخی از این کارمندان از درآمد و جایگاه خود رضایت ندارند. از طرفی هم به شدت برای رها کردن کار خود احساس ترس میکنند.
بنابراین اولین قدمی که یک کارآفرین باید بردارد این است که ذهن خودش را تقویت کند و قدرت حل مسائل را فرا بگیرد. از طرف دیگر کارآفرین شدن نیازمند این است که بتوانید فرصتهای طلایی را شناسایی کنید و به سرعت دست به اجرای پروژه بزنید. برای مثال زمانی که بازارهای سنتی به دلیل ویروس کرونا تعطیل شدند، افرادی که ذهنیت خلاقی داشتند دست به تاسیس آنلاین شاپ زدند و به مرور زمان تیم سازی و برندسازی کردند. درحالت کلی میتوانم بگویم که فردی توانایی مدیریت یک کسب و کار را دارد که بتواند از تهدیدها فرصت بسازد و با کنترل خشم و استرس بتواند از موانع بحرانی عبور کند و کسب و کارش را سر و سامان بدهد.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار با چوب، کسب و کار واسطه گری و کسب و کار فروش زعفران را حتما مطالعه کنید.
چگونه یک کارآفرین موفق شویم؟
به احتمال خیلی زیاد بارها راجع به افرادی که حرفه کارمندی خود را رها کردهاند و به سمت کارآفرینی رو آوردند توانستهاند یک کسب و کار با درآمد بسیار بالا را راهاندازی کنند. شما نیز با دیدن این افراد خواستید وارد مسیر آنها شوید و همان مسیر را بپیمایید. اما باید بگویم که تمام افراد به دلیل ساختار ذهنی که دارند نمیتوانند یک کارآفرین موفق شوند. به عبارت دیگر بسیاری از افراد قدرت مذاکره، تیمسازی، ریسک پذیری، مطالعه و تحقیق زیاد، تحمل فشار و ساعات کاری بالا را ندارند. این دسته از افراد نمیتوانند یک کارآفرین خوب شوند و کسب و کار آنها مدتی پس از تاسیس شکسه میخورد. این دسته از افراد باید به دنبال شغلی مثل کارمندی باشند که احساس امنیت شغلی داشته باشند.
اما اگر شما ویژگیهای زیر را دارید میتوانید به دنبال راهاندازی کسب و کار خودتان باشید. این ویژگیها شامل موارد زیر میباشد:
- تحصیلات
- ریسکپذیری
- انگیزه
- نوع نگرش به کار
- خلاقیت
- قدرت مذاکره و تعامل
- سن
- سرمایه اولیه
- ایده کسب و کار
تاثیر میزان تحصیلات بر کارآفرینی
ممکن است کسی که تحصیلات دانشگاهی بسیار خوبی دارد کارآفرین خوبی نباشد. مسئله کارآفرین شدن هیچ ربطی به میزان تحصیلات ندارد. کارآفرینی نیاز به مطالعه و تحقیقات در زمینههای زیادی دارد که صرفا این دانشها را در مدارس و دانشگاه به افراد یاد نمیدهند. شاید تجربه ملاقات با دوستان دوران نوجوانی و جوانی خود را داشته باشید که نمرات خوبی نداشتند اما توانستند در کسب و کار خود موفق باشند. شما هم با دیدن دوستتان احتمالا میزان درآمد خود را با او مقایسه کردهاید و شاید هم حسرت خوردید که چرا با میزان تحصیلات بالای شما باید درآمد شما از دوستتان کمتر باشد.
این مسئله را رابرت کیوساکی نویسنده کتاب پدر پولدار پدر بیپول مورد بررسی قرار داده است. طبق گفته رابرت دانش آموزان ممتاز برای دانش آموزان ضعیف کار میکنند و دانش آموزان متوسط کارمند میشوند و برای دولت کار میکنند. البته منظور رابرت این نیست که باید ترک تحصیل کرد تا بتوان موفق و ثروتمند شد. بلکه منظور رابرت این است که برای موفق و ثروتمند شدن در شغل آزاد باید به دنبال تجربه بود و نباید تنها به دانش دانشگاهی یا مدرسهای اکتفا کرد.
دانش آموزانی که عملکرد قوی در مدرسه ندارند برای اینکه بتوانند به درآمد برسند وارد شغل آزاد میشوند و تلاش میکنند تا درآمد خوبی از حرفه خود بدست بیاورند. مزیتی که کارآفرینی دارد این است که سقف پیشرفت ندارد و هر فرد تا هر میزان که بخواهد میتواند شغل خودش را گسترش بدهد. بنابراین برای اینکه بتوانید کارآفرین موفقی شوید باید بدون درنظر گرفتن تحصیلاتی که دارید، برای کارآفرین شدن مجدد آموزش ببینید و مطالعاتی فراتر از تحصیلات دانشگاهی داشته باشید.
تاثیر ریسک پذیری در کار آفرینی
خیلی از ما زمانی که تحصیلات خود را به پایان میرسانیم در آزمونهای استخدامی زیادی شرکت میکنیم تا بتوانیم در یک سازمان و یا ارگان مشغول به کار شویم. دلیلش هم این است که ما به دنبال امنیت شغلی میباشیم. زمانی که ما کارمند شویم هرماه مبلغی پول به حساب ما واریز میشود و ما میتوانیم هرماه روی مقدار پولی معین حساب باز کنیم و برایش برنامه ریزی کنیم. درحالت کلی ما تمایل داریم کارمند شویم، زیرا نمیخواهیم ریسک کنیم و برای خودمان کار کنیم. زیرا در آن زمان دیگر ما دیگر بیمهای نخواهیم داشت، هر ماه درآمد ثابتی نداریم، ممکن است کسب و کار ما ورشکسته شود و … .
بنابراین یکی از مهمترین ویژگیهایی که کارآفرینان دارند قدرت ریسک پذیری آنهاست. البته هرنوع ریسکی عقلانی نیست و باید باتوجه به موقعیت و فرصتهایی که در زندگی بوجود میآید تصمیم بگیریم که آیا ریسک کردن ما عاقلانه هست یا نه. برای مثال در دوران کرونا فروش ماسک بهداشتی و مواد ضدعفونی بسیار پرسود بود. تعدادی از افراد با تبدیل دارایی خود به سرمایه و خرید دستگاه تولید ماسک توانستند چندین برابر سود کسب کنند. این افراد با شناسایی فرصت مناسب و ریسک برای فروش دارایی خود سود بیشتری توانست کسب کند.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات مقایسه کسب و کار ایرانی و خارجی، کارآفرینی حوزه گردشگری و تفاوت کسب و کار با شغل را حتما مطالعه کنید.
انگیزه مهمترین اهرم در پیشرفت
کسب و کار نوپا دقیقا مانند یک جوانه گیاه است. تصور کنید به سختی توانستهاید گیاه مورد علاقه خود را پرورش دهید و پس از گذشت مدت زمانی گیاه شما جوانه زده است. آیا شما رسیدگی به گیاه را رها میکنید تا خودش رشد کند یا اینکه باتوجه به شرایط موجود بیشتر به آن رسیدگی میکنید تا بتواند رشد خوبی داشته باشد و خشک نشود؟
کسب و کار هم به همین شکل است. شاید در ابتدای مسیر شما شور و شوق زیادی داشته باشید و بتوانید کسب و کار خودتان را تا یک حدودی راهاندازی کنید. اما درست زمانی که اثرات نتیجه بخش را دیدید دیگر نباید دست از تلاش بردارید و به کم راضی باشید، بلکه باید محکمتر و با ارادهتر از قبل به کار خود ادامه دهید تا بتوانید نتایج واقعی و درآمد خوب را کسب کنید.
البته موضوع دیگری راجع به انگیزه وجود دارد آن هم تفاوت انگیزه با جوگیری است. ممکن است بعضی از ما با دیدن برخی از کسب و کارها به وجد بیاییم و بخواهیم همان شغل را تجربه کنیم و به سرعت دست به عمل میزنیم. مسلما این کسب و کار به همان سرعتی که تاسیس شده به همان سرعت هم شکست میخورد؛ زیرا ما بدون آگاهی وارد این کسب و کار شدیم. اما انگیزه به ما کمک میکند تا قدم به قدم پیش برویم و کسب و کار خودمان را با آگاهی راهاندازی کنیم.
منظور از نوع نگرش به کار چیست؟
زمانی که شما برای کاری که انجام میدهید ارزش قائل باشید دیگران نیز همین حس را برای کسب و کار شما خواهند داشت. به عبارت دیگر باید شما بطور واضح بتوانید کسب و کار خودتان را برای دیگران شرح دهید و از اهدافی که دارید و پیشرفتهایی که داشتهاید برای دیگران بازگو کنید. در این صورت شما میتوانید افراد و سرمایه گذاران را جذب کار خود کنید. همچنین باید بدانید که کارآفرینی به دلیل اینکه یک کار نوآورانه میباشد دارای چالش و موانع زیادی میباشد و این موضوع نباید شما را دلسرد کند. شما باید به عنوان یک کارآفرین از شکستها و پیروزیهایتان درس بگیرید و آنها را برای ادامه مسیر الگو کنید.
نقش ایده کسب و کار و میزان سرمایه در کارآفرینی
برای اینکه بتوان یک کسب و کار را بصورت سنتی و نه آنلاین راهاندازی کرد نیاز به سرمایه اولیه داریم. این میزان سرمایه به ایده شما بستگی دارد. همچنین ممکن است بخواهید در وهله اول از ایدهای که در سر دارید تولید محدود داشته باشید تا بتوانید میزان فروش را بسنجید. بنابراین شما باید ابتدا میزان سرمایه و تمام جوانب کار را بسنجید، سپس دست به کارآفرینی بزنید. البته سرمایه گذاران زیادی وجود دارند که تمایل دارند در پروژههایی که در آینده احتمال سوددهی دارند سرمایه گذاری کنند. شما میتوانید از این افراد کمک بگیرید و کارآفرینی کنید.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات فرق استارتاپ با کارآفرینی، استراتژی کارآفرینی و کسب و کار تجاری را حتما مطالعه کنید.
کارآفرینان چه ویژگیهای منحصر به فردی دارند؟
برای اینکه بتوانید یک کارآفرین موفق شوید نیاز دارید تا در وهله اول این ویژگیها را در خودتان تقویت کنید:
- کنجکاوی
- تحلیل مسائل
- قدرت سازش
- قاطعیت
- تیم سازی
- خلاقیت
- قدرت حل مسئله
- مذاکره و متقاعد سازی
- ریسک پذیری
- قبول شکست و نا امید نشدن
- ثابت قدم بودن
- خلاقیت و نوآوری
- تمرکز بلندمدت و حفظ انگیزه
- مطالعه و یادگیری
- بروز بودن اطلاعات
- داشتن دانش در مسائل مالی، بازاریابی و استراتژی
توضیحات کلی در مورد ویژگیهای کارآفرینان
مهمترین اقدامی که شما باید در هنگام کارآفرینی انجام دهید این است که تیم سازی کنید. زمانی که شما یک تیم قوی داشته به مسائل دیگر رسیدگی کنید. شما میتوانید باتوجه به ویژگی شخصیتی که اعضای تیم شما دارند به آنها مسئولیت دهید. برای مثال اگر فردی از تیم شما هوش کلامی خوبی دارد میتوانید از او برای مذاکرات با سرمایه گذاران کمک بگیرید و یا اگر کسی خلاقیت بالایی داشت شما میتوانید از او برای بازاریابی و طراحی محصول کمک بگیرید. به همین دلیل زمانی که شما بتوانید خصوصیات اخلاقی تیم خود را بشناسید میتوانید بصورت تیمی عملکرد بسیار قویتری داشته باشید.
تفاوت راهاندازی کسب و کار با کارآفرینی
شاید در نگاه اول راه اندازی کسب و کار با کارآفرینی یکی باشد. اما باید بگویم منظور از کارآفرینی این است که شما با یک ایده نو تلاش کنید که یک کار را راهاندازی کنید تا بتوانید به یکسری نیازهای جامعه پاسخ دهید و همچنین بتوانید موقعیت شغلی جدیدی برای افراد بوجود آورید. هدف اول کارآفرینی رفع نیاز است و سپس کسب سود؛ اما در راه اندازی کسب و کار خانگی و سایر کسب و کارها هدف ما کسب سود است و معمولا ما در راه اندازی کسب و کار، کاری را انجام میدهیم که دیگران نیز مشغول به همان کار میباشند.
معرفی کارآفرینهای بزرگ دنیا
در این قسمت شما را با تعدادی از کارآفرین برتر جهان آشنا میکنم تا شما بتوانید از طریق الگوبرداری از آنها مسیر مورد علاقه خود را راحتتر طی کنید.
استیو جابز مالک شرکت اپل
استیو جابز جزو افرادی بود که از دانشگاه ترک تحصیل کرد و تلاش کرد تا کسب و کار خودش را راهاندازی کند. زمانی که استیو تصمیم گرفت به دنیای تکنولوژی وارد شود، دنیای کامپیوتر به تازگی داشت توسعه پیدا میکرد. بنابراین استیو به همراه دوستش شرکتی تاسیس کردند که امروز این شرکت به برند معروف اپل تبدیل شده است. باید بگویم که استیو جابز یکبار از شرکت خودش اخراج شد و دوباره به شرکت بازگشت و پس از بازگشت او در سال ۲۰۰۷ ارزش داراییاش به ۷ میلیارد دلار رسید.
مارک زاکربرگ مالک شرکت فیس بوک
مارک زاکربرگ یکی از مشهورترین کارآفرینان جهان است، به این دلیل که توانست در سن جوانی به ثروت چندین میلیارد دلاری دست پیدا کند. زاکربرگ با طراحی فیسبوک توانست روی موج رسانه سوار شود و خواسته بسیاری از جوانان را اجرا کند. ایده ساخت فیس بوک در سال ۲۰۰۴ زمانی که او دانشجوی هاروارد بود به ذهنش خطور کرد و تلاش کرد تا با طراحی پلتفرمی مثل فیس بوک مردم بتوانند خارج از مرزها باهمدیگر در ارتباط باشند.
جف بزوس مالک شرکت آمازون
آقای بزوس ثروتمندترین فرد جهان شناخته شده است و دارایی خالص او حدود ۱۵۰ میلیارد دلار میباشد. جف بزوس پس از فارغ التحصیلی در رشته برق تصمیم به تاسیس شرکت آمازون گرفت. در اوایل تاسیس بصورت آنلاین کتاب بفروش میرساند. پس از مدتی شروع به فروش آنلاین لوازم کامپیوتری کرد و پس از گذشت یک دهه به ابر قدرت فروشگاه آنلاین تبدیل شد. جف بزوس شرکت خود را برای رفع نیاز میلیونها آدم از سراسر دنیا تاسیس کرد و توانست به سرعت ارتقا پیدا کند.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار تولیدی کوچک، کارآفرینی رسانه ای و کارآفرینی از صفر را حتما مطالعه کنید.
بیل گیتس مالک شرکت ماکروسافت
پس از جف بزوس، بیل گیتس دومین فرد ثروتمند جهان است که با راه اندازی شرکت ماکروسافت تحولی عظیم در صنعت نرم افزار و تکنولوژی بوجود آورد. بیل گیتس باوجود اینکه در دانشگاه هاروارد نمرات خوبی داشت ولی تصمیم گرفت دانشگاه را رها و شرکت خودش را تاسیس کند.
لارنس پیج مالک شرکت گوگل
لارنس پیج نیز به همراه شریک تجاری خود یعنی سرگئی برین تصمیم به راه اندازی شرکت گوگل گرفتند. این شرکت توانست پس از یک دهه موفقیت چشم گیری کسب کند و ثروت زیادی را بدست بیاورد.
معرفی بهترین کارآفرینهای ایرانی
- محمد جواد شکوری مقدم بنیانگذار آپارات
- حمید و سعید محمدی بنیانگذاران شرکت دیجی کالا
- نازنین دانشور بنیانگذار تخفیفان
- بیژن زمانی بنیانگذار میهن پزشک
- حسام آرمندهی بنیانگذار دیوار
- شهرام شاهکار بنیانگذار اسنپ
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کارآفرینی خصوصی، کسب و کارهای جدید و پرسود و کسب و کار زنبور داری را حتما مطالعه کنید.
سخنی کوتاه با شما دوست عزیز
به انتهای مقاله رسیدیم و ممنون که من را تا اینجا همراهی کردید. در این مقاله که شما در دانشگاه کسب و کار مطالعه کردید تلاش کردم تا شما را تا حد بسیار زیاد با کارآفرینی آشنا کنم و تلاش کردم تا مسیری که شما را به یک کارآفرین موفق تبدیل میکند را به شما نشان دهم. همینطور که در این مقاله به آن اشارات زیادی کردم کارآفرینی یک فعالیت بسیار سخت و طاقت فرساست که نیاز به صبر، خلاقیت و سایر تواناییهایی که به آن اشاره کردم دارد.
امیدوارم توانسته باشم در این مقاله به بیشتر سوالات شما پاسخ داده باشم. ممنون که تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار بودید. شما میتوانید سوالات خود را با ما در بخش نظرات در اشتراک بگذارید و تیم ما در اسرع وقت پاسخگوی شما خواهد بود.
تعاریف خوبی ارائه داده بودین سپاسگزارم از سایت خوبتون
درود بر شما محمود عزیز
ممنون بابت همراهیتون