این روزها کمتر کسی وجود دارد که بیل گیتس را نشناسد. بیل گیتس یکی از موفقترین و اثرگذارترین کارآفرینان و مدیران در دنیای کسب و کار جهان معاصر است. بنیان گذار مایکروسافت که حالا با قدرت گرفتن آن به یکی از مشهورترین و موفقترین افراد جهان تبدیل شده است. او الگوی کسب و کار بسیاری از فعالان این حوزه است. در این مقاله از دانشگاه کسب و کار تصمیم داریم تا بخشی از زندگینامه و بیوگرافی بیل گیتس را با یکدیگر بررسی کنیم. همچنین مسیر او برای پایه گذاری مایکروسافت تا رسیدن به این شهرت جهانی به عنوان یک کارآفرین و مدیر موفق را دنبال کنیم.
او هم اکنون یکی از مشهورترین و معروفترین افراد دنیا در زمینه کسب و کارهای موفق است. در چند سال اخیر چندین بار به عنوان ثروتمندترین فرد جهان انتخاب شد. هم اکنون نیز بیل گیتس در لیست افراد ثروتمند تاریخ با سرمایهای هنگفت قرار دارد. اگر شما هم به مطالعه بخشی از زندگینامه و مسیر پیشرفت این کارآفرین و بیزنسمن بزرگ علاقهمند هستید ادامه این مقاله از دانشگاه کسب و کار را از دست ندهید.
بیل گیتس کیست؟
بیل گیتس کارآفرین و بنیان گذار بزرگترین تجارت نرم افزاری جهان است. او که نام کاملش ویلیام هنری گیتس سوم میباشد در 28 اکتبر سال 1955 در سیاتل واشنگتن متولد شد. بیل یک برنامهنویس موفق آمریکایی بود. او این تجارت بزرگ نرم افزاری یعنی مایکروسافت را به همراه پل آلن شریک تجاریاش پایه گذاری کرد و پس از مدتی و با پیشرفت این کسب و کار تازه تأسیس به یکی از ثروتمندترین مردان جهان تبدیل شد. او و شریک تجاریاش مایکروسافت را از طریق نوآوریهای تکنولوژی، استراتژیهای تجاری و تاکتیکهای یک بیزنس موفق ایجاد کردند. در همین مسیر بود که بیل گیتس به یکی از ثروتمندترین افراد جهان تبدیل شد.
اما جالب است بدانید که در فوریه 2014 بود که بیل رسماً اعلام کرد که پس از سالها و دورهای طولانی از ریاست مایکروسافت کنارهگیری میکند تا بتواند به امور خیریه خود در بنیاد خیریهاش به نام بنیاد بیل و ملیندا گیتس تمرکز کند. بیل گیتس به دلیل ارائه محصولات پرطرفدار در مایکروسافت و قدرت گرفتن این برند بزرگ به یکی از مشهورترین کارآفرینان جهان تبدیل شد و هم اکنون شاید بتوان نام مایکروسافت را مترادف با نام بیل در نظر گرفت.
سالهای ابتدایی زندگی
بیل گیتس با نام کامل ویلیام هنری گیتس سوم در 28 ماه اکتبر سال 1955 در سیاتل واشنگتن ایالات متحده امریکا متولد شد. او در خانوادهای با طبقه متوسط چشم به جهان گشود. بیل دارای دو خواهر به نامهای کریستیان و لیبی بود که به ترتیب خواهرهای بزرگ و کوچک او بودند. پدر آنها ویلیام اچ گیتس زمانی که با همسر آیندهاش مری ماکسول که مادر گیتس بود آشنا شد یک دانشجوی حقوق خجالتی بود! اما مادرش مری یک دانشجوی برونگرای فعال در دانشگاه واشنگتن بود و در امور و فعالیتهای دانشجویی بسیاری شرکت میکرد.
بیل در خانوادهای گرم و صمیمی بزرگ شد و هر سه فرزند خانواده در فضایی رقابتی رشد کردند. این بدین معنی بود که از همان ابتدا بیل به عنوان یک فرد رقابتجو و اهل تلاش پرورش پیدا کرد. او رابطه بسیار نزدیکی با مادرش مری داشت. زنی که مدت کوتاهی از عمر خود را به کار معلمی و تدریس پرداخت و پس از آن ترجیح داد زمان خود را صرف تربیت فرزندان و فعالیت در امور خیریه و مدنی کند. او همچنین در چندین شرکت مختلف و در هیئت مدیره آنها که از جمله آنها میتوان به اولین بانک بین ایالتی در سیاتل اشاره کرد فعالیت میکرد. او اغلب هنگامیکه برای فعالیت به مدارس و سازمانهای اجتماعی و خیریه میرفت، پسرش بیل را نیز با خود همراه میکرد.
پدر او ویلیام هنری گیتس دوم به یک وکیل موفق دادگستری و یکی از افراد سرشناس شهر سیاتل واشنگتن مبدل شد. در کل میتوان گفت که بیل گیتس در خانوادهای با اوضاع اجتماعی و اقتصادی خوب و با پیشینهای غنی در تجارت و سیاست و امور اجتماعی رشد پیدا کرد. بیل در خانوادهای نسبتاً مرفه پرورش پیدا کرد.
تحصیلات بیل گیتس
بیل گیتس در دوران کودکیاش فردی علاقهمند به مطالعه بود، او ساعتهای زیادی را صرف مطالعه کتابهای مختلف از جمله کتابهای مرجع مانند دایره المعارفها میکرد. در سنین 11 الی 12 سالگی اما در ذهن والدین او نگرانیهای در رابطه با رفتار بیل شکل گرفت. با اینکه او در مدرسه و امور مرتبط با تحصیلاتش بسیار خوب پیش میرفت؛ اما گاهی میزان گوشه گیری بسیارش برای والدین نگرانیهایی ایجاد میکرد. آنها از بابت تنهایی او در سالهای آینده و ادامه دار شدن این روند گوشه گیری و کسالت بسیار مضطرب و نگران بودند.
اگرچه والدین بیل به آموزشهای عمومی معتقد بودند؛ اما تصمیم گرفتند تا پسرشان را به یک مدرسه مقدماتی انحصاری در سیاتل بفرستند. بیل در این مدرسه نیز بسیار موفق عمل کرد و در همه دروس خود شکوفا شد. ریاضیات، علوم، انگلیسی و حتی در دروسی مانند نمایشنامه. هنگامی که گیتس در آن مدرسه مشغول به تحصیل بود یک شرکت کامپیوتری پیشنهاد داد تا مدرسه بخشی از زمان روزانه دانش آموزان را به کار با کامپیوترها اختصاص دهد و این شرکت تمام نیازمندیهای آنان را فراهم کند.
پس از مدتی این شرایط فراهم شد و مدرسه بخشی از فضای خود را به کار به کامپیوتر برای دانش آموزان اختصاص داد. طولی نکشید که بیل گیتس شیفته این فضا و کار با کامپیوتر شد و بیشتر فضای آزاد خود را در این بخش میگذراند. او در همان سالها موفق شد برنامهای به زبان بیسیک بنویسد تا به کاربران اجازه دهد تا به یک بازی در مقابل کامپیوتر بپردازند. بیل در سال 1973 از آن مدرسه فارغالتحصیل شد و موفق شد در آزمون SAT کالج از 1600 نمره 1590 نمره بگیرد و این شاهکار را به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردهای تحصیلش در آن سالها در رزومه خود استفاده کند.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات مولانا جلال الدین بلخی، ولادیمیر پوتین و کارلوس کاستاندا را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
بیل گیتس و انصراف از هاروارد
احتمالاً شما هم داستان انصراف بیل گیتس از هاروارد را شنیدهاید و یا کسانی را دیدهاید که بارها از این داستان برای سرکوب تحصیلات دانشگاهی استفاده میکنند! اما باید به خاطر داشته باشید که مسیر زندگی افراد با یکدیگر متفاوت است و انصراف بیل از هاروارد به دلیل دنبال کردن اهداف والایی بود که او در ذهن خود میپروراند. گیتس در پاییز سال 1973 در دانشگاه هاروارد ثبت نام کرد. او در ابتدای راه به ورود به حرفه حقوق فکر میکرد و تصمیم داشت همانند پدرش به این حیطه وارد شود. اما تصمیم گرفت تا در هاروارد به توسعه دانش کامپیوتر و برنامهنویسی خود بپردازد با این وجود و علیرغم مخالفت و ناراحتیهای خانوادهاش در سال 1975 و پس از حدود دو سال کالج را رها کرد و از هاروارد انصراف داد.
او تصمیم داشت تا به همراه شریک تجاریاش یعنی پل آلن تجارت نرم افزاری خود، یعنی مایکروسافت را راه اندازی کند. البته شریک او پس از چند سال یعنی در سال 1983 به دلیل مشکلات سلامتی از شرکت استعفا داد و بیل در رأس یکی از موفقترین کسب و کارهای تاریخ قرار گرفت. جالب است بدانید که او تایم زیادی از روز خود را به جای حضور در کلاس در آزمایشگاه کامپیوتر سپری میکرد.
درباره ملاقات و مشارکت با پل آلن
گیتس و آلن در دوران دبیرستان با یکدیگر آشنا شدند. آلن دو سال از گیتس بزرگتر بود و البته این دو تفاوتهای بسیاری با یکدیگر داشتند، برای مثال آلن فردی آرام، محتاط و خجالتی بود؛ اما گیتس شلوغ و در مواقعی فردی جنگجو بود. طولی نکشید که رابطه دوستی عمیقی بین آنها شکل گرفت. یکی از مهمترین مسائلی که توانست آلن و گیتس را به یکدیگر پیوند دهد علاقه و اشتیاق فراوان آن دو به دنیای کامپیوتر و برنامهنویسی بود. آنها بیشتر اوقات فراغت خود را در کنار یکدیگر و در آزمایشگاه کامپیوتر سپری میکردند.
در سال 1970 که گیتس و آلن در سنین نوجوانی به سر میبردند موفق به ورود به دنیای تجارت شدند. آن دو توانستند برنامه Traf o Data را توسعه دهند، برنامهای که بر الگوهای ترافیکی در سیاتل نظارت میکرد. آنها 20000 دلار برای این فعالیت تجاری خود به دست آورند. بیل و آلن در آن سالها تصمیم گرفتند که شرکت نرم افزاری خود را راه اندازی کنند؛ اما والدین گیتس با این کار مخالف بودند و میخواستند گیتس مدرسه را به اتمام برساند و وارد کالج شود. این تنها مسیری بود که آنها را امیدوار میکرد تا بلکه گیتس برای فعالیت در حرفه وکالت آماده شود.
پس از اتمام دوران دبیرستان آلن به دانشگاه ایالتی واشنگتن رفت و گیتس در هاروارد پذیرفته شد. جالب است بدانید که آلن نیز همانند گیتس پس از دو سال تحصیل در کالج ترک تحصیل کرد و به بوستون نقل مکان کرد تا مشغول به کار شود. در همان سالها بود که مقالهای در رابطه با کیتهای مینی کامپیوتری در مجله Popular Electronics هر دوی آنها را به وجد آورد و آنها را مجذوب دنیای محاسبات در رایانهها کرد.
پایه گذاری مایکروسافت
حال در این بخش میخواهیم به روند پایه گذاری و تأسیس مایکروسافت توسط این دو دوست مجذوب برنامهنویسی بپردازیم. پس بیایید از ابتدای راه آغاز کنیم. Altair کامپیوتری بود که توسط شرکت MITS در نیومکزیکو ساخته شده بود. گیتس و آلن در آن سالها و پس از شنیدن این خبر به آن شرکت پیشنهاد دادند تا یک برنامه بیسیک برای اجرای این کامپیوتر توسعه دهند و موفق به این کار شدند. پس از این اتفاق آلن در آن شرکت استخدام شد و در همان زمان گیتس نیز از هاروارد ترک تحصیل کرد و به آلن پیوست. توسعه این نرم افزار بیسیک جرقهای شد تا این دو دوست بیش از پیش به راه اندازی شرکت نرم افزاری خود فکر کنند.
آنها در سال 1975 موفق به پایه گذاری Micro-soft شدند که البته بعدها به ماکروسافت تغییر نام داد. اولین محصول این شرکت نیز نرم افزار بیسیک بود که روی کامپیوترهای Altair اجرا میشد. البته از همان ابتدای راه نیز مسیر همواری پیش روی آنها نبود. برای مثال تنها حدود 10 درصد از افرادی که از BASIC استفاده میکردند هزینه آن را پرداخت کرده بودند!
مایکروسافت از درآمد 400000 دلاری در سال 1977 به درآمد نزدیک به 20 میلیارد دلار در سال 1999 رسید. برخی این رشد بسیار مایکروسافت را به بیل گیتس و توانایی رهبری او نسبت میدهند. در کنار قدرت رهبری و نبوغ او در مارکتینگ گیتس در این شرکت و به طور مداوم برای بهبود و پیشرفت فناوری نرم افزاری تلاش کرده است و سعی کرده تا فناوری قدرتمندتر، مقرون به صرفهتر و کاربر پسندتر از قبل ارائه دهد.
جدایی آلن از مایکروسافت
همانطور که گفتیم آلن پس از چند سال از بنیان گذاری مایکروسافت بیل گیتس را در این مسیر تنها گذاشت و بیل به فرد شماره یک مایکروسافت تبدیل شد. آلن تا سال 1983 و تا زمانی که ابتلای او به سرطان تشخیص داده شد، در مایکروسافت باقی ماند. اگر چه بیماری او پس از یک سال و با در پیش گرفتن یک درمان فشرده بهبود یافت اما آلن از شرکت استعفا داد. در همان سالها شایعات زیادی در رابطه با علت ترک مایکروسافت توسط آلن پیچید. برخی میگویند گیتس دلیل خارج شدن آلن از مایکروسافت بوده است. اما بسیاری دیگر دلیل این استعفا را دیدگاههای شخصی خود آلن میدانند. اینکه او تصمیم داشت از فرصتهای دیگری که در زندگیاش وجود داشت نیز استفاده کند و تجربیات دیگری را به زمان زندگی خود بیفزاید.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات بابک بختیاری، گالیله، فردوسی، شیخ بهایی و جف بزوس را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
نرم افزار مایکروسافت برای رایانههای شخصی IBM
همانطور که صنعت کامپیوتر در حال رشد بود و شرکتهایی همچون اپل، اینتل و آی بی ام در حال توسعه قطعات سخت افزاری خود بودند، گیتس در مسیر تبلیغ شایستگیهای برنامههای نرم افزاری مایکروسافت بود. او در این مسیر اغلب مادرش را همراه خود میبرد چرا که او بسیار مورد احترام بود و به دلیل عضویت در هیئت مدیره چندین شرکت ارتباطات خوبی داشت. یکی از همین ارتباطات مدیر عامل IBM بود که گیتس از طریق مادرش با او آشنا شد. در نوامبر سال 1980 آی بی ام به دنبال نرم افزاری بود که بتواند رایانههای شخصیاش را اجرا کند و برای این کار به مایکروسافت نزدیک شد.
بیل گیتس در آن سالها بسیار جوان بود؛ اما به سرعت توانست با تواناییهایش آی بی ام را تحت تأثیر قرار دهد. شرکت آی بی ام متقاعد شد که بیل گیتس و مایکروسافت میتوانند نیازهای آنان را برطرف کنند. به دنبال توسعه نرم افزار برای آی بی ام بین سالهای 1979 تا 1981 رشد مایکروسافت به شدت افزایش یافت. کارکنان این شرکت از 25 نفر به 128 نفر افزایش یافت و درآمد از 2.5 میلیون دلار به 16 میلیون دلار ارتقا پیدا کرد. گیتس در آن سالها به عنوان مدیر و رئیس هیئت مدیره مایکروسافت به فعالیت میپرداخت.
در سال 1983 مایکروسافت با دفاتر خود در بریتانیا و ژاپن جهانی شد. تخمین زده شد که در حدود 30 درصد از رایانههای جهان بر روی نرم افزارهای مایکروسافت اجرا میشوند.
بیل گیتس و رقابت یا همکاری با استیو جایز
البته میتوان گفت که رقابت این دو افسانهای بیش نیست. مایکروسافت و اپل بسیاری از نوآوریهای اولیه خود را با یکدیگر به اشتراک گذاشتند. در سال 1981 اپل به مدیریت استیو جابز از مایکروسافت برای کمک به توسعه و اجرای نرم افزار برای کامپیوترهای مکینتاش دعوت کرد. برخی از برنامهنویسان و توسعه دهندگان هم در توسعه مایکروسافت و هم در توسعه برنامههای کاربردی آن برای مکینتاش مشارکت داشتند. این همکاری با دیدن برخی از نامهای مشترک بین سیستمهای مایکروسافت و مکینتاش دیده میشود.
از طریق همین اشتراک دانش بود که مایکروسافت توانست ویندوز را معرفی کرده و توسعه ببخشد. سیستمی که از یک ماوس یا همان نشانگر برای هدایت یک رابط گرافیکی و نمایش متن و تصاویر بر روی صفحه استفاده میکرد. سیستمی که بسیار متفاوت با سیستمهای قبلی مانند MS-DOS بود که مبتنی بر متن و صفحه کلید بودند و تمام قالب بندی متن به عنوان کدهایی بر روی صفحه نمایش داده میشدند.
البته بعدها در مسیر توسعه ویندوز و توسعه قالبهای نرم افزاری مایکروسافت، بیل گیتس و اپل به مشکلاتی با یکدیگر برخورد کردند و در این مسیر شکایت کشیهای بسیاری صورت گرفت؛ اما در نهایت این اپل بود که در دادگاهها به پیروزی رسید.
روحیه رقابتی بیل گیتس
با وجود موفقیت مایکروسافت گیتس اما هیچگاه احساس امنیت کامل نکرد. او روحیه رقابتی خود را هیچگاه کنار نگذاشت و همواره سخت مشغول کار بود. تا جایی که دستیار او میگفت که یکی از روزهایی که زودتر از همیشه به محل کار آمده است متوجه شده فردی زیر میز خواب است! او میگوید در آن هنگام در فکر تماس با پلیس امنیت بوده که متوجه میشود فردی که تمام طول شب را در شرکت گذرانده و اکنون در زیر میز کارش به خواب رفته کسی نیست جز بیل گیتس!
هوش بیل گیتس به او کمک میکرد تا بتواند تمام جنبههای صنعت نرم افزار را در نظر بگیرد و توسعه ببخشد.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات چارلز داروین، پابلو پیکاسو، مجید سمیعی و دکتر حسابی را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
مایکروسافت آفیس
در خارج از مایکروسافت گیتس به عنوان یک رقیب بی رحم شناخته شده بود. در همان سالها و در جهت رقابت با امپراتوری گیتس چندین شرکت به رهبری IBM شروع به برنامهریزی و توسعه سیستم عاملی به نام OS2 کردند. اما گیتس در این مسیر تسلیم نشد و در جهت مقابله با این فشارها نرم افزار ویندوز را توسعه بخشید، عملکرد آن را بهبود بخشید و کاربردهای آن را گسترش داد.
در سال 1989 بود که مایکروسافت موفق به معرفی مجموعه آفیس شد. نرم افزارهای کاربردی اداری مانند ورد، اکسل و پاورپوینت که با تمام محصولات مایکروسافت سازگار بود. اما این برنامهها به راحتی با سیستم عامل OS2 هماهنگ و سازگار نبودند. همین مسئله یکی از دلایلی بود که منجر به فروش نسخه جدید ویندوز به میزان 100000 نسخه در دو هفته شد و OS2 پس از مدت کوتاهی از چرخه رقابت خارج شد.
این رقابت و مارکتینگ که گاها نیز ناعادلانه شناخته میشد منجر شد تا مایکروسافت بتواند انحصار سیستم عاملهای رایانههای شخصی را در دست بگیرد.
ترک مایکروسافت
در سال 2000 گیتس از فعالیتهای روزانه مایکروسافت کنارهگیری کرد و سمت مدیرعامل را به دوست دانشگاهیاش استیو بالمر که از سال 1980 در مایکروسافت فعالیت میکرد سپرد. البته او همچنان دارای سمت رئیس هیئت مدیره شرکت بود. در سال 2006 بود که گیتس اعلام کرد که از کار تمام وقت در مایکروسافت خارج میشود و تصمیم دارد تا زمان بیشتری را در بنیاد خیریه خود بگذراند و با کیفیت بیشتری در آنجا به کار بپردازد. در فوریه سال 2014 گیتس از سمت رئیس هیئت مدیره مایکروسافت نیز کنار رفت و به عنوان مشاور فناوری به کار خود ادامه داد. استیو بالمر نیز جای خود را به ساتیا نادلای 46 ساله داد.
زندگی شخصی بیل گیتس
در سال 1987 بود که یک مدیر محصول 32 ساله مایکروسافت نظر بیل را به خود جلب کرد. این مدیر درخشان مایکروسافت ملیندا فرنچ نام داشت و با گیتس همخوانی بسیاری داشت. آنها رابطهای صمیمانهای با یکدیگر داشتند و در 1 ژانویه 1994 در هاوایی با یکدیگر ازدواج کردند.
در سال 1996 بود که آنها صاحب اولین فرزند خود شدند. دختری به نام جنیفر. پسر آنها روری در سال 1999 به دنیا آمد و در سال 2002 بیل و ملیندا صاحب دختر دیگری به نام فیبی شدند. این زوج در ماه می سال 2021 پایان ازدواج خود را اعلام کردند.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات اورهان پاموک، دارن هاردی، هاروکی موراکامی و خیام نیشابوری را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
بنیاد بیل و ملیندا گیتس
در سال 1994 بود که بیل و ملیندا بنیاد خیریه ویلیام اچ گیتس را تأسیس کردند. این بنیاد به حمایت از آموزش، بهداشت جهانی و سرمایه گذاری در جوامع کم درآمد دنیا میپرداخت. همچنین در امور داخلی همچون کمک مالی به دانشجویان ایالات متحده برای آمادگی کالج فعالیت میکرد. بیل بسیار علاقهمند بود که مانند مادرش به یک رهبر مدنی تبدیل شود و کارهای بشر دوستانه غولهای صنعتی امریکا مانند جان دی راکفلر تأثیر فراوانی بر او گذاشتند. او متوجه شد که موظف است بخش زیادی از دارایی خود را به امور خیریه بپردازد.
در سال 2000 بود که این زوج با ترکیب چندین بنیاد خانوادگی موفق شدند بنیاد بیل و ملیندا گیتس را راه اندازی کنند. در سالهای پس از خروج او از مایکروسافت بیل بیشتر وقت خود را صرف رسیدگی به امور این بنیاد میکرد.
سخن پایانی
در این مقاله از دانشگاه کسب و کار تلاش کردیم تا به بخش کوچکی از فعالیتها و بیوگرافی یکی از موفقترین و نام آشناترین مدیران و صاحبان کسب و کار بپردازیم. بیل گیتس که در لیست ثروتمندترین و معتبرترین افراد جهان قرار میگیرد و افراد زیادی علاقهمند به پیگیری مسیر او در زندگی و الگوبرداری از شیوههای مدیریتی و استراتژیهای کسب و کار او هستند. امیدواریم که این مقاله از دانشگاه کسب و کار برای شما مفید واقع شده باشد. به نظر شما عامل اصلی موفقیت بیل گیتس در دنیای کسب و کار چه بود؟ روحیه مدیریتی یا هوش بالا در برنامهنویسی و توسعه نرم افزار؟
منبع: Wikipedia