به نظر شما امید به زندگی در کشور ما چقدر است؟ آیا در رابطه با امید به زندگی در جهان اطلاعی دارید؟ به نظر شما چه عواملی میتوانند بر این شاخص جهانی اثرگذار باشند؟ آیا میتوان روشهایی را برای افزایش امید به زندگی در نظر گرفت؟ کشورهایی که دارای بیشترین مقدار شاخص امید به زندگی هستند را میشناسید؟ فکر میکنید چه عواملی در این کشورها توانسته امید به زندگی را افزایش دهد؟
ما در این مطلب از دانشگاه کسب و کار تصمیم داریم تا به بررسی شاخص امید به طول زندگی و عوامل مؤثر بر آن بپردازیم و تا حد ممکن به سؤالاتی که در رابطه با آن وجود دارد پاسخ دهیم.
امید به طول زندگی در اصل میانگین تعداد سالهایی است که یک فرد انتظار زندگی دارد و معیاری برای تعیین مدیریت سلامت در جوامع است. تخمین تعداد سالهای زندگی افراد توسط خودشان در یک سن معین. در ادامه مطلب با جزئیات بیشتر و به صورت مبسوط تری به بررسی این مطلب میپردازیم.
امید به زندگی چیست؟
در ابتدا باید به تعریف کاملی از شاخص امید به زندگی بپردازیم. امید به زندگی چیست و چرا برای ما اهمیت دارد؟ امید به طول زندگی در واقع تخمین تعداد سالهایی است که یک فرد در سن معین انتظار زندگی دارد. برای مثال فردی انتظار دارد تا سن 80 سالگی زندگی کند و تخمین تعداد سالهای زندگی خود را 80 سال میبینید، پس امید به طول زندگی او 80 سال است. رایجترین معیار برای سنجش امید به زندگی، بررسی آن در بدو تولد است. به این صورت که اگر نرخ مرگ و میر فعلی تغییری نکند و شرایط طبیعی به همین صورت باقی بماند به طور متوسط یک نوزاد چقدر میتواند انتظار زندگی داشته باشد.
البته واضح است که نرخ واقعی مرگ و میر در هر گروه تولد خاصی را نمیتوانیم از قبل مشخص کنیم، یعنی اگر این نرخ کاهش یابد طول عمر واقعی افراد بلندتر از امید به زندگی آنها در بدو تولد خواهد بود و بالعکس. امید به زندگی در بدو تولد یکی از شاخصهای اصلی و مهم برای تعیین وضعیت سلامت افراد است.
امید به زندگی چطور برآورد میشود؟
برآورد شاخص امید به زندگی در واقع با بدون تغییر در نظر گرفتن معیار نرخ مرگ و میر برای یک دوره تولد مشخص و انتظار سالهای زندگی برای آنها انجام میشود. اندازه گیری این معیار معمولاً بر اساس جنسیت، سن، نژاد و موقعیت جغرافیایی افراد متفاوت است. به همین دلیل امید به طول زندگی معمولاً برای دستههای جمعیتی خاص محاسبه میشود و هیچ گاه به طور کلی و برای جمعیت کلی محاسبه نخواهد شد. برای مثال میتوانیم بگوییم که طبق مطالعات انجام شده، امید به زندگی برای زنان سفید پوست ایالات متحده که در سال 2003 متولد شدهاند، 80.4 سال اندازه گیری شده است.
معمولاً میتوان گفت که امید به زندگی منعکس کننده شرایط محلی و زندگی افراد است. به طور معمول این معیار در بدو تولد در کشورهای در حال توسعه به نسبت پایینتر از کشورهای توسعه یافته است. البته بهتر است بدانید که این معیار در بدو تولد ممکن است کمتر از 1 سالگی افراد باشد؛ چرا که میزان مرگ و میر در کودکان زیر 1 سال معمولاً بالاست.
معیار امید به زندگی را میتوان وابسته به مسائل بسیاری دانست. عواملی همچون افزایش استانداردهای زندگی، بهبود شیوه زندگی، دسترسی بیشتر به خدمات بهداشتی و پزشکی و توسعه اقتصاد و کیفیت زندگی افراد.
امید به طول زندگی با ساخت یک جدول، به نام جدول زندگی محاسبه میشود. در این جدول دادههای مربوط به نرخ مرگ و میر و دادههای مربوط به نظریات مربوط به جمعیت سنی مورد نظر، که معمولاً از سرشماریهای ملی به دست میآید، وجود دارد و از آنها میتوان امید به زندگی را برای یک گروه سنی خاص محاسبه کرد.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات بلوغ عاطفی و بهترین فیلم های جهان را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
دقت معیار امید به زندگی به چه عواملی وابسته است؟
دقت معیار امید به زندگی معمولاً به کامل بودن اطلاعات سرشماری و نرخ مرگ و میر موجود، برای جمعیت مورد نظر وابسته است. میزان کامل بودن این اطلاعات را میتوان از کشوری به کشور دیگر متفاوت دانست. جالب است بدانید که جداول امید به طول زندگی مربوط به بسیاری از کشورها توسط سازمان ملل متحد و در سالنامه جمعیتی آن منتشر شده است و امکان دسترسی به این جداول وجود دارد. برای مثال جداول رسمی مربوط به ایالات متحده بر اساس مرگهای ثبت شده از سال 1900 و با یک سرشماری 10 ساله تهیه شده است. از سال 1945 نیز جداولی سالانه بر اساس ثبت سالانه مرگ و میر و برآورد جمعیت منتشر میشود. این جداول امید به زندگی را برای هر سنی به صورت مجزا به نمایش میگذارند.
معیار امید به زندگی سالم چیست؟
یکی دیگر از راههای محاسبه معیار امید به طول زندگی، امید به زندگی سالم است. این معیار به معنی زندگی سالم و بدون ناتوانی است. در اصل میانگین سالهایی که انتظار میرود یک فرد، در سلامت نسبی و بدون هیچ گونه ناتوانی حاصل از کهولت سن زندگی کند. البته این معیار نیز همانطور که گفتیم با توجه به نرخ مرگ و میر طبیعی در سنی خاص، شیوع انواع بیماری و معلولیتها محاسبه میشود. اعلام این معیار معمولاً مستلزم دقت بالا و آمار قابل اعتماد در حوزه سلامت و همچنین سرشماری با جزئیات است.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات درمان ترس شدید، بلک فرایدی و تمرینات عزت نفس و اعتماد به نفس را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
آیا طول عمر اجداد ما بر امید به زندگی ما اثر گذار است؟
سابقه خانوادگی ما میتواند یکی از معیارهای مهم برای تعیین طول عمر ما باشد. بسیاری از محققین بر این باورند که اگر به طول عمر والدین افراد نگاه کنید و آنها را با فرزندانشان مقایسه کنید، متوجه شباهتها و همبستگیهای خاصی میشوید و به دادههای جالبی دست پیدا میکنید. در بسیاری از اوقات آنها ژنهای مشابهی دارند. برای مثال برخی از این ژنها ممکن است منجر به ایجاد بیماری خاصی شوند و طول عمر افراد را کوتاه کنند. از سوی دیگر نیز یک ژن خوب میتواند منجر به افزایش طول عمر در یک خانواده شود.
از دیگر مواردی که ممکن است به عنوان شباهت ژنتیکی در خانوادهها در نظر گرفته شود، شباهتهایی در الگوهای سلامت از جمله خوراک و سبک زندگی است. اعضای یک خانواده معمولاً مکان و عادتهای زندگی مشترکی دارند. آنها معمولاً محیط زندگی یکسانی دارند و عادات یکسانی را در نوع زندگی، تغذیه، فعالیتهای جسمی و تفریحی تجربه میکنند. عاداتی که میتواند بر میزان سلامت و طول عمر آنها اثر گذار باشند. همانطور که محققین میگویند خانوادهها رژیم غذایی مشابه و دسترسی یکسانی به مراقبتهای پزشکی دارند، دو عاملی که هر دو بر طول عمر افراد اثرگذار هستند.
اگر نگاهی به دادههای موجود در این زمینه در 100 سال گذشته بیندازید و با شاخص امید به زندگی فعلی مقایسه کنید، متوجه خواهید شد که یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر طول عمر افراد ژنتیک است.
چرا امید به زندگی زنان بیشتر از مردان است؟
طبق آمارهای موجود از نرخ مرگ و میر و پژوهشهای انجام شده، اصولاً زنان بیشتر از مردان عمر میکنند و طول عمر بیشتری دارند. این مسئله در قرن اخیر به همین صورت بوده است و با افزایش بهداشت و سلامت عمومی مادران و کاهش نرخ مرگ و میر آنها، این میزان در دهههای اخیر افزایش نیز داشته است. در اصل از زمانی که پیشرفتهای پزشکی توانست منجر به کاهش بسیار مرگ و میر مادران در هنگام زایمان شود، امید به زندگی به طرز محسوسی برای زنان افزایش پیدا کرد. برای مثال طبق آخرین آمار منتشر شده، زنان در ایالات متحده آمریکا زنان به طور متوسط 5 سال بیشتر از مردان عمر میکنند.
برخی از پژوهشگران در این زمینه معتقدند که دلیل افزایش طول عمر در زنان به دلیل یک عامل ژنتیکی است. در حالی که بسیاری دیگر این تئوری را رد میکنند و بر این باورند که تفاوت در ریسک پذیری میان زنان و مردان منجر به این مسئله شده است.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات اکسی توسین، اهمال کاری و تست شخصيت شناسي mbti را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
چرا برخی از نژادها امید به زندگی کوتاهتری دارند؟
همانطور که در بخشهای قبل نیز بیان کردیم، یکی از عواملی که میتواند بر روی میزان امید به زندگی در افراد اثرگذار باشد نژاد آنهاست. بگذارید با یک مثال به بیان این مسئله بپردازیم. میتوان گفت که به طور متوسط سیاه پوستان آمریکایی نسبت به سفید پوستان آمریکایی طول عمر کمتری دارند. در عین حال اسپانیاییهایی که در ایالات متحده زندگی میکنند، نسبت به این دو گروه طول عمر بالاتری دارند و بیشتر عمر میکنند. به صورتی که در حدود 76 درصد از آمریکاییهای اسپانیایی تبار حداقل تا سن 75 سالگی عمر میکنند، در حالی که این مقدار طول عمر برای آمریکاییهای سفید پوست 70 سال و برای سیاه پوستان آمریکایی 60 سال است.
میتوان گفت که در این مثال هنوز به طور دقیق واضح نیست که چرا سیاه پوستان آمریکایی زودتر میمیرند. تقریباً هیچ مسئلهی ژنتیکی در این مورد یافت نشده است؛ اما میتوان گفت که این موضوع میتواند به دلیلی فرهنگ متفاوت و رژیم غذایی آنها باشد. همچنین ممکن است برخی عوامل محیطی مهم نیز بر این مسئله اثرگذار بوده باشد.
شاید برایتان جالب باشد که بر اساس گزارشی از انجمن قلب آمریکا، درصد بیشتری از سیاه پوستان آمریکایی در مقایسه با سفیدپوستان به بیماریهای قلبی دچار هستند. البته در سالهای اخیر این اختلاف در میان طول عمر سیاه پوستان و سفید پوستتان آمریکایی کاهش پیدا کرده است؛ اما هنوز به طور کامل برطرف نشده است. پژوهشها نشان میدهد که آمریکاییهای اسپانیایی تبار معمولاً طول عمر بیشتری دارند. معمولاً میزان درگیری آنها به سرطان، بیماریهای قلبی، بیماریهای مزمن تنفسی، سکته، دیابت و یا حتی خودکشی کمتر است.
تغییرات روند امید به زندگی در سالهای اخیر به چه صورت بوده است؟
معیار امید به زندگی در سالهای اخیر و به خصوص در قرن گذشته، در بسیاری از جوامع افزایش پیدا کرده است. پژوهشها نشان میدهد که دلیل این افزایش شاخص را میتوان در چند عامل مهم دید.
کشف انواع آنتیبیوتیکها و واکسنها و همچنین بهبود وضعیت بهداشتی افراد در سطح جوامع یکی از مهمترین عوامل افزایش طول عمر بشر امروزی است. از سالهای 1900 تا 2000 این شاخص افزایش چشمگیری داشت که در درجه اول میتوان به مهمترین عامل آن، یعنی کنترل بیماریهای عفونی اشاره کرد.
همچنین یکی دیگر از عوامل افزایش طول عمر بشر پیشرفت علم پزشکی در پیشگیری و درمان بیماریهای مزمن بود. بیماریهایی همچون بیماریهای قلبی و سکتههای مغزی. در اصل میتوان گفت که درصد بسیاری از مرگ و میرها در جهان، به دلیل دو عامل سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی است.
البته با توجه به افزایش چشمگیر امید به طول عمر بالا در قرن اخیر، در چند سال گذشته این شاخص کمی کاهش پیدا کرده است. دلیل این کاهش را میتوان ناشی از افزایش مصرف مواد مخدر، افزایش خودکشی و همچنین همه گیر شدن چاقی و بیماریهای حاصل از آن در نظر گرفت.
شاید جالب باشد که بدانید بسیاری از محققین چاقی را از عوامل دیگر مهمتر میدانند. آنها معتقدند تأثیر چاقی و مشکلات ناشی از آن بسیار بیشتر از دو عامل مواد مخدر و یا خودکشی بر کاهش طول عمر بشر امروزی است.
مهمترین عواملی که طول عمر ما را تعیین میکنند چه چیزهایی هستند؟
در واقع میتوان گفت که هر عاملی که بر روی مرگ و میر افراد اثرگذار باشد، میتواند روی میزان امید به طول عمر آنها نیز مؤثر باشد؛ چرا که نرخ مرگ و میر اصلیترین معیار برای محاسبه امید به طول عمر است. عواملی همچون فشار خون، سطح کلسترول، شاخص توده بدنی، چاقی، دیابت از عوامل مؤثر در درگیری افراد به بیماریهای مزمن مانند سکتههای قلبی و مغزی هستند. معمولاً افرادی که به این دسته بیماریها مبتلا هستند طول عمر کمتری نسبت به سایرین دارند.
سبک زندگی سالم و افزایش طول عمر
برای اتخاذ یک سبک زندگی سالم هیچ وقت دیر نیست. حتی اگر بیش از 50 سال است که با سبکی غیرسالم زندگی میکنید میتوانید با بهبود این سبک به اوضاع سر و سامان دهید. چرا که فردی که سالها به رژیم غذایی نادرست پرداخته و فعالیت بدنی و ورزش را در برنامه خود نداشته است، ممکن است دارای بیماریهای مزمن شده باشد؛ اما احتمال عدم مبتلایی او نیز وجود دارد. در این صورت اگر افراد تلاش کنند تا سبک زندگی خود را از روند ناسالم به سوی بهبودی پیش ببرند، میتوانند طول عمر خود را افزایش دهند.
داشتن یک سبک زندگی سالم اصلاً سخت نیست. کافی است با عقل خود پیش بروید و طبق نظراتش عمل کنید. سیگار نکشید، از مصرف انواع مواد مخدر اجتناب کنید، رژیم غذایی سالم داشته باشید، از مراقبتهای بهداشتی بهره بگیرید، به سلامت روان خود اهمیت بدهید و سعی کنید مثبت اندیش و خوشبین باشید.
اگر برای ایجاد این تغییرات در سنین بالا به یک انگیزه نیاز دارید پیشنهاد میکنیم این مطلب را تا انتها بخوانید:
تحقیقات نشان میدهد که اصولاً افراد سالمند بیشتر از دیگران از زندگی خود لذت میبرند. بر اساس یک نظر سنجی که از حدود 1500 کالیفرنیایی 21 تا 99 ساله انجام شد، افراد مسنتر رضایت بیشتری از زندگی خود داشتند. این پژوهش که در ماه آگوست سال 2016 در یک مجله روانپزشکی بالینی منتشر شد نشان داد که افراد مسن نسبت به جوانان شادتر هستند، استرس و اضطراب کمتری دارند و میزان افسردگی در آنها بسیاری پایینتر است.
مثالی از نحوه سنجش امید به زندگی
تخمین امید به زندگی در جوامع مختلف همواره یکی از مباحث مورد مطالعه بوده است و در همهی تحقیقات و بحثهای عمومی وجود دارد. حالا میخواهیم در ادامه به بررسی مثالهایی در این رابطه بپردازیم تا بتوانیم این مفهوم را بیش از پیش درک کنیم.
فرض کنید نقشهای در دست دارید که با استفاده از آن میتوانید امید به زندگی در نقاط مختلف جهان را بررسی کنید. به طوری که با نگه داشتن نشانگر خود بر روی هر کشور میتوانید عدد شاخص امید به طول عمر را در آن کشور مشاهده کنید. برای مثال در این بررسی و با کلیک بر روی کشور ژاپن میتوانیم ببینیم که شاخص امید به طول عمر در کشور ژاپن طبق بررسیهای انجام شده در سال 2005 به میزان 82.3 سال بوده است. این مسئله بدین معناست که گروهی فرضی از نوزادان که در سال 2005 در کشور ژاپن متولد شدهاند میتوانند انتظار داشته باشند که حدود 82.3 سال عمر کنند. البته با در نظر گرفتن این مسئله که الگوها و نرخ مربوط به مرگ و میر در کشور ژاپن و در جهان در طول سالهای زندگی این افراد ثابت باقی بماند.
حالا اگر همین مسئله را در سال 2019 در ژاپن بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که امید به زندگی در کشور ژاپن افزایش یافته است و در سال 2019 به 84.6 سال رسیده است. این افزایش به معنی بهبود الگوهای مرگ و میر و توسعه و بهبود سبک زندگی در جامعه ژاپن است.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات روانشناسی رنگ ها، شبکهسازی و استارتاپ های موفق دنیا را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
امید به زندگی یک معیار میانگین است
یکی از نکات مهمی که باید در تفسیر این شاخص در نظر داشته باشیم، این است که امید به زندگی در جوامع مختلف یک میانگین است. یعنی عددی است که به صورت میانگین طول عمر افراد یک گروه در یک دوره معین را مشخص کرده است. در نتیجه تعداد بسیار کمی از افراد دقیقاً در سنی که معیارهای امید به زندگی مشخص کرده است میمیرند، حتی اگر الگوهای مرگ و میر در آن سالها ثابت باقی بماند.
برای مثال شاخص امید به طول زندگی در سال 2009 آفریقای جنوبی به ما میگوید که نوزادانی که در این سال و در این کشور متولد شدهاند، میتوانند انتظار داشته باشند که 52.2 سال عمر کنند. اما تعداد بسیار کمی از آنها وجود دارند که دقیقاً در همین سن از دنیا بروند. زندگی بسیاری از آنها یا خیلی زودتر و یا خیلی دیرتر از این سن پایان مییابد. چرا که خطر مرگ در طول زندگی افراد یکسان نیست و این شاخص یک میانگین کلی است.
همچنین بهتر است بدانید که در جوامعی که نرخ مرگ و میر نوزادان در آنها بالاست، بسیاری از افراد در سالهای ابتدایی زندگی خود از دنیا میروند. اما پس از اینکه توانستهاند این دوره را پشت سر بگذارند، میزان امید به طول عمر در آنها افزایش پیدا میکند.
در واقع این مسئله میتواند در آمار و ارقام مربوط به امید به طول زندگی سردرگمیهایی ایجاد کند. به صورتی که ممکن است یک جمعیت در یک دوره خاص در بدو تولد در یک جامعه خاص، امید به زندگی پایینی داشته باشند؛ اما در عین حال تعداد افراد سالمند جامعه نیز در حد قابل قبولی باشد. این تناقض را میتوان با بررسی الگوی مرگ و میر نوزادان در آن جوامع توجیه کرد.
مقایسه امید به زندگی در سرتاسر جهان
امید به زندگی، گویی پنجرهای به سوی آینده، نشاندهندهی متوسط سالیانی است که هر فرد در یک کشور میتواند انتظار زندگی داشته باشد. این شاخص، دریچهای به سوی کیفیت زندگی، امکانات رفاهی و وضعیت سلامت در هر جامعه میگشاید. در دنیای امروز، شاهد تنوع چشمگیری در امید به زندگی در کشورهای مختلف هستیم. در یک سوی طیف، کشورهایی مانند ژاپن، هنگکنگ و سوئیس با امید به زندگی بیش از 83 سال قرار دارند. گویی ساکنین این سرزمینها، طلسم جاودانگی را یافتهاند. در سوی دیگر، کشورهایی مانند لسوتو، سوازیلند و جمهوری آفریقای مرکزی با امید به زندگی کمتر از 55 سال، رنج میبرند. گویی در این سرزمینها، سایهی مرگ زودهنگام بر زندگی مردم سنگینی میکند.
عوامل متعددی در این نابرابری نقش دارند. سطح دسترسی به خدمات بهداشتی، کیفیت تغذیه، وضعیت اقتصادی، ثبات سیاسی، و حتی عوامل فرهنگی و اجتماعی، همگی در تعیین امید به زندگی دخیل هستند. در کشورهای توسعهیافته، پیشرفتهای چشمگیری در زمینهی بهداشت و درمان، تغذیه و آموزش، منجر به افزایش امید به زندگی شده است. در مقابل، در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، فقر، جنگ، بیماریهای عفونی و سوءتغذیه، امید به زندگی را به طرز غمانگیزی پایین آورده است. بررسی این آمار، درسهای مهمی به همراه دارد. از یک سو، نشان میدهد که تلاش برای ارتقای کیفیت زندگی، امری ضروری و حیاتی است. از سوی دیگر، به ما یادآوری میکند که در دنیای به هم پیوستهی امروز، سرنوشت انسانها درهمتنیده است.
لیست 40 کشور جهان با بالاترین امید به زندگی و متوسط سن در سال 2023
رتبه | کشور | امید به زندگی | متوسط سن |
---|---|---|---|
1 | هنگ کنگ | 85.29 | 45.4 |
2 | ماکائو | 84.75 | 43.8 |
3 | ژاپن | 84.74 | 48.4 |
4 | سوئیس | 84.28 | 48.2 |
5 | ایسلند | 84.22 | 43.8 |
6 | سنگاپور | 84.14 | 45.9 |
7 | استرالیا | 83.91 | 40.1 |
8 | اسپانیا | 83.79 | 44.3 |
9 | ایتالیا | 83.67 | 47.2 |
10 | کانادا | 83.66 | 42.3 |
11 | ایرلند | 83.54 | 41.7 |
12 | فرانسه | 83.46 | 42.2 |
13 | نیوزیلند | 83.42 | 42.1 |
14 | اسرائیل | 83.37 | 42 |
15 | نروژ | 83.28 | 42.8 |
16 | سوئد | 83.27 | 43.4 |
17 | فنلاند | 83.23 | 44.5 |
18 | آلمان | 83.11 | 45.2 |
19 | مالت | 83.06 | 44.2 |
20 | اتریش | 83.05 | 45.3 |
21 | یونان | 82.97 | 45 |
22 | لوکزامبورگ | 82.96 | 44.8 |
23 | هلند | 82.92 | 43.9 |
24 | انگلستان | 82.86 | 41.6 |
25 | بلژیک | 82.84 | 43.2 |
26 | دانمارک | 82.82 | 43.7 |
27 | پرتغال | 82.79 | 45.7 |
28 | اسلوونی | 82.78 | 44.7 |
29 | کرواسی | 82.64 | 45.5 |
30 | قبرس | 82.63 | 44.4 |
31 | جمهوری چک | 82.58 | 44 |
32 | لیتوانی | 82.46 | 44.1 |
33 | استونی | 82.39 | 44.6 |
34 | لهستان | 82.37 | 42.9 |
35 | مجارستان | 82.34 | 43.6 |
36 | لتونی | 82.27 | 43.3 |
37 | اسلواکی | 82.25 | 44.3 |
38 | صربستان | 82.19 | 44.9 |
39 | اروگوئه | 82.17 | 43.5 |
40 | کویت | 82.13 | 40.4 |
راههایی مؤثر برای افزایش امید به زندگی در جوامع
همانطور که گفتیم اصلاح سبک زندگی افراد و نزدیک شدن آنها به روال زندگی سالم میتواند تأثیر قابل توجهی بر آمارهای نرخ مرگ و میر در جوامع و در نتیجه شاخص امید به زندگی داشته باشد. در ادامه برخی از مهمترین اصولی که برای بهبود سبک زندگی به آنها نیاز داریم را بیان میکنیم.
تغذیه خود را اصلاح کنید و سالم بخورید
شاید بتوان گفت یکی از مهمترین نکات و اصول سبک زندگی سالم اصلاح تغذیه است. این روزها بسیاری از ما درگیر سبک تغذیه ناسالم و نادرست هستیم و شاید کمبود وقت و شلوغی بیش از حد دنیای مدرن امروزی، ما را از نوع تغذیه خود غافل کرده است. جالب است بدانید درصد بسیاری از نرخ مرگ و میر جهانی به دلیل بیماریهای ایجاد شده بر اثر تغذیه نادرست بوده است.
ورزش کردن را در برنامه روزانه خود قرار دهید
ورزش کنید و فعالیت بدنی داشته باشید. لازم نیست حتماً به صورت حرفهای به این کار بپردازید یا یک ورزش جدی را دنبال کنید. شما میتوانید به سادگی در منزل خود و با استفاده از انواع اپلیکیشن های ورزشی به تمرینات بدنی و فیزیکی بپردازید. حتی اگر احساس میکنید برای این کار وقت ندارید، میتوانید مسیر رفت و برگشت به محل کارتان را پیاده طی کنید. پیاده روی یکی از تمرینات اثرگذار بر سلامت ماست.
معاشرت با دیگران را جدی بگیرید
شاید بهتر باشد به این نکته اشاره کنیم که افزایش طول عمر ما تنها در گرو وضعیت جسمی ما نیست. گاهی بهبود وضعیت روحی و روانی ما میتواند به شدت بر روی زندگی سالم و طولانیمان اثرگذار باشد. مطالعات بسیاری از تأثیر معاشرت با دیگران و ارتباط با عزیزان برای افزایش طول عمر و بهبود سبک زندگی میگویند. معاشرت با اطرافیان را جدی بگیرید و تایمی در طول هفته را برای این کار برنامه ریزی کنید.
استرس و اضطراب خود را کنترل و درمان کنید
استرس و اضطراب دو عامل اساسی آسیب زا برای روح و روان ما هستند. اگر انسان پراسترس و مضطربی هستید باید تلاش کنید این دو عامل را از خود دور کنید و به آرامش درونی برسید. در سطوح خیلی حاد میتوانید به یک متخصص روان مراجعه کنید. در غیر این صورت راهکارهای بسیاری از جمله تنفس عمیق، پیاده روی و بسیاری تمرینات دیگر برای کنترل این احساسات آزار دهنده وجود دارد.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات فیلم انگیزشی، هدف از زندگی و مصاحبه کاری را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
انجام امور خطرناک را کاهش دهید
اگر به نرخ مرگ و میر افراد در سالهای گذشته توجه کنید متوجه خواهید شد که بسیاری از افراد بر اثر بیماری و یا مرگ طبیعی از دنیا نمیروند. بلکه خطرات ناشی از امور پر ریسک منجر به مرگ بسیاری از افراد، به خصوص جوانان میشود. از جمله این امور میتوان به رانندگی با سرعت بالا، مصرف مواد مخدر، موقعیتهای پرخشونت و عدم کنترل خشم اشاره کرد. سعی کنید از موقعیتهای پرخطر غیرضروری دوری کنید.
خواب کافی و منظم داشته باشید
داشتن خواب کافی نیز یکی از اصول مهم برای یک سبک زندگی سالم است. یک تایم خواب منظم برای خود تعریف کنید و تحت هر شرایطی به آن پایبند بمانید. در یک ساعت خاص بخوابید و در یک ساعت معین از خواب برخیزید. خواب شبانه را جدی بگیرید و از شب بیداری پرهیز کنید. نداشتن خواب کافی و منظم به صورت مستقیم بر سلامت جسمی و روانی ما اثرگذار است.
آب کافی بخورید
آب یکی از مواد ضروری و اصلیترین مایع تشکیل دهنده بدن ماست. اگر میخواهید طول عمر بلندی داشته باشید و یک سبک زندگی سلامت را در پیش بگیرید، باید بدن شما به مقدار کافی آب دریافت کند. بدن ما برای هضم، انتقال مواد مغذی و یا حتی دفع مواد زائد به مایعات نیاز دارد. البته این موارد تنها بخشی از اثر مهم آب بر بدن ماست. پس بدن خود را هیدراته نگه دارید.
مثبت اندیش باشید و خوشبین بمانید
از افراد بدبین و منفیباف دوری کنید. همانطور که گفتیم یکی از مهمترین اصول سبک زندگی سالم، داشتن روانی سالم است. افراد منفیباف میتوانند مدام شما را آشفته کنند و همچنین به شما اجازه نمیدهند به مسائل دید مثبت داشته باشید. برای اینکه بتوانید یک زندگی سالم را در پیش بگیرید نیاز دارید بتوانید نیمه پر لیوان را ببینید و برای در پیش گرفتن این سبک درست، انگیزه داشته باشید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات تمرینات فن بیان، افراد موفق و روانشناسی عزت نفس را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
کلام آخر
امید به زندگی یکی از مهمترین معیارها برای سنجش سلامت کشورها و جوامع مختلف است. این معیار که در ارتباط مستقیم با نرخ مرگ و میر و عوامل وابسته به آن میباشد، در بازههای زمانی مختلف و با جوامع آماری متنوع سنجیده میشود. در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به بررسی عوامل مؤثر در امید به زندگی، میزان آن در کشورهای مختلف جهان و روشهایی برای افزایش این شاخص در کشورهای مختلف پرداختیم.
امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. به نظر شما چه عوامل دیگری میتواند بر این شاخص در جوامع مختلف اثر گذرا باشد؟ چرا این معیار در کشورهای توسعه یافته کمتر از کشورهای در حال توسعه است؟