انگیزه یکی از محرکهای اصلی ما برای انجام کارهایی است که در طول روز به آنها میپردازیم. معمولاً همهی کارهایی که ما در حال حاضر به آنها میپردازیم دلیل و یا دلایل خاصی دارند. دلایلی که ما برای انجام کارها داریم معمولاً از انگیزه ما سرچشمه میگیرند. بدون داشتن انگیزه، شروع و ادامهی امور مختلف امکانپذیر نیست. فعالیتهایی از جمله فعالیتهای روزمره تا کارهای بزرگی که در مسیر زندگی ما تأثیر گذار هستند. تحصیلات در رشتهای خاص، یادگیری مهارتی جدید، خواندن کتاب و یا دیدن یک فیلم، راه اندازی یک کسب و کار و شروع فعالیت در یک سازمان، همهی این امور فعالیتهایی هستند که ما برای انجام آنها به انگیزه نیاز داریم.
بدون داشتن انگیزه کافی در انجام امور، سختیها و مشکلات مسیر ممکن است به زودی ما را خسته کنند و منجر به عقب کشیدن ما شوند. پس هنگامی که تصمیم به دنبال کردن هدفی داریم انگیزهای قوی برای آن نیاز داریم.
در این مقاله از دانشگاه کسب و کار تصمیم داریم تا این مفهوم را به طور کامل بررسی کنیم. همچنین به بیان راهکارهایی برای افزایش انگیزه در انجام امور بپردازیم و دلایلی که منجر به از دست رفتن و یا کاهش انگیزه ما میشوند را مورد مطالعه قرار دهیم.
انگیزه چیست؟
در ابتدا میخواهیم به بررسی دقیق مفهوم انگیزه بپردازیم. انگیزه در اصل میزان میل ما در انجام امور است. در واقع انگیزه همان نیرویی است که ما را به سمت رسیدن به اهداف و انجام کارها هدایت میکند. شما بدون وجود انگیزه نمیتوانید هیچ کاری را شروع کنید و یا به هدف و مقصد برسید. در حالت کلی میتوان گفت که انگیزه در واقع همان سوخت مورد نیاز برای حرکت شماست. همانطور که یک ماشین بدون سوخت و بنزین کار نمیکند. شما با وجود تمام نیازمندیها و شرایط دیگر اگر انگیزه کافی نداشته باشید نمیتوانید حرکت کنید یا ممکن است در میانه راه دست از تلاش برای ادامه مسیر بردارید.
چرا ادامه تحصیل دادید؟ چه چیزی باعث شد که به شغل جدیدتان بپردازید؟ چه مسئلهای شما را به شروع یک کسب و کار جدید سوق داد؟ چرا شروع به یادگیری یک زبان جدید کردید؟ چرا ادامه تحصیل ندادید؟ چه چیزی باعث شد با وجود تمام سختیها و مشکلات این مسیر را ادامه دهید؟
اگر خوب فکر کنید در نهایت پاسخ تمام این سؤالات را به طور مشترک در انگیزه پیدا میکنید. وجود و یا عدم وجود انگیزه و میل به انجام کار است که شما را به سمت این امور سوق میدهد. در ادامه این مقاله میخواهیم برخی از دلایلی که منجر به کمبود انگیزه در افراد میشود را بررسی کنیم و راهکارهایی برای افزایش انگیزه را بیان کنیم. پس تا پایان این مطلب از دانشگاه کسب و کار با ما همراه باشید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات روانشناسی رنگ ها، شبکهسازی و استارتاپ های موفق دنیا را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
دلایلی که منجر به بی انگیزگی شما میشوند؟
آیا شما هم دچار بی انگیزگی شدهاید؟ برایتان پیش آمده که پس از شروع کاری پشیمان شده باشید و دیگر میلی به ادامه آن نداشته باشید؟ حوصله انجام هیچ کاری را نداشته باشید و میلتان را به ادامه امور از دست بدهید؟ آیا با زمانهایی روبرو شدهاید که احساس میکنید از زندگی سیر شدهاید؟ همهی این موارد علائمی از بی انگیزگی هستند. هنگامیکه دچار بی انگیزگی و بی میلی به انجام امور میشوید احساس میکنید تمام درهای دنیا به روی شما بسته شده و دیگر علاقهای به ادامه کارهایتان ندارید. در این بخش تصمیم داریم تا برخی از مهمترین عوامل و دلایلی که منجر به کاهش انگیزه در وجود انسانها میشود را بررسی کنیم.
پا گذاشتن در مسیر اشتباه و انتخاب ناآگاهانه
اگر دچار بی انگیزگی میشوید و بی میلی در انجام کارها در ادامه مسیر به سراغ شما میآید احتمالاً یک نشانه از انتخاب غلط است. یکی از دلایلی که میتواند میل شما را در طول مسیر از بین ببرد قرار گرفتن در مسیر نادرست است. این که افرادی در این مسیر موفقیت شدهاند و یا با علاقه به انجام برخی امور میپردازند دلیلی برای موفقیت شما نیست.
اگر در مسیر اشتباه قدم بگذارید و در رابطه با مسیر شغلی و یا تحصیلیتان انتخاب ناآگاهانه و کورکورانه داشته باشید خیلی زود دچار دلزدگی میشوید. به شما توصیه میکنیم که برای شروع هر مسیری به طور آگاهانه تحقیق کنید و تصمیم گیری نهایی را انجام دهید. در غیر این صورت پس از مدتی که نتایج دلخواهمان را مشاهده نمیکنیم کاملاً بی میل و با بی انگیزگی ادامه مسیر را رها میکنیم. با این کار ممکن است حتی چند سال از عمر خود را نیز در مسیر اشتباه هدر دهیم!
تعیین اهداف غیرمنطقی
از مهمترین دلایلی که میتواند منجر به بی انگیزگی شما در امور مختلف از جمله راه اندازی انواع کسب و کار شود تعیین اهداف غیر منطقی است. یکی از مراحل ایجاد و راه اندازی یک کسب و کار جدید تدوین یک برنامه مشخص و تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت برای کسب و کار و یا هر فعالیت دیگری است. درست است که هدف گذاری یکی از جمله مواردی است که میتواند منجر به افزایش انگیزه شما شود؛ اما هدف گذاری غیر منطقی و تعیین اهداف غیر واقعی به همان میزان میتواند میل و رغبت شما را به ادامه کار کم کند.
اگر در ابتدای راه و مشغول هدف گذاری برای کسب و کار خود هستید تلاش کنید تا این هدف گذاریها را به طور منطقی و با نگاهی واقع گرایانه در نظر بگیرید. این مسئله احساس دست نیافتنی بودن اهداف را در شما تشدید میکند، در واقع ممکن است تلاشهای خود را بی نتیجه ببینید. چرا که برای رسیدن به اهداف غیر واقعی کافی نیستند و شما میدانید که با امکانات و شرایطی که در حال حاضر دارید نمیتوانید به اهداف خود برسید.
به شما توصیه میکنیم که اهداف و وظایف خود را به بخشها و چالشهای کوچکتر تقسیم کنید. اهداف کوتاه مدت قابل دسترس برای خود ایجاد کنید و با این کار از کاهش انگیزه در کارها جلوگیری کنید.
منفی بافی و توجه به جنبههای منفی امور
معمولاً افرادی که از بی انگیزگی رنج میبرند افرادی منفی باف هستند. اگر از جنبهای دیگر بخواهیم به این قضیه نگاه کنیم افراد منفی باف و افرادی که معمولاً به جنبههای منفی امور نگاه میکنند افرادی بی انگیزه هستند. این افراد اصولاً احتمال زیادی برای موفقیت خود در نظر نمیگیرند. منفیبافها به جنبههای منفی امور میاندیشند و جنبهی مثبتی برای کار یا فعالیتی که در پیش رو دارند قائل نیستند.
به همین دلیل این دسته از افراد انگیزه بسیار کمی برای شروع یک فعالیت و یا ادامه دادن آن دارند. این دسته افراد معمولاً احساس میکنند نمیتوانند بر جریانات منفی اثر گذار باشند و مشکلات و موانع موجود به سرعت آنها را از تلاش بازمیدارد. ناامیدی در وجودشان موج میزند و از بارزترین ویژگیهایشان است. مثبت اندیشی یکی از راهکارهای حفظ انگیزه است.
اعتماد به نفس پایین و عدم باور به تواناییها
اگر اعتماد به نفس پایینی دارید احتمالاً دچار بی انگیزگی میشوید. افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند به تواناییها و استعداد وجودیشان باور دارند. همین مسئله منجر به کاهش میل و علاقه آنها به انجام امور میشود. اگر شما هم دارای اعتماد به نفس پایینی هستید احتمالاً به موفقیت خود در تمامی امور شک دارید، احساس میکنید احتمال رسیدن به اهداف برای شما کم است، نمیتوانید به راحتی فعالیتی را شروع کنید چرا که توانایی کافی را در خود نمیبینید و برای شروع فعالیت و شغل جدید مشکوک هستید چرا که استعداد و توانمندی خود را نادیده میگیرید. همه این مسائل شما را دچار معضلی بزرگ به نام بی انگیزگی میکند.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات فیلم انگیزشی، هدف از زندگی و مصاحبه کاری را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
افسردگی از مهمترین عوامل کاهش انگیزه
افسردگی از جمله مواردی است که به راحتی منجر به کاهش انگیزه شما میشود. اگر احساس میکنید علائمی از افسردگی در درون شما وجود دارد حتماً به یک متخصص مراجع کنید. چرا که افسردگی معمولاً از سطوح پایین آغاز میشود و در گذر زمان میتواند شما را با مشکلات حادی روبرو کند. یکی از اصلیترین مشکلاتی که شما پس از افسردگی با آن دست و پنجه نرم میکنید بی انگیزگی نسبت به امور مختلف است.
از امور روزمرهای که هر روز به آنها میپرداختید بگیرید تا شغل و حرفه و تحصیلات و حتی نظافت شخصی! افسردگی به سادگی میتوانند پس از مدتی بر روی کیفیت زندگی و کار شما تأثیر گذار باشد و شما را دچار افت عملکرد در امور مختلف کند. پس علائم افسردگی را جدی بگیرید و اگر احساس میکنید دچار این معضل شایع شدهاید مشورت با یک متخصص روان را پشت گوش نیندازید!
عدم شناخت علایق
اگر هنوز علایق خود را به درستی نمیشناسید باید منتظر درگیری با بی انگیزگی باشید. یکی از مواردی که میتواند به سرعت در کارها و فعالیتهای مختلف شما را دچار بی انگیزگی کند عدم علاقه است. گاهی ما با توهم علاقه داشتن فعالیتی را آغاز میکنیم و در میانه راه متوجه اشتباه خود میشویم. اشتباهی که گاها ممکن چند ماه تا چند سال ما را درگیر خود کند. این مسئله در بیشتر مواقع در رابطه با رشته تحصیلی ما اتفاق میافتد.
افراد بسیاری بدون آگاهی و دانش کافی در رابطه با علایق و استعدادهای خود قدم در مسیر مطالعه رشتهای خاص میگذرانند و پس از مدتی متوجه میشوند که علاقه آنها در مهارت و فعالیتی دیگر است و به این زمینه علاقهمند نیستند. پس برای جلوگیری از ایجاد خستگی، دلزدگی و بی انگیزگی در امور و فعالیتهای مختلفی که به آنها میپردازید تلاش کنید تا به درستی علایق خود را بشناسید.
راهکارهایی که میتوانند انگیزه شما را افزایش دهند
اگر دچار بی انگیزگی شدهاید و میل شما در انجام امور کاهش یافته است اصلاً نگران نباشید. راهکارهایی وجود دارد که میتوانیم خود را از این گرداب نجات دهیم. دوباره سر پا شویم و انجام امور را از سر بگیریم. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا برخی از کارسازترین راهکارهای افزایش انگیزه را با یکدیگر مرور کنیم.
علت بی انگیزگی خود را بیابید
اولین قدم در درمان بی انگیزگی و ایجاد میل و رغبت در انجام فعالیتهای گوناگون این است که بتوانید علت رکودتان را بیابید. علت یابی یکی از اصلیترین مراحل حل مسئله است. پس برای حل این مشکل باید بدانید که چرا به این معضل دچار شدهاید. دلایل مختلفی وجود دارند که میتوانند منجر به کمبود انگیزه شما شوند. عدم علاقه به کار مورد نظر، ترس از انجام کار که در نتیجه منجر به به تعویق انداختن آن توسط شما میشود، اعتماد به نفس پایین که جلوی شما را برای مواجهه با چالشهای مختلف میگیرد، زمان کم برای انجام فعالیتها و بسیاری عوامل دیگر میتوانند در کاهش میل شما مؤثر باشند. پس در ابتدا تلاش کنید تا بتوانید این عوامل را برطرف کنید.
مراقب افکار خود باشید و منفی بافی نکنید
مراقب ورودیهای ذهن خود باشید. اگر میخواهید انگیزه خود را در انجام امور بالا ببرید باید افکار منفی را از ذهن خود دور کنید. افکار منفی منجر به ناامیدی شما در مسیر میشوند و همین ناامیدی شما را دچار بی انگیزگی میکند. باید بدانید که این افکار و ورودیهای ذهن شما هستند که رفتارها و اعمال شما را کنترل میکنند. پس بهتر است که از افراد منفی باف دوری کنید و از ارتباط با آنها خودداری کنید چرا که حرفها و صحبتهای ناامید کننده به سرعت بر ذهن شما تأثیر میگذرانند.
سعی کنید تا به مطالعه کتابهای انگیزشی بپردازید و از سخنان انگیزشی و سخنرانیهای افراد موفق غافل نشوید. فیلمهای سینمایی و سریالهای انگیزشی بسیاری نیز وجود دارند که روایتگر داستان زندگی و بیوگرافی افراد موفق و کارآفرینان بزرگ هستند. با دیدن این فیلمها و مطالعه کتب زندگینامه میتوانید انرژی و اشتیاق خود را برای انجام امور و عبور از مشکلات بالا ببرید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات تمرینات فن بیان، افراد موفق و روانشناسی عزت نفس را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
هدفهای کوتاه مدت برای خود تعیین کنید و اهدافتان را خرد کنید
گاهی خرد کردن اهدافتان به اهداف کوچکتر و کوتاه مدتتر میتواند به انگیزه و میل شما به انجام امور بیشتر کمک کند. گاهی اهداف بلند مدت و دست نیافتنی که برای خود تعیین میکنیم میتوانند منجر به بی میلی ما به انجام امور شود. هدفهای بزرگی که در ذهن شما وجود دارند مسیر طولانی برای رسیدن به آنها میطلبند و همین مسیر طولانی پر از سختیها و مشکلاتی است که ممکن است شما را سر خورده کنند. این مسئله میتواند به شما احساس ناامیدی دهد، احساس اینکه توانایی رسیدن به آنها ندارید و در نتیجه سر خورده شوید.
از تعیین اهداف کلی خودداری کنید. اهداف کوتاه مدتی برای خود تعیین کنید که بتوانید در مدت زمان کوتاهتری به آنها برسید. رسیدن به اهداف کوتاه مدت به شما انرژی و اشتیاقی دو چندان برای ادامه کار میدهد و انگیزه شما را بالا میبرد. برای مثال گرفتن پذیرش از یک دانشگاه خوب در مقطع دکترا میتواند هدفی بلند مدت برای شما باشد. اما باید تلاش کنید تا این مسئله را به اهداف کوچکتری تبدیل کنید، کسب نمرات خوب در مقاطع قبلی، نمره خوب در آزمون زبان و مراحل مختلفی که برای این هدف بدان نیاز دارید.
برای موفقیتهای کوچکتان جشن بگیرید
یکی از راههایی که میتوانید برای خود اشتیاق ایجاد کنید این است که برای موفقیتهای کوچک خود جشن بگیرید. تلاش کنید که موفقیتها و تلاشهای خود را قدر بدانید. حتماً نیاز نیست تا به اهداف دور و دراز و موفقیتهای بزرگ دست پیدا کنید تا تلاشهای خود را قدر بدانید. توجه به پیروزیهای کوچک میتواند انرژی و اشتیاق شما را نسبت به ادامه مسیر بیشتر کند. برای این کار میتوانید جوایز و هدایایی برای خود در نظر بگیرید.
برای مثال اگر تا آخر هفته توانستید به میزان مطالعه مورد نظرتان برای کنکور دست پیدا کنید خودتان را به صرف یک فنجان قهوه در یک کافه خوب دعوت کنید. یا اگر تا آخر این فصل به اهداف کوتاه مدتتان در کسب و کاری که به تازگی راه اندازی کردهاید رسیدید برای خودتان یک کتاب خوب بخرید و یا اعضای تیمتان را به یک مهمانی شام دعوت کنید. این مسئله میتواند برای مدیران سازمانها و کسب و کارهایی که نیروهای انسانی در کنار خود دارند نیز مفید باشد. شما میتوانید با تعیین هدایای کوچک و تقدیر از موفقیتهای کوچک افراد به آنها انگیزه بدهید.
یک الگوی موفق داشته باشید
همیشه داشتن یک الگوی موفق و فردی که در زندگی خود و در مسیری که آن را میپیمایید بتوانید با او همذات پنداری کنید میتواند از لحاظ انگیزشی شما را تقویت کند. سعی کنید فردی را در زندگی خود بیابید که بتوانید به عنوان الگوی خود از او در برخی از مسائل تقلید کنید. برای مثال فردی را در نظر بگیرید که سالها پیش در شرایطی مشابه شرایط کنونی شما بوده اما امروز به موفقیتهای بزرگی در حوزه کسب و کار دست پیدا کرده است.
یا یکی از افرادی که در شرایطی یکسان با شما تحصیل کرده را در نظر بگیرید که این روزها و پس از سالها تلاش توانسته در یکی از بهترین دانشگاهها مشغول به تحصیل در رشته مورد علاقهاش باشد. تقلید از این افراد میتواند از لحاظ انگیزشی روی شما اثر بگذارد و در ذهنتان خود را شبیه به یک فرد موفق در سالهای آینده ببینید. البته منظور ما از تقلید، شباهت بی چون و چرا نیست، تلاش کنید تا نحوه تلاش او و فعالیتهایی که برای رسیدن به اهدافش داشته را مورد توجه قرار دهید. شما میتوانید این الگو برداری را از روی بهترین فیلمهای جهان که در زمینههای مختلف ساخته شدهاند را داشته باشید.
از جملات انگیزشی استفاده کنید
شاید به نظر ساده و بی اهمیت بیاید اما از تأثیرات شگفت انگیز جملات انگیزشی غافل نشوید. خواندن جملات انگیزشی یکی از سادهترین کارهایی است که میتواند اثری آشکار بر میزان اشتیاق و میل شما به انجام امور بگذارد. جملاتی که گاها از زبان انسانهای بزرگ و موفق میشنویم و میتوانند مسیر زندگی ما را دگرگون کنند. هر گاه دچار بی انگیزگی شدید به این جملات و سخنان انگیزشی مراجعه کنید و با تکرار هر روزه آنها انرژی خود را بالا ببرید. میتوانید برخی از این جملات را در جلوی چشم خود قرار دهید. در گوشهای از دفتر یا کتاب خود یادداشت کنید و یا برگهای شامل این جملات را بر روی میز کار خود قرار دهید. تکرار هر روز این جملات انگیزشی را در برنامه خود قرار دهید و یا اگر احساس بی انگیزگی میکنید به این جملات مراجعه کنید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات راه های افزایش اعتماد به نفس و افزایش اعتماد به نفس در زنان را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
برای خودتان تایم استراحت در نظر بگیرید و به تعطیلات بروید
اگر احساس میکنید دچار بی انگیزگی ناشی از خستگی و روزمرگی شدهاید و یا فشار کاری یا تحصیلی بر روی شما زیاد است به شما توصیه میکنیم که زمانی را برای استراحت و پرداختن به تفریحات مختلف در نظر بگیرید. برای دورهای کوتاه از چند روز تا چند هفته (در صورت امکان) از محل کار و یا محل زندگی خود دور شوید و ذهن خود را از تمام آنچه در موردش دغدغه دارید رها کنید. برای مثال با یک سفر کوتاه به ذهن خود استراحت دهید و انرژی از دست رفته خود را بازیابید. حتی میتوانید چند روزی را در منزل استراحت کنید تا از محیط کاری خود دور بمانید.
گاهی این دورههای کوتاه دوری از محل میتوانند به طرز شگفت انگیزی سطح انرژی و خلاقیت شما را به میزان اولیه و یا حتی بیشتر بازگرداند. چرا که همانطور که در قبل نیز اشاره کردیم از جمله مواردی که میتواند منجر به کاهش انگیزه شما در انجام امور و فعالیتهای مختلف شود خستگی است، خستگیهایی که میتوانند روحی و یا جسمی باشند و سطح انرژی شما را به شدت کاهش دهند.
کلام آخر
عدم وجود انگیزه در انجام امور منجر به خستگی و در جا زدن شما میشود! اگر با میل کافی به سراغ انجام امور و فعالیتهایتان نروید هر مشکل و سختی کوچکی در مسیر میتواند شما را به شدت ناامید کند. فراموش نکنید که میل انجام کار برای یک فرد مانند سوختی است که شما برای یک وسیله نقلیه از آن استفاده میکنید. به این معنی که بدون وجود این عنصر حرکت شما کند میشود و یا شاید اصلاً قادر به حرکت در مسیر نباشید.
در این مقاله از دانشگاه کسب و کار تلاش کردیم تا به این مفهوم بپردازیم. عواملی که منجر به کاهش این عنصر در وجودمان میشوند را بررسی کنیم و راهکارهایی را برای افزایش آن پیشنهاد کنیم. شما برای زمانهایی که دچار افت انرژی و احساس بی انگیزگی میشوید چه برنامهها و راهکارهایی دارید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.