این روزها در بسیاری از محافل سخن از انواع ارز دیجیتال و خرید و فروش رمز ارزهاست. بازار انواع ارز دیجیتال در سالهای اخیر رشد بسیار خوبی داشت. همین مسئله باعث شد بسیاری از افرادی که در سالهای گذشته در این حوزه سرمایه گذاری کرده بودند، سود بسیار خوبی کسب کنند. در همین راستا بسیاری از افراد در این سالها ترغیب شدند تا به حوزه بازار ارز دیجیتال وارد شوند و به خرید و فروش ارز و سرمایه گذاری در این بازار بپردازند. اما برای موفقیت در هر کاری نیاز است تا با اصول اولیه و اصول کلی آن آشنا باشید تا در مسیر به مشکلات عمده برخورد نکنید. به طور خاص در بازار انواع ارز دیجیتال کسب مهارت و تجربه بسیار مهم است. چرا که شما ممکن است با یک اشتباه کوچک سرمایه چندین ساله خود را بر باد دهید.
اولین نکتهای که در این حوزه باید به آن توجه کنید، شناخت انواع ارز دیجیتال است. انواع ارز دیجیتال بر حسب نوع کارایی و برخی ویژگیهای کلی و جزئی در یک صرافی آنلاین یا خارجی در دستهبندیهای مختلفی قرار میگیرند. برای مثال یکی از دستهبندیهای رایجی که در این زمینه برای انواع ارز دیجیتال وجود دارد تقسیم بندی بر اساس حوزه فعالیت آنهاست. ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار تصمیم داریم تا شما را با انواع ارز دیجیتال و انواع دسته بندیها و تقسیم بندیهای آنها آشنا کنیم، تا شما بتوانید بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری را پیدا کنید. پس اگر شما هم به تازگی قصد ورود به دنیای ارزهای دیجیتال را دارید و نیاز دارید تا اطلاعاتی جامع و کامل در این زمینه کسب کنید، این مقاله مخصوص شماست.
ارز دیجیتال چیست؟
به عنوان اولین و ابتداییترین سؤالی که قبل از پرداختن به هر مبحثی باید پاسخ دهیم این است که اساساً ماهیت یک ارز دیجیتال چیست؟ و یک ارز دیجیتال چه ویژگیهایی دارد؟
رمز ارز در واقع معادل فارسی واژه ارز دیجیتال است و این دو واژه هر دو به یک معنی به کار میروند. ارزهای دیجیتال در واقع نوعی ارز و یا پول هستند که جایگزین ارزهای رایج در دنیا شدهاند، این ارزها ماهیتی دیجیتالی و غیرمتمرکز دارند و در بستر شبکه بلاک چین فعالیت میکنند. انواع ارز دیجیتال با استفاده از الگوها و پروتکلهای رمز گذاری شده و پیچیده طراحی شدهاند و در واقع میتوان گفت که این رمز ارزها هیچ نمود فیزیکی ندارند و تنها در دنیای دیجیتال قابل مشاهده هستند.
این روزها بازار خرید و فروش این رمز ارزها بسیار داغ است و مانند بازار بورس افراد بر روی این ارزهای دیجیتال سرمایه گذاری میکنند. همین مسئله منجر به بالا رفتن ارزش و اعتبار این ارزها به صورت روز افزون میشود. در سالهای اخیر بسیاری از کشورها به فکر تصویب قانون استفاده از این رمز ارزها در دنیای واقعی و انجام معاملات روزمره با این رمز ارزها افتادند. ایدهای که احتمالاً در سالهای آینده توسط بسیاری از کشورها اجرایی شود.
استفاده از این رمز ارزها امنیت را بالا میبرد و کلاهبرداری و تقلب ارزی در این روش بسیار پایین است. همچنین این رمز ارزها به آسان شدن معاملات و کاهش واسطهها کمک بسزایی میکند. امروزه انواع بسیاری از رمزهای دیجیتال موجود است و مورد استفاده قرار میگیرد که هر یک ویژگیهای خاص خود را دارند. از مهمتری این رمز ارزها میتوانیم به بیت کوین، اتریوم و لایت کوین اشاره کنیم. البته در کشور ما بیت کوین نسبت به سایر رمز ارزها محبوبیت بیشتری دارد و بیشتر مورد توجه سرمایه گذاران این حوزه است.
با برخی اصطلاحات در حوزه انواع ارز دیجیتال آشنا شوید:
شبکه بلاک چین چیست؟
در حالت کلی بلاک چین را میتوان یک سازمان کلی در نظر گرفت که تمام معاملات و مبادلات در زمینه ارزهای دیجیتال یا همان رمز ارزها در این بستر ثبت میشود. در واقع شبکه بلاک چین یک بستر گسترده و وسیع است که از تعدادی بلاک تشکیل شده است. این بستر برای تبادل ارزهای دیجیتال شکل گرفته است.
غیرمتمرکز بودن انواع ارز دیجیتال به چه معنی است؟
اینکه میگوییم خرید و فروش و معاملات مربوط به انواع ارز دیجیتال غیرمتمرکز است، بدین معنی است که بر خلاف دیگر ارزها که باید تحت نظر سازمان و یا مرکز خاصی مبادلات آنها انجام شود، خرید و فروش و تبادلات این نوع از ارز به صورت بدون واسطه و مستقیم انجام میپذیرد. در این روش خریدار و فروشنده ارز به طور مستقیم ارزهای خود را منتقل میکنند و با استفاده از رمزها این کار صورت میپذیرد و نیاز به هیچ واسطهای همچون بانک ندارند.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال و سجام را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
ماینر چیست و چه نقشی در معاملات دارد؟
ماینر چیست؟ ماینر یا همان استخراج کننده با استفاده از روشهای خاصی به استخراج ارزهای دیجیتال میپردازد. ماینرها با استفاده از دستگاه ماینر و با بررسی و تائید اطلاعات یک معامله و یا خرید و فروش صورت گرفته در بستر بلاک چین آن را ثبت میکنند. همانطور که گفتیم برای خرید و فروش و معاملات ارزهای دیجیتال نیاز به هیچ واسطهای برای نظارت بر روند و یا بستر واسطهای برای انجام معاملات نیست. اما برای راستی آزمایی و بررسی صحت اطلاعات دو طرف معامله به منبعی نیاز است. این منبع اشخاصی هستند که به صورت داوطلبانه این امر را بر عهده میگیرند و با استفاده از یک دستگاه ماینر به استخراج ارز دیجیتال میپردازند.
هش یا Hash Function چیست؟
همانطور که گفتیم بلاک چین در واقع از میلیونها بلاک تشکیل شده است و هر بلاک شامل تعداد بسیار زیادی از کدهای شامل معامله ارز دیجیتال است. این معاملات با هَش به یکدیگر متصل شدهاند، همچنین هر کدام از این بلاکها نیز خود با هَش به یکدیگر متصل شدهاند و تغییر در اطلاعات هر کدام از آنها باعث تغییر در کل ساختار شبکه میشود. در واقع هش بستری است که هر یک از بلوکهای اطلاعاتی شبکه بلاک چین را، که شامل اطلاعات خرید و فروشها و معاملات انجام شده توسط افراد هستند را به بلوکهای قبل و بعد از خود متصل میکند.
کیف پول انواع ارز دیجیتال یا والت چیست؟
شما برای انجام تراکنشها و نگهداری سرمایه خود در فضای دیجیتالی رمز ارزها نیاز به یک کیف پول دیجیتال دارید. کیف پولهای دیجیتال انواع مختلفی از جمله کیف پول نرم افزاری و کیف پول سخت افزاری دارند. این کیف پولهای رمزهای خصوصی و عمومی شما را نگهداری میکنند. رمزهایی که برای استفاده از شبکه ارزهای دیجیتال و انجام معاملات و تراکنشهای خرید و فروش به آنها نیاز دارید. همانطور که ما در دنیای واقعی از یک کیف پول برای نگهداری دارایی خود استفاده میکنیم در دنیای رمز ارزها نیز نیاز به یک کیف پول دیجیتال داریم. کیف پول دیجیتال مانند یک پایگاه داده عمل میکند، بلاک چینهای مختلف را با یکدیگر مرتبط میسازد و ارتباط کاربر را با آنها برقرار میکند تا بتواند معاملات خود را انجام دهد و دارایی خود را چک کند.
دستهبندیهای انواع ارز دیجیتال
دستهبندیهای مختلفی برای ارزهای دیجیتال وجود دارد؛ چرا که این رمز ارزها ویژگیهای مختلفی دارند که بر اساس برخی از این ویژگیها میتوانیم آنها را به دستههای مختلفی تقسیم بندی کنیم. پس این رمز ارزها را میتوان به چندین روش تقسیم بندی کرد.
انواع ارز دیجیتال بر اساس بلاک چین اختصاصی
احتمالاً شما هم شنیده باشید که بسیاری از افراد واژههای توکن و کوین را مترادف میدانند و حتی گاهی به جای یکدیگر از آنها استفاده میکند؛ اما این دو نام نشانگر یک تفاوت اساسی میان دو ارز دیجیتال است.
یکی از این روشها طبقهبندی انواع ارز دیجیتال بر اساس توکن (token) و کوین (coin) است. اگر بخواهیم به طور مختصر توضیح دهیم، در واقع هر ارز دیجیتال یا کوین است یا توکن. تفاوت اصلی این دو به صورتی است که کوین به رمز ارزهایی گفته میشود که بلاک چین مخصوص به خود را دارا هستند، اما این مسئله برای همهی رمز ارزها وجود ندارد و ارزهای دیجیتالی هستند که بر بستر بلاک چین پروژههای دیگری راه اندازی و ساخته شدهاند. به این ارزهای دیجیتال که بلاک چین اختصاصی خود را ندارند توکن میگوییم. در ادامه توضیحات بیشتر در این باره ارائه میدهیم:
کوین
مشهورترین و محبوبترین نمونه کوین، بیت کوینها هستند. کوین در حالت کلی یک ارز رمز گذاری شده است که بر روی بلاک چین اختصاصی خودش اجرا میشود. کوین در واقع نوعی پول دیجیتال است و معادل دیجیتالی پول رایج در نظر رفته میشود که با استفاده از تکنیکهای رمز گذاری ایجاد شده است. در حالت کلی کوینها دارای ویژگیهای خاصی شبیه به پولها هستند و میتوان از آنها برای معاملات استفاده کرد. از آنها میتوان برای انتقال پول، به عنوان ذخیره ارزش و به عنوان یک پول واقعی استفاده کرد. در واقع شما میتوانید کالاها و یا خدمات خود را بر اساس آنها قیمت گذاری کنید.
از آنجایی که ایجاد یک کوین به بلاک چین مختص به خود نیاز دارد و ایجاد یک بلاک چین به منابع بسیاری نیاز دارد که هر شخصی قادر به انجام آن نیست، همه افراد نمیتوانند یک کوین راه اندازی کنند. اما در مورد توکن اینطور نیست و افراد میتوانند بر روی بلاک چین سایرین یک توکن ایجاد کنند و به هر نامی نامگذاری کنند. برخی از مهمترین کوینها در ادامه میبینید.
- بیت کوین (BTC) Bitcoin
- لایت کوین Litecoin (LTC)
- اتریوم Ethereum (ETH)
- ریپل Ripple (XRP)
- کاردانو Cardano (ADA)
- استلار Stellar (XLM)
- نئو NEO (NEO)
توکن
اولین تفاوت اساسی توکن با کوین که در بخش قبل نیز به آن اشاره کردیم این است که، توکنها بر خلاف کوینها برای ایجاد به بلاک چین اختصاصی نیاز ندارد. توکن در واقع هر گونه دارایی دیجیتال است که بر روی بلاک چین ایجاد میشود. هر فردی میتواند با نوشتن دستهای از کدها یا حتی استفاده از ابزارهای خودکار به راحتی در بستر بلاک چینهای کوینهای دیگر، یک توکن ایجاد کند. از این رمز ارزها میتوان به عنوان یک روش پرداخت، اما در یک پروژه خاص استفاده کرد.
برای مثال توکنها ممکن است بیانگر سهم یک شرکت خاص باشد. در حالت کلی توکنها مرجعیت و عمومیت کوینها را ندارند و شما تنها برای پروژههای خاص تعریف شده میتوانید از آنها استفاده کنید. این نوع از ارزهای دیجیتال بیشتر شبیه بلیتهایی مختص به یک فعالیت خاص هستند. توکنها انواع مختلفی دارند، که از انواع آنها میتوان به توکنهای امنیتی، توکنهای کاربردی و توکنهای پرداختی اشاره کرد.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات طلای آب شده، بازاریابی بیمه و قانون مالیات های مستقیم را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
تفاوتهای اصلی توکن و کوین از انواع ارز دیجیتال
- شبکه بلاک چین اختصاصی در کوین و غیر اختصاصی در توکن.
- توکنها کاربری خاص دارند؛ اما از کوینها میتوان برای موارد مختلف استفاده کرد.
- کوینها جایگزین پول هستند و ویژگیهای آن را دارا هستند؛ اما توکن مخصوص فعالیت خاص است.
- فرآیند ساخت کوین سختتر از توکن است. برای مثال توکن را به راحتی میتوان بر اساس بلاک چینهای موجود ساخت.
- توزیع کوینها بیشتر از طریق ماینرها انجام میشود؛ اما توکنها با ICO معرفی میشوند.
- زمانی که یک پروژه بلاک چین خود را توسعه دهد، میتواند توکنهای خود را به عنوان یک کوین جدید وارد بلاک چین جدید کند. برای مثال کوینهایی از قبیل Binance Coin (BNB)، Tron (TRX)، Zilliqa (ZIL) قبلاً توکنهایی در بلاک چین اتریوم بودند.
انواع ارز دیجیتال بر اساس حوزه فعالیت
یکی از رایجترین دسته بندیهایی که برای انواع ارز دیجیتال وجود دارد، دسته بندی بر اساس حوزه فعالیت آنهاست. در این نوع تقسیم بندی ارزهای دیجیتال را میتوانیم به سه دسته اصلی پولهای دیجیتال، ارزهای دیجیتال پلتفرمی و ارزهای دیجیتال مالی بخش بندی کنیم. در ادامه هر یک از این سه دسته و تمامی زیر بخشهای آنها را معرفی و تشریح میکنیم:
پولهای دیجیتال
همانطور که از نامشان نیز مشخص است، این ارزهای دیجیتال همانند پولهای واقعی عمل میکنند. عملکرد این نوع از ارزهای دیجیتال مانند پولهای رایجی است که در دنیای واقعی برای انجام معاملات و انواع خرید و فروش و سرمایه گذاری از آنها استفاده میکنیم. در واقع این ارزهای دیجیتال یا همان پولهای دیجیتال مزایای بسیاری نسبت به پولهای ما در دنیای فیزیکی دارند. این پولهای دیجیتال به علت ماهیت غیر فیزیکی و دیجیتالی خود امنیت بالاتری دارند و در مقابل انواع دستبرد و از چشم سارقان مصون هستند.
همچنین انجام تراکنشها با این روش بسیار سادهتر و سریعتر از ارزهای رایج است. در حقیقت این نوع استفاده از ارز دیجیتال که در سالهای اخیر در بسیاری از اقتصادهای پیشرفته جهان جایگزین پولهای امروزی میشود، از تورم و کاهش ارزش در امان است و هیچ واسطهای در میان تراکنشهای آن وجود ندارد.
تولید این پولهای دیجیتال با استفاده از ماینرها و با روش ماینرینگ انجام میشود، که این کار توسط افرادی به صورت داوطلبانه صورت میپذیرد. مهمترین ارز دیجیتال یا پول دیجیتالی که در سالهای اخیر بسیاری مورد توجه و محبوبیت قرار گرفته است، بیت کوین است. بیت کوین در سال 2008 توسط اشخاصی یا شخصی با نام مستعار که هنوز هم ماهیت آنها مشخص نیست ایجاد شد و در همان سالها در بازار عرضه شد. این رمز ارز در واقع پولی بدون پشتوانه سازمانی است که به طور مستقل و در طی معاملات سالهای اخیر توانسته به طرز شگفت انگیزی رشد کند.
این روزها بیت کوین بیشترین سرمایه بازار رمز ارزها را به خود اختصاص داده است. از دیگر پولهای دیجیتال میتوانیم به لایت کوین (LTC)، ورت کوین (VTC)، دوژ کوین (DOGE) و نانو (NANO) اشاره کنیم.
حال بهتر است بدانید که این پولهای دیجیتال خود به دو دسته اصلی تقسیم میشوند.
پولهای دیجیتال ثابت یا StableCoin
این پولهای ثابت و یا همان استیبل همانطور که از نامشان نیز مشخص است، انواعی از ارزهای دیجیتال هستند که بر خلاف نوساناتی که همواره در بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد این ارزها ارزش ثابت دارد و در طول زمان ارزش آنها تغییر نمیکند. دلیل این مسئله این است که استیبل کوینها یا پولهای دیجیتال ثابت collateralized یا کالاترالایزد میشوند. بدین معنی که این ارزهای دیجیتال برای دسترسی به این ارزش ثابت با پشتوانههایی مالی که میتواند دلار و یا هر چیز دیگری باشد، حمایت میشوند.
برای مثال میتوانیم به پول دیجیتال تتر اشاره کنیم که یک استیبل کوین است و با دلار آمریکا پشتیبانی میشود. این یعنی به ازای هر واحد از آن، یک دلار آمریکا در بانک ذخیره شده است. این پشتوانه میتواند طلا، دلار و یا هر دارایی مالی دیگری باشد. این نوع ارز دیجیتال به دلیل پایدار بودن و مصون ماندن از نوسانات بازار برای معامله گران در مواقعی که بازار بی ثبات است بسیار ارزشمند است و این افراد در مواقع بحرانی دارایی خود را به استیبل کوین تبدیل میکنند. استیبل کوینها انواع مختلفی دارند که میتوان آنها به انواع بی پشتوانه، با پشتوانه رمز ارز، با پشتوانه کالا و یا با پشتوانه فیات دسته بندی کرد.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات فارکس چیست، تتر چیست و صرافی تترلند را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
ارزهای دیجیتال امن یا Privacy
جالب است بدانید در این رمز ارزها و در معاملات انجام شده در رمز ارزهای امن هویت هر دو طرف معامله ناشناس است. همچنین امکان پیگیری برای شناسایی فردی که معامله را با او به انجام رساندید وجود ندارد. این شاید یکی از دلایلی باشد که این نوع از رمز ارزها را پولهای دیجیتال امن و یا Privacy نامیدهاند. همچنین شما برای انجام تراکنشهای این نوع از رمز ارزها از هر گونه پرداخت مالیات مصون هستید.
این یکی از مهمترین مزیتهای ارزهای دیجیتال امن است، که به خصوص برای افرادی که معاملات بزرگی در این شبکه انجام میدهند و معمولاً مشمول مالیاتهای سنگین میشوند بسیار مورد توجه قرار میگیرد. پس دو ویژگی این ارزهای دیجیتال امن، معافیت مالیاتی و ناشناخته بودن هویت دو طرف معامله در تراکنشهاست. مهمترین ارزهای دیجیتال در این حوزه ارزهایی همچون مون رو (XMR)، نو کوین ( Nav Coin) ، فور ( PHR) و زن کش (ZEN) هستند.
این روزها پرایوسی کوینها به دلیل افزایش بررسیهای نظارتی بر روی بهبود حریم خصوصی در بازار رمز ارزهای دیجیتال و تراکنشها و معاملات انجام شده در آنها، بسیاری مورد توجه هستند.
انواع ارز دیجیتال پلتفرمی یا زیرساختی
این دسته از انواع ارزهای دیجیتال را ارز دیجیتال پلتفرمی یا زیر ساختی مینامند. این ارزها مانند پولهای دیجیتال بر بستر شبکه بلاک چین هستند. ارزهای دیجیتال زیرساختی در واقع رمزهای پایهای نرم افزارها و پلتفرمهایی هستند، که به افراد کمک میکنند در بستر این شبکهها به فعالیتهای مختلف بپردازند.
در کل این رمز ارزها برای پرداخت کارمزد رایانههایی استفاده میشود که مسئولیت اجرای فعالیتهای مختلف در بستر بلاک چین را بر عهده دارند. این پلتفرمها واسطهها را از معاملات و تراکنشهای خرید و فروش حذف میکنند، انجام معاملات در آنها بسیار امن است و کدهای پیچیدهای که در این پلتفرمها استفاده میشود امنیت آن را تضمین کرده است. یکی از مهمترین ارزهای دیجیتال پلتفرمی یا ساختاری اتریوم یا همان اتر نام دارد. برای شفاف سازی این مبحث مثال اتریوم یا اتر را بازتر میکنیم. اگر شما بخواهید از برنامههای غیرمتمرکزی که بر روی بلاک چین اتریوم اجرا میشوند استفاده کنید، یا خودتان یک برنامه غیرمتمرکز را بر روی آن اجرا و پیاده سازی کنید، نیاز است تا این ارز دیجیتال را داشته باشید.
به عنوان مثالهای دیگری از انواع ارز دیجیتال پلتفرمی یا زیر ساختی میتوانیم به ارزهایی همچون ارز دیجیتال کاردانو یا آدا در بلاک چین کاردانو، ارز دیجیتال دات در بلاک چین پولکادات، ارزهای دیجیتال الگورند (Algorand)، ایاس (EOS)، ترون (Tron) و ویوز (Waves) اشاره کنیم. در حالت کلی میتوان گفت که هر کدام از این بلاک چینها کاربردهای متفاوتی دارند، که برای استفاده از آنها و فعالیت در بستر آنها باید ارز دیجیتال مخصوص به آنها را خریداری کرد.
اتریوم یا ETH یک ارز دیجیتال رمز پایه:
اتریوم را میتوان به عنوان اولین پلتفرم بازار ارزهای دیجیتال نام برد. این ارز دیجیتال که به عنوان نسل دوم ارزهای دیجیتال از آن یاد میشود پس از بیت کوین به بازار ارزهای دیجیتال معرفی شد. این ارز دیجیتال از دسته ارزهای دیجیتال پلتفرمی، زیرساختی یا رمز پایه است.
در کل میتوان گفت که اتریوم قبل از اینکه به عنوان یک ارز دیجیتال شاخته شود یک پلتفرم قابل برنامه ریزی غیر متمرکز است و کاربران با استفاده از آن میتوانند قراردادها و معاملات را به صورت قراردادهای هوشمند به کمک بلاک چینها انجام دهند. قراردادهایی از قبیل انتقال پول و انتقال سایر داراییهای مالی در بستر این پلتفرمها وجود دارد.
انواع ارز دیجیتال مالی
یکی دیگر از انواع ارز دیجیتال ارزهای دیجیتال مالی نام دارند. از این دسته از ارزها برای مدیریت و معاملهی رمزهای دیگر استفاده میشود. از ارزهای دیجیتال مالی در جهت کاهش کارمزد در صرافیها، انواع نقل و انتقالات از قبیل قرض گرفتن و وامدهی استفاده میشود و بخش بزرگی از ارزهای دیجیتال را تشکیل میدهند.
ارزهای دیجیتال مالی هم به صورت ارزی و هم به صورت پلتفرمی موجود هستند. این دسته از رمز ارزها فعالیتهای مالی کاربران را تسهیل میکنند و انواع مختلفی دارند. هر کدام از انواع این ارزهای مالی خدمات خاصی به کاربران ارائه میکنند. همانطور که گفتیم این دسته از رمزها انواع مختلفی دارند و در یک دسته بندی کلی به 6 دسته تقسیم بندی میشوند. در ادامه به هر یک از این 6 دسته میپردازیم و توضیحاتی در رابطه با آنها ارائه میدهیم.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات آموزش سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال و تهاتر را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
رمز ارزهای پرداختی
اومیسگو (OMG)، ریپل (XRP)، استلار لومنز (XLM) و ریکوئست نتورک (REQ) همگی از انواع پلتفرمها و رمز ارزهای پرداختی هستند. این دسته از انواع ارز دیجیتال در واقع پلتفرمها و زیرساختهایی هستند که برای انجام معاملات و تراکنشهای مختلف به صورت آنلاین استفاده میشود. این انتقالات در بستری غیرمتمرکز از طریق این پلتفرمها انجام میشود. کاربران میتوانند این پرداختها و معاملات را از طریق کی پولهای دیجیتال خود که انواع مختلفی نیز دارند به انجام برسانند.
با استفاده از این روش دیگر هیچ واسطهای برای این معاملات وجود نخواهد داشت و هزینههای انجام معاملات برای هر دو طرف معامله به حداقل مقدار خود خواهد رسید. انواع ارزهای دیجیتال پرداختی که در ابتدای بخش به آنها اشاره کردیم، همانند ریپل و استلار لومنز ویژگیهای اختصاصی خود را دارند و میتوانند در معاملات و نقل و انتقالات متفاوتی مورد استفاده قرار گیرند.
رمز ارزهای صرافیها
رمز ارزهای صرافیها برای خرید و فروش و معاملات ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرند. این ارزهای دیجیتال در تعریفی مختصر پلتفرمها و زیرساختهایی هستند که در بستر بلاک چینها فعالیت میکنند و به صورت آنلاین هستند. وظیفه این دسته از ارزهای دیجیتال که آنها را ارزهای دیجیتال صرافی مینامند خرید و فروش رمز ارزهای متفاوت است. به این ارزها ارز دیجیتال محلی نیز گفته میشود که به صورت یک صرافی غیرمتمرکز عمل میکنند و به معامله دیگر رمز ارزها میپردازند.
البته تمام این ارزهای دیجیتال صرافی یا محلی به صورت غیرمتمرکز عمل نمیکنند و اگر بخواهیم به طور دقیقتر به آنها بپردازیم، متوجه خواهیم شد که این پلتفرمهای صرافی آنلاین غیر متمرکز خود در سه دسته تقسیم بندی میشوند: صرافیهای غیرمتمرکز، متمرکز و هم کنش پذیر که در هر دسته میتوان صرافی آنلاین را پیدا کرد.
رمز ارزهای سرمایه گذاری
پالی مث (POLY)، ایکونومی (ICN)، کریپتو ۲۰ (C20) از مهمترین عناوین از دسته از رمز ارزها یعنی ارزهای دیجیتال سرمایه گذاری هستند. این رمز ارزها نیز مانند بسیاری از انواع ارز دیجیتال دیگر در بستر بلاک چینها فعالیت میکنند. همچنین فعالیت آنها معمولاً به صورت غیرمتمرکز است. هدف از ایجاد و فعالیت این دسته از ارزهای دیجیتال افزایش امنیت ارزهای دیجیتال و معاملات آنها و همچنین سهولت در انجام معاملات است.
رمز ارزهای قرض و وام
همانطور که از نام این ارزهای دیجیتال نیز مشخص است، رمز ارزهای قرض و وام در جهت ایجاد بستری برای وامهایی به صورت غیرمتمرکز ایجاد شده است. این قرض و وامها به صورت غیر متمرکز هستند و در بستر بلاک چینها اعطا شده و فعالیت میکنند.
از انواع ارز دیجیتال در این حوزه میتوانیم به مهمترین آنها یعنی ات لند (LEND) و ریپیو کردیت نتورک (RCN) اشاره کنیم.
رمز ارزهای جذب سرمایه
مهمترین این نوع از انواع ارز دیجیتال که به رمز ارزهای جذب سرمایه معروف هستند کیک آی سی او (KICK) نام دارد. این ارزهای دیجیتال پلتفرمهایی هستند که برای جذب سرمایه ایجاد شدهاند. این جذب از طریق شبکه و بستر بلاک چینها و به صورت غیرمتمرکز انجام میشود.
رمز ارزهای بیمه
جالب است بدانید که امکان استفاده از خدمات بیمهای و بیمه کردن به وسیله برخی قراردادهای هوشمند در بستر بلاک چین و در شبکه ارزهای دیجیتال امکان پذیر است. این قراردادهای هوشمند در بستر بلاک چینها و به صورت غیرحضوری ایجاد میشوند. به رمز ارزهایی که این مسئله و بسترهای آن را فراهم میکنند ارزهای دیجیتال بیمه گفته میشود؛ که از مهمترین آنها میتوانیم به ارز دیجیتال بیمه بایت بال (GBYTE) اشاره کنیم.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات خرید ارز دیجیتال، شاخص nupl و طلا فروشی تهران را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
برخی دیگر از انواع ارز دیجیتال
انواع ارز دیجیتال سرگرمی و رسانه
برخی از انواع ارز دیجیتال وجود دارند که به عنوان ارزهای تشویقی مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال شما برای انجام یک بازی، استفاده از یک مرورگر خاص یا فعالیت در یک سایت یا شبکه اجتماعی خاص آنها را دریافت میکنید. این ارزهای دیجیتال همانطور که از نامشان نیز پیداست ماهیت رسانهای دارند و برای تشویق شما در جهت یک فعالیت خاص و یا تولید یک محتوای خاص مورد استفاده قرار میگیرد.
برای مثال ارز دیجیتال بت یکی از ارزهای دیجیتال حوزه سرگرمی و رسانه است؛ که در هنگام استفاده از مرورگر Brave میتوانید آن را به دست آورید و یا از افراد دیگر دریافت کنید. از برخی دیگر از مهمترین ارزهایی که در جهت تشویق و بازی و سرگرمی و رسانه عالیت دارند میتوان به چیلیز (Chiliz)، فلو (Flow) و آدیوس (Audius) اشاره کرد.
انواع ارز دیجیتال خدماتی
ارزهای دیجیتال خدماتی از انواع ارز دیجیتال هستند که با ارائه خدماتی به افراد کمک میکنند تا مسائل و موضوعاتی که در دنیای واقعی با آنها دست و پنجه نرم میکنند را وارد دنیای رمز ارزها کنند و در بستر بلاک چین آنها را حل کنند. برای مثال ابزارهایی از قبیل ابزارهای مورد نیاز برای نظارت و مدیریت دادههای شخصی و یا سازمانی را بر روی بلاک چین مورد نظر قرار میدهند. این ارزهای دیجیتال معمولاً یک هویت دیجیتال برای کاربر خود ایجاد میکنند و دادههای خود را در موضوعات و مسائلی که در دنیای واقعی با آنها درگیر است، با این هویت دیجیتال پیوند میدهند.
یکی از معروفترین این ارزهای خدماتی دنتا کوین یا Dentacoin است؛ که برای اهداف و مصارف دندان پزشکی از آن استفاده میشود. در واقع کاربرد این ارزهای دیجیتال خدماتی فعالیت در زمینه کمک به محصولات مالی مبتنی بر بلاک چین در جهت دسترسی به دادههای خارج از بلاک چین است. از دیگر ارزهای دیجیتال خدماتی این حوزه میتوان به چین لینک (Chainlink)، فایل کوین (Filecoin)، استورج (Storj) و سیا کوین (Siacoin) اشاره کرد. برخی از این دسته ارزهای دیجیتال به منظور رمز ارزهایی برای ذخیره اطلاعات خارجی ایجاد شدهاند و در این زمینه مورد استفاده قرار میگیرند.
برخی از نامهای معروف در انواع ارز دیجیتال
در ادامه به بررسی برخی از معروفترین و نام آشناترین انواع ارز دیجیتال در حوزههای مختلف میپردازیم. همچنین توضیحات مختصری در رابطه با پیشینه و کاربرد هر یک ارائه میکنیم.
اولین نوع از انواع ارز دیجیتال، بیت کوین Bitcoin
بیت کوین را میتوان اولین نوع از انواع ارز دیجیتال مورد قبول بسیاری از افراد نام برد. این روزها دیگر کمتر کسی پیدا میشود که نام این ارز دیجیتال معروف و محبوب سالهای اخیر به گوشش نخورده باشد. احتمالاً بسیاری از افراد دنیای ارزهای دیجیتال را با بیت کوین میشناسند و از طریق این ارز دیجیتال با دنیای رمز ارزها آشنا شدهاند. این ارز دیجیتال با معرفی فناوری بلاک چین شناخته شد و تا به امروز رقبای بسیاری را پشت سر گذاشته است.
در سالهای اخیر بیت کوین نوسانات بسیاری داشته است و قله و کف را در قیمت خود تجربه کرده است. بیت کوین را در واقع میتوان همان پول دیجیتال نامید که سالها قبل توسط شخص یا اشخاصی ایجاد شده و تحت نظر سازمان یا افراد خاصی نیست. در واقع یک پول بدون پشتوانه است که سعی میکند راه خود را به بازارها و نظام پرداخت باز کند. امروزه برخی کشورها تصمیم دارند که بیت کوین را به عنوان پول رسمی کشور در نظر بگیرند تا افراد بتوانند معاملات خود را بر این اساس انجام دهند.
ساختاری جدید از بیت کوین، بیت کوین کش Bitcoin Cash
این ارز دیجیتال را میتوان ساختاری جدید از بیت کوین در نظر گرفت. در حقیقت برخی از استخراج کنندگان در سالهای اخیر با ایجاد تغییراتی در بلوکهای بیت کوین و ایجاد تفاوتهایی در مقیاس و نحوه طراحی بیت کوین نوع جدیدی از آن را به بازار عرضه کردند. بیت کوین کش Bitcoin Cash در سال 2017 به بازار عرضه شد. این ارز در واقع توانست از بلوکهای سنتی بیت کوین خارج شده و از بیت کوین جدا شود.
این جداسازی به هارد فورک معروف است و در همان سالها هر فردی که دارای مقداری دارایی بیت کوین بود توانست به همان مقدار نیز بیت کوین کش دریافت کند. هدف از ایجاد بیت کوین کش بهبود بخشیدن و بهتر کردن شبکه و مکانیسم بیت کوین بود و در حال حاضر اکثر شرکتهای معتبری که بیت کوین را معتبر میشناسند بیت کوین کش را نیز پشتیبانی میکنند.
از انواع ارز دیجیتال متمرکز، ریپل Ripple
بر خلاف ساختار بسیاری از انواع ارز دیجیتال و رمز ارزهایی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد، ارز دیجیتال ریپل یک رمز ارز متمرکز است. به این معنی که تحت نظارت و حمایت یک سازمان و یک نهاد مرکزی قرار دارد و توسط آن منتشر و ارائه میشود. در حالی که بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر به صورت غیر متمرکز و توسط برخی داوطلبین ماینر استخراج شده و به بازار عرضه میشوند.
ریپل از جمله ارزهای دیجیتال است که به عنوان یک روش پرداخت ارزی مورد استفاده قرار میگیرد و در بسیاری از صنایع بانکی و سرمایه گذاری به عنوان یک روش پرداختی برای انجام امور مختلفی بانکی از آن استفاده میشود. ریپل را میتوان یکی از ارزانترین ارزهای دیجیتال موجود نامید. این ارز دیجیتال یک پروتکل پرداخت متن باز است که پرداختهای بینالمللی را به صورت ایمن، سریع در هر مقداری انجام دهد. البته نیاز به تأکید است که میزان کارمزد در این تراکنشها بسیار ناچیز است.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات 10 صندوق سرمایه گذاری برتر و کار تولیدی با سرمایه کم را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
یک آلت کوین محبوب، لایت کوین Litecoin
این ارز دیجیتال نیز با فناوری بلاک چین فعالیت میکند. لایت کوین در سال 2011 توسعه داده شد و توسط یکی از کارمندان سابق گوگل به نام چارلی لی به بازار عرضه شد. لایت کوین در میان بسیاری از ارزهای دیجیتال و آلت کوینها سرعت و عملکرد قابل قبولی دارد. به همین جهت مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران و فعالان این حوزه قرار گرفته است. لایت کوین را میتوان از آلت کوینهای معروف در بین سرمایه گذاران این حوزه در نظر گرفت. بیت کوین و لایت کوین از نظر ساختاری مشابه یکدیگر هستند و به عنوان ساختاری مبتنی بر شبکه رمز نگاری فعالیت میکنند.
با این وجود در چند زمینه با یکدیگر تفاوتهایی دارند. زمینههایی از جمله الگوریتم و نحوه استخراج، محدودیت عرضه و ارزش و پذیرش بازار. لایت کوین کارمزدهای معاملاتی پایین و ناچیزی دارد و میتواند یک انتخاب اقتصادی و به صرفه برای انجام تراکنشها در نظر گرفته شود. همچنین به دلیل شباهت زیاد ساختاری این ارز دیجیتال با بیت کوین از بسیاری از کیف پولهای اصلی میتوان برای نگهداری آن استفاده کرد.
از انواع ارز دیجیتال با حریم خصوصی بی قید و شرط، زی کش Zcash
زی کش همانطور که در بخشهای قبل اشارهای کوچک به آن کردیم، نوعی توکن است. این ارز دیجیتال در سال 2016 به بازار عرضه شد، زی کش با پروتکل Zerocash فعالیت خود را شروع کرد و یکی از اهداف اصلی آن در همان ابتدا حریم خصوصی بی قید و شرط بود. این حریم خصوصی یکی از مهمترین اهداف فناوری رمز نگاری در ارزهای دیجیتال است. روشی که در آن شما به عنوان فرد انجام دهنده تراکنش انتخاب میکنید که چه اطلاعاتی برای سایر افراد قابل دسترسی باشد. اطلاعاتی از قبیل فرستنده، گیرنده، خریدار، فروشنده، مقدار وجه و بسیاری اطلاعات دیگر توسط این پروتکل و به خواست خود فرد رمز نگاری میشود. مسائل امنیتی در این نوع از انواع ارز دیجیتال بسیاری از افراد را برای استفاده از این روش برای تراکنشهای مختلف مالی خود تشویق میکند.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات ایزی تریدر، سرمایه گذاری روی خود و سامانه بام را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
برای افرادی که به تازگی وارد دنیای ارزهای دیجیتال و بازار سرمایه دیجیتال شدهاند، احتمالاً شنیدن نام انواع ارز دیجیتال که در سالهای اخیر بسیار گسترش یافته است میتواند گیج کننده و گمراه کننده باشد. داشتن مرجعی مشخص و دسته بندی شده میتواند تا حدودی شما را با ویژگیها و تفاوتهای هر یک از انواع ارز دیجیتال آشنا کند. در این مقاله از دانشگاه کسب و کار برخی از این دسته بندیهای کلی و برخی تقسیم بندیهای رایج در زمینه انواع ارز دیجیتال را بیان کردیم و تلاش کردیم توضیحاتی مختصر و قابل فهم برای هر یک از آنها ارائه دهیم.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد و در رابطه با برخی اصطلاحات این حوزه و انواع ارز دیجیتالهای معروف و محبوب بازار اطلاعاتی مختصر کسب کرده باشید. آیا شما فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال را سود آور میدانید؟ به نظر شما شرط حضور در این گونه بازارها برای افراد چیست؟ بهترین نوع از انواع ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری کدام است؟ نظرات خود را با دانشگاه کسب و کار در میان بگذارید.