دونالد ترامپ با نام اصلی دونالد جان ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا است که از سال 2017 تا 2021 بر مسند ریاست نشسته بود. او در سن 71 سالگی به این منصب رسید و تا پیش از جو بایدن، مسنترین رئیسجمهور آمریکا بود. دونالد ترامپ، شخصی نژادپرست، خودخواه و علاقهمند به ثروت بود که در دوران ریاست خود، آشوب و مشکلات فراوانی برای آمریکا و سایر کشورها از جمله ایران بهوجود آورد.
اقداماتی که او در دوران ریاست خود انجام داد، جنگافروزیهایی میان کشورهای مختلف ایجاد کرد که نتایج آن همچنان پابرجاست. ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار، به زندگی این سیاستمدار آمریکایی و فعالیتهای شخصی و سیاسی او میپردازیم.
زندگینامه دونالد ترامپ
دونالد ترامپ اندکی پس از جنگجهانی دوم در 14 ژوئن 1946 و در بخش کویینز نیویورک بهدنیا آمد. او فرزند چهارم خانواده بود. پدرش، فرد ترامپ، املاکی و مادرش مهاجری اسکاتلندی بود. ترامپ تا حدودی از تبار آلمانیها است؛ زیرا پدربزرگ و مادربزرگ پدریاش، مهاجرینی آمریکایی – آلمانی بودند.
ترامپ ابتدا ادعا میکرد که از تبار سوئدی است؛ اما بعدها دروغ خود را قبول کرد و تبار آلمانیاش را پذیرفت. در نتیجهی همین پذیرش در سال 1999 در رژهی آلمانی – آمریکایی اشتویبن در نیویورک، به عنوان گرند مارشال شرکت کرد.
مدرسهی نظامی
از آنجا که دونالد ترامپ از دوران کودکی، فردی سرکش و بیانضباط بود، پدرش او را در مدرسهای نظامی ثبتنام کرد تا اصلاح شود. آکادمی نظامی نیویورک که ترامپ در آن تحصیل میکرد مدرسهای بود که به نظم بیشتر از درس و آمادگی جسمانی اهمیت میداد. ترامپ در این دوران، کاپیتان بیسبال مدرسه شد و مدال نظم و ترتیب را هم برنده شد، تا اینکه در سال 1964 فارغالتحصیل شد. او ابتدا تصمیم داشت به دانشگاه هنر برود و فیلمسازی بخواند؛ اما در نهایت از بیزینس وارتون در دانشگاه پنسیلوانیا سر درآورد.
تحصیلات دانشگاهی دونالد ترامپ
ترامپ پیش از ثبتنام در وارتون، دو سال در دانشگاه فوردهام در برانکس تحصیل کرده بود. بیزینس وارتون، یکی از تنها دانشکدههای مطالعات املاک در دانشگاههای آمریکا را دارا بود. به همین دلیل ترامپ به آنجا رفت و سرانجام در سال 1968 با مدرک کارشناسی اقتصاد فارغ التحصیل شد.
تجربههای ازدواج دونالد ترامپ!
ترامپ اولینبار در سال 1977 با مدلی از جمهوری چک به نام ایوانا در نیویورک ازدواج کرد. ایوانا ترامپ در سال 1988 تابعیت آمریکا را به دست آورد. آنها در سال 1991 از هم جدا شدند. ترامپ دو سال بعد در سال 1993 با هنرپیشهای بهنام مارلا میپل ازدواج کرد که این رابطه نیز چندان طول نکشید و در 1999 به طلاق ختم شد.
ترامپ در 1998 با ملانیا کناوس، مانکنی از اسلوونی ملاقات کرد که در نتیجهی آن در سال 2005 در فلوریدا با هم ازدواج کردند. ملانیا نیز در سال 2006 تابعیت آمریکا را دریافت کرد و این ازدواج تاکنون به طلاق و جدایی نرسیده است!
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات جبران خلیل جبران، فرانتس کافکا و عبدالحسین زرین کوب را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
فرزندان و نوادگان ترامپ
ترامپ از ازدواج اول خود، سه فرزند به نامهای جونیور، ایوانکا و اریک دارد که به ترتیب در سالهای 1977، 1981 و 1984 متولد شدهاند. سپس فرزند چهارمش، تیفانی، از مارلا به دنیا آمد که در آن زمان هنوز ازدواج نکرده بودند و دو ماه بعد از تولد تیفانی ازدواج خود را رسمی کردند. در سال 2006 نیز پنجمین فرزند ترامپ به نام بارون به دنیا آمد که مادرش ملانیا است.
ترامپ 7 نوه دارد و دختر بزرگش ایوانکا ترامپ، در مدت ریاست جمهوری او در کنارش فعالیت میکرد و نایبرئیس اجراییاش بود.
فعالیتهای مالی ترامپ در دوران جوانی
ترامپ پس از فارغالتحصیلی، شروع به فعالیت در شرکت املاک پدرش کرد و با فعالیتهای این دوران داراییها و املاک خود را افزایش داد و بر ثروت خود افزود. او بر 14000 شرکت در کویینز، استتن آیلند و بروکلین نظارت میکرد. نخستین پروژهی املاکی ترامپ در دوران تحصیلاش بود. او مجموعهی آپارتمانی اوهایو که مصادره شده بود را احیا کرد و با کمک پدرش، نرخ سکونت در آن را از 34 درصد به 100 درصد رساند.
نقل مکان به منهتن و پروژههای وسیعتر
ترامپ در سال 1971 به منهتن رفت و در آنجا ساکن شد. او در منهتن وارد پروژههای ساختمانی بزرگتری شد؛ از جمله با کمک پدرش، هتل کومودور را با قیمت 70 دلار خرید و بازسازی کرد، سپس در سال 1980 آن را با نام گرند هایت بازگشایی نمود. این پروژه، موفقیت بزرگی برای ترامپ داشت و با اینکه تنها 50 درصد از سهم هتل برای او بود، پول هنگفتی به دست آورد.
سرمایهگذاریهای عجیب دونالد ترامپ
در سال 2011 پس از چند مورد شکست و بدهی مالی، ترامپ از بازار املاک آمریکا ناامید شد. در نتیجه به بازار بورس آمریکا حمله کرد و سهامهایی در سیتی گروپ، اینتل، جانسون اند جانسون و فیسبوک خرید. دونالد ترامپ در این بازار نیز خوششانس بود و از 45 سهامی که خریده بود، 40 سهام سود خالص داشتند. او هنگام فروش سهامش در سال 2014، 27 میلیون دلار سود کرد.
دونالد ترامپ و نویسندگی
ترامپ کتابهای متعددی نوشته است که موضوعات آن بیشتر شامل موفقیت، انگیزه در زندگی، روشهای پولدارشدن، بیزینس و کسب و کار میباشد. روزنامهی نیویورکر در سال 2016 مقالهای منتشر کرد و در آن به افشاگری علیه ترامپ پرداخت. نویسندهی این مقاله ادعا میکند که ترامپ دربارهی نوشتن کتابهایش دروغ گفته و حتی یکبار هم به خود او پیشنهاد داده تا به اسم دونالدترامپ کتابی بنویسد.
کتابهای ترامپ چند سالی است که در ایران ترجمه و چاپ شدهاند؛ اما خواندن آنها را به شما توصیه نمیکنیم. این کتابها بیشتر با هدف تجارت و کسب درآمد چاپ شدهاند و موضوعات آن قابل استناد و درست نیست. حتی ممکن است خواندن این کتابها، افراد را دچار اشتباهاتی در مبحث درآمد و سرمایه کند که قابل جبران نباشد.
ترامپ و حضور در رسانه
ترامپ علاقه داشت که در تمام حوزهها فعالیت کند. یکی از حوزههای مورد علاقهی ترامپ، رسانه و شبکههای تلویزیونی بود. او در برنامههای متعددی شرکت کرد و با این کار شهرت و سابقهی خود را بیشتر از گذشته کرد. برخی از فعالیتهای او در این حوزه عبارت است از:
ملکههای زیبایی یا دختر شایسته جهان
ترامپ مالکیت مسابقات انتخاب دختر شایستهی جهان را از سال 1996 تا 2015 دارا بود. شبکههای پخشکنندهی این برنامه که NBC و UNIVISION بودند، پس از سخنرانیِ اعلام نامزدی ترامپ در 16 ژوئن آن سال، ارتباط تجاریشان را با برنامه قطع کردند. بهدنبال آن، ترامپ شکایتی مطرح کرد که بابت آن 500 میلیون دلار غرامت از شبکهی یونیویزیون بهدلیل نقض قرارداد بگیرد. پس از آن در 11 سپتامبر 2015 اعلام کرد که سهم انبیسی را خریده و تنها مالک این برنامه شده است. اما در نهایت از آن هم خسته شد و پس از مدتی سهم خود را فروخت.
جایزه امی و کاریکاتورهای دونالد ترامپ
ترامپ تاکنون دوباره نامزد جایزهی امی شده و به عنوان نسخهای کاریکاتوری از خودش، در فیلمها و سریالهای مختلفی ظاهر شده است. ترامپ بارها سوژهی کمدینها، کاریکاتوریستها و هنرمندان حوزهی کارتونی شده بود. او در مارس 2011، در برنامهای که توسط ست مکفارلین اجرا شد سوژهی یک کمدین بود. ترامپ در آوریل 2011، در شام خبرنگاران کاخسفید با اجرای ست مایرز شرکت کرد. این موقعیت، بعدها سوژهی تمسخر و خندهی باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین آمریکا شد و از آن برای ارائهی جوکهایی دربارهی ترامپ استفاده کرد.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات پیتر دراکر، آلبرت انیشتین، علی شریعتی و ویکتور هوگو را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
برنامه کارآموز
در سال 2004، برنامهای با میزبانی ترامپ به نام کارآموز از شبکه NBC پخش شد. در این برنامه که توسط تهیهکنندهای به نام مارک برنت ساخته شد، شرکتکنندگان برای اینکه با ترامپ کار کنند به رقابت با هم میپرداختند. این برنامه به حدی محبوب شد که ریتینگ تلویزیونی آن در رتبهی دوم پس از فینال فوتبال آمریکایی قرار گرفت.
دانشگاه دونالد ترامپ
هنوز تب و تاب برنامهی کارآموز نخوابیده بود که دونالد اعلام کرد میخواهد دانشگاهی تاسیس کند و در آن به آموزش بپردازد. قرار بود این دانشگاه در مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد به آموزش خرید و فروش و سرمایه گذاری بپردازد. ترامپ ادعا میکرد که همهی مردم میتوانند با استفاده از رازهای موفقیت او به ثروت برسند. این پروژه چندان موفقیتآمیز نبود و مدتی بعد به دلیل شکایتهای متعدد دانشجویان از کلاهبرداریهای او تعطیل شد.
برندینگ و تجارت لوازم مختلف
ترامپ علاوه بر فعالیتهای مربوط به املاک و خرید و فروش، برندینگ شخصیای بهنام خودش دارد. ترامپ برای بازاریابی، نام خودش را روی لوازم مختلفی مانند رستوران، بوفههای غذا، عطر، شکلات، بستنی، ودکا، گلف و مجله قرار داده است و از این طریق، برندی شخصی ایجاد کرده است. در سال 2011 ارزش برند دونالد ترامپ را 200 میلیون دلار تخمین زدند؛ اما او ادعا کرد که این عدد درست نیست و ارزشی در حدود 3 میلیارد دلار دارد. البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بسیاری از ساختمانسازان یا کسب و کارها، برای جذب مشتری از نام او استفاده میکنند و تمام این اموال، متعلق به برند ترامپ نیست.
اموال و داراییهای دونالد ترامپ
دونالد ترامپ در سال 2001 پروژهی ساخت “برج ترامپ” را به پایان برد. برج ترامپ، ساختمان مسکونی 72 طبقهای در همسایگی مقر سازمان ملل متحد است که هم اکنون نیز ترامپ در آنجا سکونت دارد. همچنین چندین میلیون فوت مربع از بهترین املاک منهتن به نام ترامپ است. علاوه بر این او مالک فضای تجاری در برج و هتل جهانی ترامپ است؛ این ساختمان با 44 طبقهی مسکونی – تجاری در میدان کلمبوس قرار دارد.
ساختمانهای دیگری نیز با نام برج ترامپ وجود دارد که یکی از آنها یک آسمانخراش 58 طبقه در خیابان پنجم منهتن است که پنتهاوس و دفاتر نظارت ترامپ نیز در آنها قرار دارد. همچنین برجهایی در استانبول، آذربایجان و باکو وجود دارد که توسط دفاتر ترامپ ساخته شده و برجترامپ نامیده شدهاند.
دونالد ترامپ و سیاست
حزب اصلاح
یکی از اولین قدمهای دونالد ترامپ برای ورود به سیاست در سال 1999 برداشته شد. او تلاش زیادی کرد تا نامزد حزب اصلاح در انتخابات ریاستجمهوری سال 2000 شود و حتی معاونش را انتخاب کرده بود! ترامپ اعلام کرد که اپرا وینفری، مجری سرشناس آمریکایی معاونش خواهد بود. برخی از برنامههای انتخاباتی ترامپ شامل مالیات 14 درصدی ثروتمندان برای جبران کسری بودجه دولت و منع تبعیض علیه همجنسگرایان بود؛ اما در این راه موفق نشد و مدتی پیش از آغاز انتخابات، به دلیل درگیریهای داخلی از حزب اصلاح کنارهگیری کرد.
تنفر ترامپ از باراک اوباما
ترامپ از اوباما متنفر بود و مدام تلاش میکرد تا فعالیتها و سوابق شخصی و سیاسیاش را زیر سوال ببرد. او در آوریل 2011 تابعیت رئیسجمهور اوباما را هدف قرار داد و گفت او در کنیا متولد شده است که بعدا این ادعا رد شد. او از اوباما خواست که گواهی تولدش را منتشر کند که در نهایت اوباما برای خاتمهدادن به این شایعات، بیانیهای که شامل گواهی تولدش بود را منتشر کرد. همچنین در ادعایی دیگر نمرات اوباما برای ورود به مدرسه حقوق هاروارد را زیر سوال برد. این ادعاها و تنفر ترامپ تا پس از انتصاب به ریاستجمهوری نیز پابرجا بود و مدام از اقدامات و فعالیتهای اوباما ایراد میگرفت.
حمایت از اسرائیل
دونالد ترامپ در ژانویه 2013 ویدئویی از خودش منتشر کرد و در آن از بنیامین نتانیاهو در انتخابات حمایت کرد. او خطاب به نتانیاهو گفت: یک نخستوزیر قوی، اسرائیل را قدرتمند میکند. ترامپ در سال 2015، بهدلیل فعالیتهای مثبت در حفظ روابط آمریکا – اسرائیل، جایزهی آزادی را دریافت کرد.
ترامپ به دنبال ریاست جمهوری
دونالد ترامپ، 23 سال پس از افتتاح برج خود در همان ساختمان اعلام کرد که میخواهد به رقابتهای ریاستجمهوری وارد شود. او وعده داد که تمام هزینههای انتخاباتیاش را پرداخت میکند تا به گروههای مالی وابسته نباشد. ترامپ از همان آغاز شروع به دادن وعدههای مختلف کرد، از جمله اینکه میخواهد دیواری در مرز مکزیک بکشد تا ورود مهاجران غیرقانونی را بگیرد. به گفتهی خود ترامپ، این کار به علت تجاوز و قاچاقهای متعدد مکزیکیها باید انجام شود. همچنین وعده داد که قانون خدمات درمانی اوباما را لغو کرده و در قراردادهای تجاری آمریکا تغییراتی ایجاد کند.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات آنتوان چخوف، ایلان ماسک، وارن بافت و آنتونی رابینز را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
برخی از وعدههای انتخاباتی ترامپ
توقف ورود مسلمانان به آمریکا
ترامپ شش ماه بعد از ورود به انتخابات در دسامبر 2015، وعدهی دیگری داد که همانند بمبی در فضای آمریکا شد. او در جمع هوادارانش در کارولینای جنوبی گفت که پس از ریاستجمهوری، ورود مسلمانان به آمریکا را کامل متوقف میکند. این در صورتی است که هرساله مهاجران مسلمان زیادی برای کار، تحصیل یا اقامت دائم به آمریکا میرفتند.
بازگرداندن مهاجران غیرقانونی
دونالد ترامپ بارها گفته بود که باید تمام مهاجرانی که به صورت غیرقانونی وارد آمریکا شده و مدارک معتبری ندارند، از خاک آمریکا خارج شوند. با نزدیکشدن به انتخابات، ترامپ از موضع سخت خود پایین آمد و مهاجران غیرقانونی را محدود به تبهکاران، سابقهداران جنایی و افراد معتادی کرد که باید از آمریکا خارج شوند.
لغو توافقات هستهای با ایران
یکی دیگر از وعدههای ترامپ برچیدن توافقهستهای با ایران بود. او عقیده داشت برجام، بدترین توافقی است که تاکنون با کشوری امضا شده و مایهی تمسخر آمریکا در برابر ایران است. همچنین وعده داد که تحریمها علیه ایران را چندبرابر میکند و توافقنامهی جدیدی را به امضا میرساند.
پیروزی در انتخابات
ترامپ برای پیروزی در انتخابات اقدامات زیادی انجام داد. او در سخنرانیهای تبلیغاتی یا مناظراتی که با هیلاری کلینتون انجام میداد، تلاش میکرد تا چهرهی او را خراب کند و به بدگویی از او میپرداخت. تا آن که کمکم در نظرسنجیها اندکی از کلینتون پیشی گرفت و آرای بیشتری کسب کرد.
سرانجام در 8 نوامبر 2016، ترامپ با کسب 306 رای الکتورال در برابر 232 رای هیلاری کلینتون پیروز شد. او رای مردمی کمتری از هیلاری کسب کرد و تقریبا با کمترین آرای مردمی به ریاستجمهوری رسید. پیروزی ترامپ یک سیاست برخلاف انتظار دانسته شد؛ چرا که تنها در رای الکتورال جلوتر از هیلاری کلینتون بود. ترامپ مسنترین و ثروتمندترین فردی بود که رئیسجمهور آمریکا شده بود.
اقدامات دوران ریاستجمهوری
در 27 ژانویه، ترامپ در فرمانی پذیرش مهاجران را به مدت 120 روز به حالت تعلیق درآورد. همچنین ورود شهروندان ایران، سوریه، یمن، عراق و سومالی را تا 90 روز ممنوع کرد. همچنین سقط جنین را جز در موارد تجاوز و سلامتی غیرقانونی دانست. او استفاده از ماری جوانا برای تفریح را منع کرد؛ اما از مصرف ماری جوانای طبی حمایت کرد. ترامپ سخنان ضد و نقیضی میگفت مثلا گرمایش جهانی زمین را یک حقه دانست که توسط چین اعلام شده و میخواهد از تولید و اقتصاد در آمریکا جلوگیری کند.
سیاستهای خارجی ترامپ
سوریه
ترامپ در 7 آوریل 2017 فرمان حمله موشکی به پایگاههوایی الشعیرات در سوریه را صادر کرد. در نتیجهی این حمله بخش زیادی از پایگاه نابود شد و تعداد زیادی از سربازان و افراد نظامی و غیرنظامی کشتهشدند. این نخستین حملهی ایالاتمتحده آمریکا برای هدف قراردادن حزب بعثی سوریه بود.
افغانستان
ترامپ پیش از رسیدن به ریاستجمهوری، تمایلی به مداخله آمریکا در افغانستان نداشت؛ اما در اوایل انتصابش تعداد سربازان آمریکایی در افغانستان از 8500 به 14000 نفر افزایش یافت. ترامپ در این دوران به مذاکرهی مستقیم با طالبان پرداخت که در نتیجهی آن در فوریه 2020 به توافقی دست یافتند که آمریکا سربازانش را از افغانستان خارج کند. بنابراین میتوان یکی از دلایل پیشرفت طالبان در افغانستان را ناشی از سیاستهای ترامپ دانست.
کره شمالی
سلاحهای هستهای کرهی شمالی به یکی از تهدیدهای جدی برای آمریکا تبدیل شده بود. ترامپ تصمیم گرفت تحریمهای سفت و سختی نسبت به کره شمالی در پیش بگیرد. آنها چندینبار مذاکره کردند و نامههای متعددی بین آنها رد و بدل شد؛ اما این مذاکرات در اکتبر 2019 شکست خورد و کرهی شمالی، به ساخت سلاحهای هستهای و موشکهای بالستیک ادامه داد.
ایران
ترامپ از همان ابتدا دشمنی خود را با حکومت ایران اعلام کرده و خواستار برکناری آن شد. او توافقات هستهای آمریکا با ایران را افتضاح میدانست و سرانجام در مه 2018، خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد. پس از خروج، سیاست فشار حداکثری بر ایران را در پیش گرفت و تحریمهای سفت و سختی علیه ایران وضع کرد.
ترامپ بارها ایران را به حملهی نظامی تهدید کرد، در همین راستا در ژانویه 2020 دستور حمله هوایی به فرودگاه بینالمللی بغداد را صادر کرد. در نتیجهی این حمله، فرمانده سپاه قدس قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس و هشت نفر دیگر کشته شدند. ایران نیز در پاسخ به این حمله، به پایگاه هوایی عینالاسد حملهی هوایی کرد.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات اپرا وینفری، سعدی، دونالد ترامپ و نیما یوشیج را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
شکست در انتخابات دوره دوم
ترامپ پساز چهار سال ریاست جمهوری آمریکا، در دورهی دوم انتخابات از رقیب خود جو بایدن شکست خورد. او در این رقابت نیز سیاست پیشین خود را در پیش گرفت و به تخریب و افشاگریهایی علیه جو بایدن پرداخت. حتی پس از اعلام نتایج و برنده شدن بایدن، نتیجهی انتخابات را دروغین دانست و ادعا کرد که در آن تقلب شده است. با این حال کار چندانی از دستش برنیامد. ترامپ اکنون در پام بیج فلوریدا زندگی میکند و دفتری در مارئه لاگو دارد که در آن به فعالیتهای پس از رئیسجمهوریاش رسیدگی میکند. او حضور عمومی فعالی ندارد و دیدارهای او به رهبران حزب و دوستانش محدود میشود.
تبعات فعالیت سیاسی ترامپ چه بود؟
چنانکه خواندیم، حضور ترامپ در عرصهی سیاست اشتباهی بزرگ بود. او اطلاعات سیاسی و مالی زیادی نداشت و روشهای اشتباهی در پیش گرفت که تبعات آن هم آمریکا و هم سایر کشورها را دربرگرفت. اقداماتی که ترامپ در مقابله با ایران انجام داد، اقتصاد کشور را دچار رکود کرد و موجب گرانی و مشکلات متعددی برای مردم شد.
حتی با تغییر رئیسجمهور و آمدن جو بایدن، همچنان این مشکلات پابرجاست و تحریمهایی که علیه ایران صورت گرفته است ادامه دارد. ترامپ برای همه یادآور دوران سختی است که هم جنگ و درگیریهای متعددی ایجاد کرد و هم آمریکا و مردم جهان را به سختی انداخت.
نظر شما دربارهی دونالد ترامپ چیست؟ سیاستهای او را تا چه حد درست یا غلط میدانید؟
منبع: Wikipedia