مقایسه کردن خود با دیگران یک عادت مخرب و گاهی سازنده است که اغلب انسانها در زندگی خود انجام میدهند. این مقایسهها میتوانند در انواع جنبههای مختلف زندگی ما مطرح شوند، از خوشیها و موفقیتها تا شکستها و نقاط ضعف. اما مهم است که این مقایسهها به درستی انجام شود تا به جای تحلیل منفی و افسردگی، به بهبود و توسعه شخصی منجر شوند.
یک نکته مهم در مورد مقایسه کردن خود با دیگران این است که هر فرد دارای تجربهها، شرایط و موقعیتهای منحصر به فردی است. بنابراین، مقایسه کردن خودتان با دیگران باید با درک کامل از تفاوتها و شباهتها انجام شود. به عبارت دیگر، مقایسه باید به منظور انگیزهبخشی و یادگیری از دیگران صورت بگیرد، نه به عنوان یک ابزار برای ارزیابی ارزش شخصی.
هدف من نیز از نوشتن این مقاله در دانشگاه کسب و کار این است که به شما کمک کنم تا از طریق مقایسه مثبت، زندگی حرفهای و شخصی خود را ارتقا دهید. همچنین قرار است به شما راهحلهایی ارائه دهم تا از مقایسه کردن خودتان با دیگران که تاثیر منفی بر ذهن و زندگی شما دارند، دست بکشید.
به شما پیشنهاد میکنم تا انتهای این مقاله کمک کننده، همراه من در دانشگاه کسب و کار باشید.
ریشه مقایسه کردن از کجا میآید؟
مقایسه خود با دیگران یک رفتار تقریبا ناخودآگاه است که تاثیر بسیاری بر رفتار و اعتقادات ما دارد. این حس در دوران کودکی وجود ندارد و در این دوران، ارتباط با دیگران بیتردید و بدون هیچ مقایسهای، با احترام و دوستی انجام میشود. اما با گذر زمان و تجربیات مختلف، جوامع و به ویژه خانواده، به ما میآموزند که باید خودمان را با دیگران مقایسه کنیم و به دنبال بهتر شدن باشیم. وقتی وارد محیط مدرسه میشویم، معمولا با دوستانمان از نظر عملکرد درسی و رفتارها مقایسه میشویم. این مقایسهها به مرور زمان به عنوان یک رفتار رایج در زندگیمان تبدیل میشود.
اما آیا واقعا ممکن است که همیشه بهتر از دیگران باشیم؟ در حقیقت، در این دنیا تحقق این امر امکانپذیر نیست. این حس رقابت و مقایسه با دیگران، اگر به طور مداوم در وجودمان تقویت شود، ممکن است تبدیل به یک بخش ناخواسته از رفتارهای ما شود و با گذر زمان، اگر پیشرفتمان نسبت به دیگران کمتر باشد، ممکن است به ما احساس افسردگی و سرخوردگی دست پیدا کند و روابط اجتماعیمان را تحت تاثیر قرار دهد. این امر به خاطر آن است که با دیدن هر شخص، تمایل داریم خودمان را با او مقایسه کنیم و سعی در اثبات بهتر بودن خود داشته باشیم.
بهتر است به جای تمرکز بر مقایسه با دیگران، به توسعه شخصی و رشد فردی خود بپردازیم. انسانها از تنوعها و تجربیات مختلف یکدیگر بهرهمند میشوند و هر کس به نحوهای منحصر به فرد است. به همین دلیل، باید بجای مقایسه کردن، اهمیت بیشتری به توسعه تواناییها و اهداف شخصی خود بدهیم تا بتوانیم به بهترین نسخه از خودمان تبدیل شویم.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات رابطه عاطفی، خلاقیت چیست و تفکر خلاق را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
علتهای مقایسه کردن خود با دیگران
داشتن احساس ناامنی و ترس
ترس و احساس ناامنی میتوانند افراد را به مقایسه خود با دیگران وارد کنند. در بسیاری از موارد، زمانی که شاهد موفقیت یا پیشرفت دیگران هستیم، احساس ناامنی ممکن است در ما به وجود آید. ممکن است این موفقیتها را با زندگی و دستاوردهای خود مقایسه کنیم و این مقایسهها منجر به حسادت و تنقید خود درونی شوند. گاهی اوقات، ترس از اینکه کسانی که در اطرافمان موفقیتهای بیشتری داشته باشند، میتواند ما را به مقایسه خود با آنها ترغیب کند تا مشخص شود که آیا ما هم باارزش هستیم و دیده میشویم یا خیر.
عدم اعتماد به نفس کافی
عدم اعتماد به نفس کافی یکی از دلایل اصلی مقایسه کردن با دیگران است. افرادی که به خود اعتماد ندارند و از خودشان شکست میترسند، اغلب به مقایسه با دیگران متمایل میشوند. این افراد ممکن است به دلیل عدم اعتماد به نفس، نتوانند موفقیتهای خود را بسنجند و در عوض، به موفقیتهای دیگران توجه بیشتری میکنند. آنها اغلب به اشتباه فرض میکنند که دیگران در همه جنبهها بهتر از خودشان هستند.
کمالگرایی
کمالگرایی افراطی نیز میتواند منجر به مقایسه با دیگران شود. افرادی که به دنبال کمال هستند و همیشه تلاش میکنند که در همه جنبههای زندگی بهترین باشند، ممکن است به طور مداوم خود را با دیگران مقایسه کنند تا اطمینان حاصل کنند که کامل و بینقص هستند. این نوع مقایسه میتواند به افزایش فشارهای روحی و افسردگی منجر شود، زیرا تمایل به انتظارات بیمنطق از خود و دیگران دارند. به جای اینکه به دنبال کمال بگردیم، بهتر است به توسعه شخصی و بهبود آگاهی از خودمان و دیگران تمرکز کنیم.
فضای اجتماعی یک تله برای مقایسه کردن است
در دنیای امروز، ما اغلب به مقایسه خود با دیگران در رسانههای اجتماعی مشتاق هستیم. وقتی عکسها و موفقیتهای دوستان، همکاران یا حتی افرادی که به تازگی آنها را میشناسیم را در صفحات رسانههای اجتماعی مشاهده میکنیم، گاهی اوقات به خودمان میگوییم: «آنها خیلی خوشبخت به نظر میرسند. شرط میبندم هرگز باهم دعوا نمیکنند. چرا زندگی من مثل آنها نیست؟»
با پیشرفت رسانههای اجتماعی، این تله مقایسه اجتماعی بزرگتر و پیچیدهتر شده است. هر روز با تصاویر و لحظات شاد و خوشبخت دیگران روبرو هستیم که به عنوان جلوهای از زندگی مثبت و پربازده نمایان میشوند. اما واقعیت این است که این تصاویر ممکن است واقعی باشند، اما نمایانگر تمام جوانب و لحظات زندگی افراد نیستند. زیرا عمدا انتخاب شدهاند تا لحظات شاد و مثبت را نشان دهند و اغلب مشکلات و تنشهای روزمره را پنهان کنند.
مقایسه با دیگران ممکن است به عنوان یک عادت ناسالم و مخرب تبدیل شود. ترس، استرس و عدم اعتماد به نفس ممکن است از این مقایسهها حاصل شود. برخی از تحقیقات نشان میدهند که مقایسه خود با دیگران میتواند به شما احساس کمبود و ناکامی بدهد و به شما فشار بیشتری تحمیل کند تا به دنبال رسیدن به استانداردها و تصاویر ایدهآلی که در ذهنتان برای خودتان ایجاد کردهاید، باشید.
بهتر است به جای مقایسه با دیگران، به بهبود شرایط خودتان و رشد فردی تمرکز کنید. هر فرد دارای تجربیات و شرایط خاص خود است و تمرکز بر رشد شخصی و توسعه ذاتی بهترین راه برای بهبود زندگی فردی و حرفهای است. به جای اینکه به طور مداوم خود را با دیگران مقایسه کنید، خودتان را بپذیرید و به ارتقا مهارتها و خواستههای شخصیتان بپردازید. این اقدامات میتوانند به شما کمک کنند تا به آرامش و خود رضایتی کامل در زندگی برسید و از تله مقایسه اجتماعی خارج شوید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات علائم کمبود اعتماد به نفس، جملات موفقیت و هوش عاطفی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
مقایسه کردن چه آسیبهایی به شما وارد میکند؟
مقایسه خود با دیگران ممکن است احساساتی منفی مانند افسردگی، غم، و خشم را در شما ایجاد کند و شادی و احساس رضایت را از شما بگیرد. برای جلوگیری از این تاثیرات منفی و افزایش کیفیت زندگی، به جای مقایسه خود با دیگران، میتوانید به آنها به عنوان منابع الگو و انگیزه نگاه کنید. اگر ویژگیها یا موفقیتهایی در دیگران دیده میشود که دوست دارید در خودتان داشته باشید، به جای حس رقابت، به تلاش برای بهبود خود بپردازید و این ویژگیها را با کار و تلاش شخصی خودتان توسعه دهید.
مقایسه ممکن است منجر به توقف پیشرفت شما شود. زمانی که وقت و انرژی خود را صرف مقایسه با دیگران میکنید، از فرصتهای رشد و پیشرفت خودتان عقب میافتید. به جای اینکه به طور مداوم خود را دیگران مقایسه کنید، تمرکزتان را بر روی شناخت تواناییهای خود بگذارید.
مقایسه کردن خود با دیگران میتواند به کاهش اعتماد به نفس شما منجر شود. این عمل باعث میشود که حس بیارزشی درونی را تجربه کنید و از خودتان استقبال نکنید. این موضوع نه تنها اثرات منفی روانی دارد بلکه بر رفتار و روابط شما نیز تاثیر میگذارد.
همچنین، همانطور که گفتم این نوع مقایسه ممکن است منجر به افسردگی شود. افسردگی نتیجه ناامیدی و عدم ارضای مداوم انتظارات غیر واقعی از خود و دیگران است. اگر به دنبال کمالگرایی و انتظارات بیمنطق از خودتان هستید، احتمالا با افسردگی مواجه خواهید شد.
در نهایت، مقایسه خود با دیگران ممکن است به افزایش استرس و افکار منفی منجر شود. این افکار منفی ممکن است شما را در یک حلقه تفکر منفی بیاندازند و به رشد شما مانع شوند.
چگونه دست از مقایسه خود با دیگران برداریم؟
شما نمیتوانید شکل ظاهری خود را تغییر دهید. این موضوع مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید. اگر دائما خودتان را با دیگران مقایسه میکنید، باید بدانید که هر فرد دارای ظاهر و شخصیت منحصر به فردی است. از طریق مقایسه ناپایداری خواهید پیدا کرد و نمیتوانید کاملاً به شخصیت دیگری تبدیل شوید. زیبایی نسبی است و هر فرد نگاهی خاص به آن دارد. برخی ممکن است چهره شما را معمولی بدانند، اما افراد دیگری ممکن است آن را بسیار زیبا و جذاب ببینند.
زندگی هیچکس کامل و بینقص نیست. اگر با دقت به افراد اطراف نگاه کنید، متوجه خواهید شد که همه دارای نواقص و مشکلاتی هستند. هر فردی در زندگی خود با چالشها و مشکلات روبرو میشود و اوقاتی ممکن است احساس شکست کند. حتی افراد معروف هم با مشکلات خود دست و پنجه نرم میکنند. از این جهت، نباید به افراد دیگر به عنوان الگوهای کامل نگاه کرد.
همیشه افرادی وجود دارند که در برخی زمینهها بهتر از شما عمل میکنند. این حقیقتی است که باید آن را بپذیرید. همه افراد تواناییها و ضعفهای خود را دارند و نمیتوانید در همه زمینهها برتری داشته باشید. این به معنای این نیست که شما نمیتوانید در زمینههایی که علاقه دارید پیشرفت کنید، بلکه باید به عنوان یک فرصت برای یادگیری و رشد ببینید.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات مهارت آموزی و چگونه استرس را كاهش دهيم را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
چگونه با مقایسه کردن به پیشرفت برسیم؟
به جای مقایسه کردن خودتان با دیگران، به فکر خود و زندگیتان باشید که چه کار کنید تا پیشرفت کنید. این نکته را هم به خاطر داشته باشید که با پیروزی در مسابقه مقایسه با دیگران، شما پیروز نمیشوید زیرا در دنیا هر کسی جایگاه خاص خود را دارد و شما با اخذ جایگاه دیگران، به موفقیت نمیرسید. بنابراین تمرکز خود را به مسیر زندگی و اهدافتان انتقال دهید و تلاش کنید تا جایگاه خودتان را تعیین کنید.
به زندگی هر فرد اگر نگاه کنید، متوجه میشوید که هر فردی اشتباهاتی را انجام داده است. شما نیز به عنوان یک انسان، خالی از اشتباه نبودهاید. اشتباهاتتان را ببخشید و از گذشته خود لذت ببرید. این به شما امکان میدهد که به جای سرزنش کردن خودتان و درگیر شدن در افسوسهای گذشته، به آینده تازه نگاه کنید و از فرصتهای آینده بهرهبرید. همچنین
قدردان هر آنچه دارید باشید
اگر دقت کنید، متوجه خواهید شد که اکنون شما دارای نعمتهای زیادی در زندگی هستید که معمولا آنها را نادیده میگیرید. خانواده، دوستان و زندگی شما همگی نعمتهایی هستند که باید از آنها بهره ببرید و در جهت پیشرفت و رشد خود از آنها استفاده کنید.
از دیگران الگو بگیرید اما مقایسه نکنید
فکر کنید که دیگران از چه طریقی به موفقیت رسیدهاند؟ چقدر تلاش کردند؟ پول و ظاهر قضیه را فراموش کنید و بیشتر بر روی تلاش و پشتکار و ویژگیهای اخلاقی و رفتاری که باعث موفقیت شده است، دقت کنید.
خودتان را با خودتان مقایسه کنید
به جای مقایسه کردن خودتان با دیگران، خودتان را با شرایط فعلی خودتان مقایسه کنید. بررسی کنید که در گذشته دارای چه ضعفهایی بودید و اکنون چه نقطه ضعفهایی دارید و چگونه میتوانید این ضعفها را به نقاط قوت خود تبدیل کنید. مقایسه کردن خود گذشته با فردی که اکنون هستید، باعث رشد شما خواهد شد.
موفقیتهای کوچکتان را جشن بگیرید
به جای نادیده گرفتن دستاوردهای کوچک خود، برای آنها جشن بگیرید و بابت این دستاوردها واقعا شاد باشید. لازم نیست تعداد زیادی از افراد را به جشنتان دعوت کنید. حتی اگر تنها هستید، میتوانید به تنهایی این لحظات را جشن بگیرید. به عنوان مثال، به خود پاداش دهید و وقتی یک کاری را انجام میدهید که از آن لذت میبرید، به چیز دیگر فکر نکنید و واقعا در آن لحظه شاد باشید. خوشحال بودن بابت دستاوردهای کوچک به شما کمک میکند تا انگیزه بیشتری برای پیشرفت و تلاش در زندگی داشته باشید.
معجزه شکرگذاری در زندگی
شکرگذاری کردن فواید زیادی دارد و بطور خلاصه میتوان گفت که این عمل به تربیت و رشد روحی انسان کمک میکند و ارتباطات اجتماعی را بهبود میبخشد. برخی از فواید شکرگذاری عبارتند از:
- بهبود روحیه: شکر گذاری به شما کمک میکند تا به تجربههای مثبت توجه کنید و از لحظات خوب در زندگیتان لذت ببرید. این کار میتواند روحیه شما را بهبود بدهد و احساس خوشبختی و رضایت را تقویت کند.
- کاهش استرس: شکر گذاری میتواند به شما کمک کند تا با استرس و فشارهای روزمره بهتر کنار بیایید. انعکاس بر تجربههای مثبت و شکر گذاری میتواند افکار منفی و استرس را کاهش دهد.
- بهبود ارتباطات اجتماعی: اعلام سپاسگزاری به دیگران نشان از ارزشگذاری ارتباطات انسانی و احترام به دیگران است. این کار میتواند ارتباطات شما با دوستان، خانواده و همکارانتان را بهبود بخشد.
- تقویت اعتماد به نفس: شکر گذاری به شما کمک میکند تا به خودتان اعتماد بیشتری پیدا کنید و از تواناییها و انجازهای خودتان مطمئنتر شوید.
- تسهیل در رشد شخصی: شکر گذاری میتواند به شما کمک کند تا بیشتر به خودتان بپیچید و در مسیر رشد و توسعه شخصیتان پیشروی کنید.
- تاثیر مثبت بر سلامتی: تحقیقات نشان داده است که شکر گذاری میتواند بر برخی جنبههای سلامتی مثل افزایش ایمنی و کاهش عوارض ناتوانیهای روانی تاثیرگذار باشد.
به طور کلی، شکر گذاری به شما کمک میکند تا زندگیتان را با آگاهی بیشتر و با دید بهتری تجربه کنید. این عمل نیکو توصیه میشود و میتواند به کیفیت زندگی شما افزوده شود.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات تست دیسک، کاریزما چیست، انواع ترس و مقایسه کردن را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
چرا مقایسه کردن خود با دیگران اشتباه است؟
مقایسه کردن خود با دیگران به دلایل زیر اشتباه است:
- هر فرد منحصر به فرد است: هر فرد دارای تجربیات، شرایط و مسیر زندگی منحصر به فردی است. از این رو، مقایسه کردن خود با دیگران بدون معیار مناسب ناممکن است و به نادرستی انجام میشود.
- نگرشها و ارزشها متفاوتند: هر فرد دارای نگرشها، ارزشها و اولویتهای خود است. این تفاوتها باعث میشود که اندازهگیری موفقیت و شادی درونی با معیارهای دیگران ناممکن باشد.
- ظاهربینی: وقتی دیگران را میبینیم، معمولا فقط بخشهای مختصری از زندگی و موفقیت آنها را میشناسیم. اطلاعات ناقص میتوانند مقایسه را نادرست کنند، زیرا ممکن است جزئیات و چالشهای واقعی را مخفی نگه دارند.
- افزایش استرس و افکار منفی: مقایسهگری میتواند باعث افزایش استرس، افکار منفی و افسردگی شود. وقتی فرآیند مقایسه مناسب نباشد، افراد ممکن است احساس کمبود و بیارزشی کنند.
- مانع از رشد شخصی: وقتی شما بهجای تمرکز بر روی خودتان و پیشرفت شخصی، وقت خودتان را برای مقایسه با دیگران صرف میکنید، رشد و پیشرفت شخصی ممکن است دچار متوقف شدن شود.
- اندازهگیری واقعی موفقیت: موفقیت و شادی باید با معیارهای شخصی و داخلی اندازهگیری شوند، نه با مقایسه با دیگران. هر کس میتواند به تازگی اهداف خود را دستیابی بدهد و این موفقیت با مقایسه نادرست از آن کم شود.
تنها خود را با خود گذشته مقایسه کنید
به جای مقایسه کردن خود با دیگران، عادت کنید که خودتان را با خودتان تنها مقایسه کنید. هر روز یا هر زمانی که برای شما مناسب باشد، چند دقیقه وقت بگذارید تا ببینید چقدر رشد کردهاید، چه اقداماتی جهت پیشرفت خود انجام دادهاید و چه پیشرفتهایی در راستای تحقق اهداف خود داشتهاید.
این عادت به شما کمک میکند تا با خودتان بهتر رفتار کنید و بابت تمام فعالیت و اقداماتی که تا به امروز داشتهاید، خوشحال باشید. شما متوجه میشوید که چقدر به سمت اهدافتان حرکت کردهاید، چه مشکلاتی را پشت سر گذاشتهاید و چه مهارتها و دانشهای جدیدی را یاد گرفتهاید. این تجربه به شما احساس خوبی درباره خودتان میدهد، بدون نیاز به مقایسه با دیگران.
میتوانید این عادت را با کمک گرفتن از یک دفتر یاداشت در خودتان ایجاد کنید. هر روز یا در زمان دلخواه خود، چیزهایی که به آنها دست یافتهاید، موانعی که غلبه کردهاید و چیزهایی که آموختهاید را یادداشت کنید. این اقدام به شما کمک میکند تا بطور تدریجی الگوی تفکرتان را تغییر دهید و تمرکزتان بیشتر بر روی مقایسه با خودتان باشد تا با دیگران.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات قضاوت دیگران، اعتماد به نفس چیست و فیلم های انگیزشی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
چگونه عادت مقایسه کردن را ترک کنیم؟
عادت مقایسه کردن با دیگران میتواند منجر به افزایش استرس و کاهش اعتماد به نفس شود. برای ترک این عادت، میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
- آگاهی از عادت: ابتدا باید خودتان را آگاه کنید که در چه زمانهایی و به چه میزان خودتان را با دیگران مقایسه می کنید. توجه به این مسئله اولین گام در ترک این عادت است.
- تمرین ذهنی: ذهن ما بصورت ناخودآگاه به مقایسه کردن منفی میپردازد. با تمرین ذهنی میتوانید ذهن خود را به جهتی مثبت تغییر دهید. به خود یادآوری کنید که هر فرد منحصر به فرد و متفاوت است و هیچ فردی دقیقا مانند شما و در شرایط شما نیست.
- تمرکز بر خود: به جای تمرکز بر دیگران و مقایسه با آنها، تمرکز خود را روی خودتان بگذارید. برای بهبود و رشد شخصیتان تلاش کنید و به اهداف و آرزوهای خود دست پیدا کنید.
- افزایش اعتماد به نفس: تمرکز بر افزایش اعتماد به نفس میتواند به کاهش عادت مقایسهای کمک کند. به خودتان تذکر دهید که شما نیز میتوانید موفقیتهای خود را بدست آورید و ارزش خودتان را بالاتر ببرید.
- محیط مثبت: اطراف خود را با افرادی که شما را حمایت میکنند و انرژی مثبت به شما میدهند، شلوغ کنید. از دوستان و خانواده خود حمایت بخواهید و در محیطهای مثبت حضور پیدا کنید.
- تمرین مدیتیشن و آرامش: مدیتیشن و تمرینهای آرامشی میتوانند به شما کمک کنند تا ذهن خود را آرام کنید و از فکر به مقایسه با دیگران دوری کنید.
- داشتن هدف و برنامهریزی: با داشتن اهداف شخصی و برنامهریزی برای رسیدن به آنها، میتوانید تمرکز خود را بر روی خودتان و مسیر توسعه شخصیتان بگذارید و از مقایسه با دیگران دوری کنید.
در کنار افراد پیشرفت کنید
بهترین افراد جهان همواره در کنار افرادی که در زمینههای مختلف از خود برتری دارند، پیشرفت کردهاند. اگر رقیبان متمایز و ماهری نداشته باشید، انگیزهتان برای پیشرفت کاهش خواهد یافت. بنابراین، اگر با فردی آشنا شدید که در زمینهای بهتر از شما عمل میکند، ابتدا او را به چشم یک معلم ببینید و تلاش کنید از تجربیات و دانش او بهره ببرید. سپس، او را به عنوان یک رقیب حرفهای مشاهده کنید که برای رسیدن به سطح او باید تلاش بیشتری بکنید و مهارتهای جدیدی را یاد بگیرید. در واقعیت، اهمیت ندارد که در نهایت کدام یک از شما برتری دارد، زیرا این رویکرد به شما کمک میکند که همیشه در حال پیشرفت و یادگیری باشید و به سرعت پلههای موفقیت را طی کنید، در حالی که از مقایسه با دیگران دوری میکنید و از احساسات منفی جلوگیری میکنید.
منظور از رفتار مقایسهای مثبت یا منفی چیست؟
رفتار مقایسهای وقتی به وقوع میپیوندد که شما خودتان را با دیگران مقایسه میکنید، بدون توجه به اینکه آیا این افراد از شما بالاتر یا پایینتر هستند. در این نوع مقایسه، معمولا ویژگیهای مثبت و منفی افراد را با خودتان مقایسه میکنید و این ممکن است به عزت نفس شما آسیب بزند.
یک نمونه از رفتار مقایسهای مثبت این است که شما خودتان را با ویژگیهای اخلاقی یک فرد تحسینشده مقایسه میکنید و به جای حسادت نسبت به او، انگیزه مییابید تا به این ویژگیهای مثبت برسید. به عبارت دیگر، این نوع مقایسه به شما انگیزه میدهد تا به تواناییها و ویژگیهای خود کار کنید تا به نقاط قوت دیگران نزدیکتر شوید.
نمونهای از رفتار مقایسهای منفی این است که شما خودتان را با کسی مقایسه میکنید که چیزی دارد که شما ندارید، و این به شما حسادت میآورد. به عنوان مثال، اگر به دلیل خرید یک ماشین جدید به کسی حسادت کنید که این ماشین را دارد، این نوع مقایسه منفی ممکن است به عزت نفس شما آسیب برساند و احساس عدم رضایتی را در شما ایجاد کند.
مقالات مرتبط در حوزه توسعه فردی: برای افزایش آگاهی خودتان در زمینه موفقیت و توسعه فردی توصیه میکنیم مقالات ویژگی افراد درونگرا، تست شخصیت شناسی و برنامه ریزی روزانه را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار مطالعه کنید.
جمع بندی
بعضی از افراد به دلیل کاهش اعتماد به نفس یا احساسات ترس و ناامنی شدید، ممکن است به طور مداوم خود را با دیگران مقایسه کنند. این مقایسهها معمولاً به تدریج منجر به اضطراب، افسردگی، و افزایش احساس ناکامی و تحول ناامیدی میشوند. برای کاهش این عادت مضر و پیشگیری از پیامدهای منفی آن، در این مقاله چند راهکار آورده شده است. با این حال، اگر اعتماد به نفس شما ضعیف است، بهترین راه برای مقابله با این مشکل اصلاح و تقویت اعتماد به نفس خودتان است. این تغییرات شما را کمتر به مقایسه با دیگران و افکار منفی دچار خواهند کرد و شما را قادر به پیشروی در مسیر زندگی با انگیزه و پشتکار خواهند ساخت. برای شناخت دقیقتر از ریشههای این مشکل و راههای درمانی مناسب، مشاوره با یک روانشناس بالینی توصیه میشود. او میتواند به شما کمک کند تا از این عادت مخرب کمتر درگیر شوید و راهحلهای مناسبی را برای حل مشکلاتتان ارائه دهد.
ممنون که تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار بودید. امیدوارم توانسته باشم اطلاعات کاملی در خصوص مقایسه کردن به شما ارائه کنم. همچنین شما میتوانید از طریق بخش نظرات با تیم دانشگاه کسب و کار در ارتباط باشید.