ایزاک نیوتن یکی از بزرگترین متفکران و دانشمندانی است که نه تنها در انگلستان بلکه در تمام جهان، مشهور و شناختهشده است. دستاوردهای نیوتن در تمام شاخههای علم تاثیر گذاشت؛ روش او در یافتن اصول علمی از طریق محاسبات ریاضی به شیوهی کار دانشمندان تبدیل شد و تحقیقاتش در حوزهی نور و رنگ منجر به پیشرفت در ساخت عدسی و تحولاتی در علوم پزشکی و شیمی شد. با تمام این تعاریف، در پشت چهرهی دانشمند و نابغه نیوتن، مردی با مشکلات و ویژگیهای خاص روحی وجود داشت که حقایق آن هنوز هم به صورت کامل بر ما مشخص نیست.
زندگینامه کامل ایزاک نیوتن
ایزاک نیوتن در 25 دسامبر 1642 در روستای لینکنشر انگلستان متولد شد. پدر او که کشاورزی موفق و صاحب اموال متعدد بود، سه ماه پیش از تولد پسرش درگذشت و مادرش هنا، در ملک اربابی وولستورپ، به تنهایی فرزندش را به دنیا آورد. نیوتن به اندازهای لاغر و ضعیف بود که هیچکس امیدی به زنده ماندنش نداشت. مردم روستا به این فکر میکردند که او حتی اگر زنده بماند، هرگز قادر به ادارهی زندگی و انجام فعالیتهای شخصی نخواهد بود؛ اما سرنوشت طور دیگری رقم خورده بود.
در زمان تولد نیوتن، بریتانیا درگیر کشمکشی بزرگ بود؛ سه ماه قبل، جنگی داخلی میان اعضای پارلمان و پادشاه آغاز شد که در اثر آن افراد بسیاری کشته شدند. مردم در نقاط مختلف کشور از جمله روستای لینکنشر به چند دسته تقسیم شدند؛ عدهای طرفدار پادشاه و عدهی بسیاری طرفدار مجلس بودند. خانوادهی نیوتن که از طرفداران شاه بودند، با خیل عظیمی از مخالفان روبهرو شدند که از مجلس حمایت کرده و آنان را دشمن خود میدانستند. این موضوع تاثیر زیادی بر زندگی ایزاک نیوتن داشت.
زندگی اولیه و تحصیلات
تنشها و مشکلاتی که شخصیت ایزاک نیوتن را تشکیل داد، از دوران کودکی و نوجوانی او آغاز شد. او سه سال اول عمرش را در ملک پدریاش گذراند. تا اینکه هنا تصمیم گرفت با بارناباس اسمیت، کشیش ثروتمند روستا ازدواج کرده و به خانهی او نقلمکان کند. شرط ازدواج بارناباس این بود که او فرزندش را رها کند؛ بنابراین هنا، کودک خردسالش را به دست پدر و مادرش سپرد و رفت.
ایزاک در مدت 7 سالی که آنجا زندگی میکرد ارتباط چندانی با مادرش نداشت و حتی از او متنفر بود. او در سرتاسر زندگیاش هرگز چیزی از پدربزرگ و مادربزرگش و نحوهی زندگی در آن خانه به دیگران نگفت و حتی خاطرهای ننوشت. ظاهرا آن دو توجه چندانی به نیوتن نداشتند. این واقعه از نوشتههای پراکندهی ایزاک در دوران مدرسهاش مشخص است.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات ایرج پزشکزاد، جورج اورول، ایزاک نیوتن، غیاث الدین جمشید کاشانی، ارسطو و مارک آندره تراشتگن را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
تحصیل در مدرسه
ایزاک نیوتن اولین دروس رسمی را در مدرسههای روستاهای اطراف (اسکیلینگتون و استاک) آموخت. امروزه دفترچههایی مربوط به این دوران از او یافت شده که با استفاده از قلم پر و به صورت پراکنده در آنها نوشته:
جایی برای نشستن ندارم… سخت میترسم. هیچ انسانی درکم نمیکند. سرنوشت من چه خواهد شد؟…نمیدانم چه کنم.
او در جملهای جداگانه اضافه کرده که “بالاخره روزی تمامش میکنم.” روانشناسان و پژوهشگران با تحلیل این یادداشتها به این نتیجه رسیدهاند که نیوتن در برههای از زندگی قصد خودکشی داشت؛ اما ترسش، مانع از انجام آن میشد.
مشکلات روحی و روانی نیوتن
ایزاک در نوشتههای متعددی خود را گناهکار یا یتیم میدانست. او از کار مادرش خشمگین بود و گاهی خود را مقصر ازدواج او میدانست. نیوتن سالها بعد در دفتری مینویسد که بزرگترین گناه کودکیاش، نفرت از ناپدری و مادرش بود:
آقا و خانم اسمیت را که مادر و ناپدریام بودند تهدید میکردم که آتششان خواهم زد و خانه را روی سرشان خراب میکنم.
احساسات نیوتن نسبت به مادرش!
بارناباس اسمیت در سال 1653 درگذشت. هنا، پس از هشت سال به خانهای که نیوتن در آن زندگی میکرد، بازگشت اما این اتفاق برای ایزاک خوشایند نبود؛ مادرش با یک پسر و دو دختر کوچک برگشته بود که توجه و محبت بیشتری به آنها داشت. پس از مدتی توجه و خشم نیوتون به برادر ناتنیاش اسمیت که دوساله بود، معطوف شد. او در دفترچهای چنین نوشت:
برادرم را به التماس وامیدارم… او شر، دهنلق و بینواست.
ورود ایزاک نیوتن به مدرسه کینگ
هنگامی که نیوتن دوازده ساله شد، دایی تحصیلکردهاش پیشنهاد داد که از مزایای تحصیل در شهری دیگر بهرهمند شود. او ثبتنام در مدرسهی خصوصی کینگ را که در شهر بزرگ گرانتم قرار داشت، به نیوتن توصیه کرد. ایزاک، مدرسه رفتن را به خانه ماندن و تحمل برادر و خواهران ناتنیاش ترجیح میداد. او پس از ثبتنام در آنجا، به خواندن دروس لاتین و یونانی پرداخت. ریاضی از دروس مرسوم آن روزگار نبود و ایزاک آن را در مدرسه نیاموخت. او طی شش سال با استفاده از کتابهای یکی از معلمان مدرسه به یادگیری خودآموز ریاضیات پرداخت و از این طریق در دروس بسیاری، پیشرفت کرد.
رفتارهای نوجوانی نیوتن
ایزاک نیوتن در سالهای تحصیل در کینگ، با کمک داییاش در خانهای اجارهای ساکن شد. صاحبان این خانه چند کودک داشتند که ایزاک مجبور بود آنها را تحمل کرده و به صورت اشتراکی با آنها زندگی کند. بنابر گفتهی خودش، او در این دوران با خشونت و بداخلاقی در خانه و مدرسه رفتار میکرد. پسری ساکت و متفکر بود، با سایر بچهها سخن نمیگفت و چنانچه کسی او را ناراحت میکرد، با خشم و کتک پاسخش را میداد.
آزمایشهای ابتدایی ایزاک نیوتن
ایزاک با تمام این خصوصیات اخلاقی، دانشآموزی هوشمند و دقیق بود که طرز کار اکثر ابزارها را میدانست و از آنها استفاده میکرد. او در سیزده سالگی کتابی به اسم “اسرار طبیعت و صنعت” پیدا کرد و با دستورالعملهای آن به ساخت و آزمایش ابزارهای مکانیکی پرداخت.
علاوه بر این، خردهفروشی کوچکی در نزدیکی محل اقامتش وجود داشت که در اوقات بیکاری به آنجا میرفت. نیوتون در آنجا دستورالعمل ساخت گچ، رنگ و مرکب طلایی را فراگرفت و در دفترچهای یادداشت نمود. او این اطلاعات را از طریق آزمایشهای عملی به دست آورده بود.
تحسین برانگیزی ایزاک نیوتن
نیوتن علاوه بر اینها ترکیب گیاهی خاصی از نعنا، افسنتین و سیصد هزارپا را کشف کرد که به گفتهی خودش میتوانست بیماریهای بسیاری را درمان کند. از آنجا که نیوتون نمرههای خوبی در مدرسه میگرفت، همواره تحسین معلمان و حسادت دانشآموزان را برمیانگیخت؛ اما دلخوشی او مدت زیادی طول نکشید. مادرش که طرز تفکر سنتی و کهنهای داشت، دستور داد که پسرش به مزرعه برگردد و کارهای کشاورزی را انجام دهد. او عقیده داشت که نیوتون به تحصیلات بیشتری نیاز ندارد و بهتر است شغل خانوادگی را انجام دهد!
زندگی در مزرعه
در آن زمان نیوتن هفده سال داشت و از آنجا که قرار بود زمین و دامهای پدری را به ارث ببرد، باید کمکم مسئولیتها و مهارتهای آن را فرامیگرفت. دورهی 9 ماههی زندگی او در مزرعه، سخت و پرتنش بود. ایزاک که از روتین تحصیلی خود فاصله گرفته بود، مدام با اطرافیان بداخلاقی میکرد و حتی خسارتهای مالی به بار میآورد. مثلا روزی که گوسفندان را برای تغذیه و فروش به مرتع برده بود، حواسش به ساخت دو نمونه چرخ آب روی نهر معطوف شد؛ گوسفندها رها شدند و به کشتزار همسایه آسیب رساند.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات آرنولد شوارتزنگر، شیخ محمود شبستری، جیک جیلنهال و گاوس را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
خسارتهای مالی نیوتن
بیدقتی نیوتن آنقدر آسیب ایجاد کرد که همسایهها به مقامات محلی شکایت کردند. اسنادی در دادگاه وولستورپ وجود دارد که نشان میدهد ایزاک نیوتن در 28 اکتبر 1659 به پرداخت سه شیلینگ و چهار پنس جریمه برای رها کردن گوسفندان محکوم شدهاست. علاوه بر این یک شیلینگ بابت خسارت ورود خوکهایش به کشتزارهای غله و آسیب به پرچین پرداخت کرده بود.
سرانجام هنا اسمیت، مادر نیوتن، از دیدن بداخلاقیها، بیحواسیها و جریمههای گاه و بیگاه نیوتن خسته شد. او در پاییز 1660 به ایزاک اجازه داد به مدرسهی کینگ در گرانتم بازگردد و تحصیلاتش را ادامه دهد.
مشکلات تحصیلی ایزاک نیوتن
اگرچه نیوتن دانشآموز باهوشی بود و مشکلی از جهت درس خواندن و یادگیری نداشت، مسائلی وجود داشت که او را از دیگران جدا میکرد. ایزاک که یک سال تحصیلی عقب مانده بود، اکنون از همکلاسیها و دانشآموزان مدرسه بزرگتر بود. این فاصله سنی او را از همکلاسیهایش جدا میکرد.
مسئلهی مهمتر این بود که هنا اگرچه میتوانست هزینهی تحصیل نیوتون را پرداخت کند، این کار را انجام نمیداد. ایزاک مجبور بود بخشی از هزینه تحصیلش را با خدمتکاری در دانشگاه تامین کند. او برای استادان یا دانشآموزان ثروتمند کار میکرد، لباسهایشان را میشست، برایشان غذا و هیزم میبرد و حتی لگنهای توالتشان را خالی میکرد! برای نیوتن که در خانه خدمتکار شخصی داشت، این چنین فعالیتهایی بسیار سخت و طاقتفرسا بود.
خساستهای هنا حتی شامل پول توجیبیهای ایزاک هم میشد. او سالی حدود 700 پوند درآمد داشت؛ اما اسناد نشان میدهد که هرسال فقط ده پوند از آن را به ایزاک میداد.علاوه بر این ناتوانی نیوتن در نگهداری پول مشکلات را بدتر میکرد. او بارها به خدمتکاران فقیر یا قماربازان پول قرض داد و عملا چیزی برای پس انداز خودش باقی نگذاشت.
ورود به دانشگاه
نیوتن در سال 1661 وارد دانشگاه کمبریج شد. او رابطهی چندان خوبی با دانشجویان نداشت، بیش از حد به اخلاقیات پایبند بود و چون پول چندانی نداشت، در دورهمیها و تفریحات آنها شرکت نمیکرد. او یک سال اول را به تنهایی گذراند و در این مدت دچار عذاب وجدان مذهبی شد. نیوتن در این دوران تصمیم گرفت تمام 49 گناهی که از بچگی انجام داده بود را ثبت کند. او در دفترش نوشت:
خداوندا، من بیشتر از آنکه دلم با تو باشد، دل به کسب پول دادهام.
دوستی با جان ویکنز
نیوتن در سال دوم دانشگاه با دانشجوی دیگری آشنا شد که افکاری همانند خودش داشت. آنها پس از مدتی تصمیم گرفتند اتاقشان را عوض کنند تا در دوران تحصیل با هم زندگی کنند؛ اما خبر نداشتند که این دوستی بیش از بیست سال طول میکشد. ویکنز دانشمند نبود؛ اما در مقام منشی و دستیار نیوتن در آزمایشگاه کار میکرد. آنها بیست سال با هم زندگی کردند، تا زمانیکه ویکنز تصمیم گرفت کشیش شود و ازدواج کند. پس از آن رابطهی آنها تقریبا تمام شد و به چند نامه و دیدار کاری محدود شد.
دستاوردهای علمی ایزاک نیوتن
نیوتن در مدت اقامتش در دانشگاه به خواندن دروس فلسفه، منطق، ریاضی و لاتین میپرداخت. او قصد داشت امتحاناتش را با دروس بالایی پاس کند تا بتواند با گرفتن بورسیه، از مخارج خوابگاه و شهریههای دانشگاه رها شود. آن سالها نخستین فعالیتهای اکتشافی نیوتن آغاز شد. او کتاب هندسه رنه دکارت را خرید و در کنار آن به مطالعهی آثار سایر ریاضیدانان پرداخت. نیوتن کمکم توانست برخی از مسائل ریاضی را که استادش نمیتوانست پاسخ دهد، حل کند. او در این مدت قضيهی دوجملهای را ابداع کرد.
سوالات فلسفی نیوتن
نیوتن که به شدت مذهبی بود فقط به پرسشهای ریاضی فکر نمیکرد، بلکه علاقه داشت ارادهی خدا و معنای زندگی را درک کند. او میخواست مسائلی را حل کند که حتی فیلسوفانی چون ارسطو و افلاطون هم کامل حل نکرده بودند.
در آن زمان کاغذ به حدی گران بود که همهی مردم توانایی خرید و استفاده از آن را نداشتند. نیوتن دفتر بزرگی داشت که روزگاری متعلق به ناپدریاش بود. او این دفتر را برای مسائل اکتشافی و سوالات ذهنش قرار داد و حدودا 45 مسئله را در آن یادداشت کرد تا آزمایش و بررسی کند. فهرست او شامل مسائلی چون نور، رنگ، بینایی و موضوعات هستیشناسیای دربارهی خدا، آفرینش و روح بود.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات دکتر محمد قریب، فاطمه دانشور، رومن آبراموویچ و بنجامین فرانکلین را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
شیوع طاعون
در سال 1665 بیماری طاعون در کشور گسترش یافت. قربانیها در عرض چند روز میمردند و پزشکان درمانی برای آن نداشتند. مقامات شهر کوشیدند با ممنوع کردن اجتماعات بزرگ، از شیوع بیماری جلوگیری کنند. مقامات دانشگاه در اوت 1665 تمام کلاسها را لغو کردند و به دانشجویان و استادان گفتند که تا اعلام بعدی به آنجا بازنگردند. این تعطیلیها حدود یک سال و نیم طول کشید تا آن که در آوریل 1667 وضعیت به حالت عادی بازگشت.
سالهای خلاقیت ایزاک نیوتن
نیوتن که طی این مدت به روستا بازگشته بود، اوج خلاقیت و تمرکز فکری را تجربه کرد. او به پیشرفتهای علمی و ریاضی متعددی دست یافت که بعدها شهرت زیادی برایش ایجاد کردند. نیوتن در این مدت، قانون قضيهی دوجملهای را تکمیل کرد و نوع جدیدی از ریاضیات را ابداع کرد که حساب دیفرانسیل و انتگرال نامیده میشد.
علاوه بر این، آزمایشات بیشتری برای فرضیات رنگ و بینایی انجام داد چنانکه در یکی از یادداشتهایش نوشت:
چاقوی کوچکی را میان چشم و استخوان، نزدیک به کاسهی چشم گذاشتم و با قسمت تخت چاقو به چشمم فشار آوردم تا ببینم چه رنگهایی را میتواند ببیند!!
افتادن سیب و کشف جاذبه!
مشهورترین واقعهی این دوران برای نیوتن ، کشف نیروی جاذبه یا همان قضيهی معروف افتادن سیب از درخت بود. طبق این داستان، نیوتن که زیر درختی در روستای وولستورپ نشسته بود، با دیدن افتادن سیب، متوجه نیروی جاذبه و ماهیت آن میشود. برخی از مورخان اعتقاد دارند که این قضیه اتفاق نیفتاده است و ایزاک آن را سرهم کرده تا افکارش دربارهی جاذبه را قدیمیتر از رقبای علمیاش نشان دهد.
عضویت در ترینیتی
در آوریل 1667 نیوتن که تشنهی علم و دانش بود، به دانشگاه بازگشت. او قصد داشت مدرک فوق لیسانساش را دریافت کند؛ اما موفقیت و افتخار بزرگتری به دست آورد.
نیوتن در اکتبر 1668 موفق شد مقطع فوق لیسانس را با گذراندن چند امتحان شفاهی تمام کند و در کالج ترینیتی استخدام شود. او مدرس دانشجویان دورهی لیسانس آنجا شد و در ازای این کار، سالانه 35 دلار به همراه غذا و مسکن میگرفت. او که نیاز چندانی به خانه نداشت، آن را اجاره داد و با ویکینز هماتاقی ماند.
ایزاک نیوتن: استاد دانشگاه
ایزاک گاهی با اسحاق برو، استاد ریاضیات کالج ترینیتی صحبت میکرد. او که متوجه هوش سرشار نیوتن شده بود، در مورد استعداد او برای دیگران مینوشت. همین موضوع سبب شد که پس از کنارهگیری بِرو در سال 1669، نیوتن جایگزین او شود. از آنجا که ایزاک بیست و هفت سال بیشتر نداشت و برای استاد بودن جوان محسوب میشد، دچار بهت و حیرت شد. حقوق نیوتن به صد پوند در سال ارتقا یافت و پس از آن توانست برای خودش لباس رسمی بخرد و کمتر صرفهجویی کند.
سخنرانیهای هفتگی
مقام استادی ایزاک نیوتن مستلزم برگزاری سخنرانیهای هفتگی بود. او در این کار تا حدی جدیت داشت که حتی اگر دانشجویی سر کلاس حاضر نبود، برای دیوارها صحبت میکرد. او در بیشتر کلاسهایش دربارهی مسائل ریاضی و تحقیقات نورشناختی سخن میگفت. علاقهی او به نور و رنگ باعث شد که بتواند با استفاده از آینه، تلسکوپهای قوی بسازد. او حتی وسایل لازم برای ساخت تلسکوپ را هم خودش میساخت، چنانکه در یادداشتی نوشت:
اگر منتظر میماندم دیگران ابزار و لوازم موردنیاز من را بسازند، هیچ یک از آنها ساختهنمیشد.
چالشهای شخصی
در قرن هجدهم، انجمنی سلطنتی شکل گرفت که وظیفهی آن جمع کردن دانشمندان در یک محفل و سخنرانی درباره علم و دستاوردهای علمی بود. در سال 1672، اعضای انجمن چنان تحتتأثیر موفقیتهای نیوتون قرار گرفتند که از او دعوت به عضویت کردند.
ایزاک نیوتن از این افتخار خوشحال و ذوقزده شد، با این حال مشکلات و مسائل متعددی بر سر راهش قرار گرفت. مقامات انجمن او را ترغیب کردند که نظریه رنگهایش را با مقالههایی در اختیار دانشمندان دیگر قرار دهد. رابرت هوک، یکی از اعضای گروه، با خواندن مقالهی او ادعا کرد که این استاد جوان، برخی از نظریات او را دزدیده است. علاوه بر این به انتقاد از نیوتون پرداخت و چنین گفت که نظریهی او غلط و غیرقابل اثبات است.نیوتن که از این سخنان آشفته و عصبانی بود در چند نامهی علنی و غیرعلنی به دفاع از نظریات خود و اثبات آنها پرداخت. سپس نامهای به انجمن سلطنتی نوشت و اطلاع داد که دیگر درسهای نور شناختش را منتشر نخواهد کرد.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات فلورانس اسکاول شین، سعیده قدس، امید کردستانی و کریس گاردنر را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
اکراه در انتشار علم
پس از این حوادث، نیوتن نتایج تحقیقات خود را با کسی در میان نمیگذاشت. او تنها پس از خواهشهای مکرر، برخی اطلاعات را در مورد حساب دیفرانسیل و انتگرال برای برخی از اعضای انجمن سلطنتی فرستاد. پنهان کردن افکار و احساسات و نداشتن دوست صمیمی موجب شد که زندگی نیوتن در سالهای 1678 و 1679 دشوار شود. در همین سالها ارتباط او با جان ویکینز کمتر شد و مرگ مادرش در چند ماه بعد، اندوه او را شدیدتر کرد.
مرگ مادر
نیوتن در روزهای پایانی زندگی مادرش به وولستورپ رفت. او به پرستاری و مراقبت از مادرش پرداخت و هرچه از دستش برمیآمد برای سلامتی او انجام داد. اگرچه ایزاک و هنا ارتباط خوبی با هم نداشتند؛ اما او در روزهای پایانی به یاد محبت مادر در دوران کودکی افتاد. بنابراین مرگ مادرش با اندوه و عذاب وجدان زیادی همراه شد و نیوتن را دچار افسردگی موقت کرد.
بزرگترین دستاورد ایزاک نیوتن چه بود؟
نیوتن پس از مرگ مادر، حدود دو و نیم سال بیوقفه به مطالعه و تلاش پرداخت تا کتاب مهمی دربارهی مکانیک و قوانین گرانش بنویسد. کالج سلطنتی اولین نسخهی این کتاب که “اصول ریاضی فلسفهی طبیعی یا پرینکیپیا” نام داشت را در سال 1687 و در سه جلد منتشر کرد.
این اثر بزرگترین دستاورد نیوتن بود که شهرتی ابدی برایش به ارمغان آورد. چنانچه در منابع و مقدمهی کتاب آمده، او این کتاب را به درخواست ادموند هالی، منجم و ریاضیدان انگلیسی نوشت.
ادعایی تازه و خشم نیوتن
چند روز پس از انتشار کتاب اصول، دشمن و رقیب دیرینهی نیوتن، رابرت هوک، ادعایی تازه منتشر کرد. او در این ادعا بیان کرد که ایدهی این کتاب از او دزدیده شده و حتی بسیاری از منابع و اطلاعات کتاب مال او بوده است. این ادعای تازه خشم نیوتن را برانگیخت تا اینکه ادموند هالی درخواستی برای هوک فرستاد و از او خواست با استفاده از شواهد و منابع موثق، ادعایش را ثابت کند. رابرت که فکر اینجا را نکرده بود از نشان دادن مدرک موثق عاجز ماند و پس از مدتی، کذب و دروغ بودن قضیه مشخص شد.
منصب جدید ایزاک نیوتن
نیوتن در سال 1696 سرپرست ضرابخانه سلطنتی لندن شد. از آنجا که او در علم کیمیاگری ماهر بود، اطلاعات زیادی درباره ذوب کردن فلزات داشت. او به واسطهی همین توانایی، پس از سه سال مدیریت پروژهی عظیم ضرب مجدد پول در بریتانیا را برعهده گرفت. علاوه بر این، مسئول بازداشت افرادی بود که سکههای تقلبی تولید میکردند. او پانصد پوند در سال دستمزد میگرفت و علاقهی بسیاری به کارش داشت.
موفقیتهای متوالی نیوتن در سالهای آینده موجب شد که به عالیترین مقام آنجا منصوب شود: ریاست ضرابخانه. به این ترتیب درآمد او به دو هزار پوند در سال ارتقا یافت و به اندازهای ثروت داشت که توانست از استادی در دانشگاه ترینیتی استعفا دهد.
ریاست سلطنتی
ایزاک نیوتن با تمام این موفقیتها، از علاقه به علم و دانش دست نکشید. پس از آنکه رابرت هوک در سال 1703 درگذشت، نیوتن به ریاست انجمن سلطنتی منصوب شد. حالا که دیگر رقیب منفورش وجود نداشت میتوانست به راحتی در تمام جلسات شرکت کند و برخی از نظریات جدیدش را به اشتراک بگذارد.
اولین اقدامات ایزاک پس از ریاست انجمن، برداشتن تصاویر و عکسهای هوک از دیوارهای آنجا بود! او بهترین شیوهی تحقیق علمی را که شامل کشف عملکرد طبیعت، اثبات قوانین آن با آزمایش و تحقیق و استنباط روابط علّی بود را ترویج کرد. این روش همچنان استفاده میشود و تاثیرات زیادی بر شناخت علوم طبیعی دارد.
نورشناختی ایزاک نیوتن
نیوتن در سال 1704 تا اندازهای اعتمادبهنفس داشت که تحقیقات نورشناختی خود را منتشر کند. او طی سی سال به تحقیق دربارهی اصول رنگ، نور و بینایی پرداخته بود؛ اما از انتشار آن برای عموم خودداری کرده بود. در سال 1705، ملکه آن، نیوتون را به دلیل این دستاورد و سایر اکتشافات علمی، به مقام شهسوار پادشاه منصوب کرد. از آن پس، او رسما سِر نیوتون نامیده شد و در کنار آن کسب درآمد ثابت از ضرابخانه و فعالیتهای انجمنی را ادامه میداد.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات هایزنبرگ، حسن خسروشاهی، شهرداد روحانی و دیپاک چوپرا را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
بیماری و مرگ ایزاک نیوتن
ایزاک نیوتن سالهای طولانی در صحت و سلامتی زندگی کرد تا آنکه در سال 1720 به بیماری کلیه دچار شد. او در آخرین روزهای زندگی، با نگاهی به دستاوردهای علمیاش گفت: “من خود را همچون کودکی میبینم که به بازی در ساحل مشغول است… من به دنبال سنگریزههای صاف و گوشماهیهای زیبا بودم در حالی که اقیانوس بزرگ و کشف نشدهی حقیقت روبهروی من گسترده است.
نیوتن سرانجام در 20 مارس 1727 در سن 85 سالگی، در حالیکه خواهرزادهاش کنارش بود، درگذشت.
تدفین در وست مینستر
بریتانیا با تدفین این دانشمند بزرگ در صومعهی وست مینستر و در کنار پادشاهان بریتانیا و آدمهای مشهوری چون چارلز دیکنز، تی اس الیوت و چارلز داروین، یاد او را گرامی داشت. یادبود نیوتن در آنجا، تمثالی در احاطهی کتابهای علمی و ابزارهایی چون تلسکوپ و منشور است.
تاثیرات و میراث ایزاک نیوتون
ایزاک نیوتن گاهی به مطالعهی تاریخ علوم دینی میپرداخت و در تلاش بود داستانهای تاریخی کتاب مقدس را اثبات کند. او علاوه بر این موارد، به کیمیاگری علاقه داشت و آن را راهی برای افزایش آگاهی دربارهی خدا و کشف داروهای واقعی میدانست.
در آن زمان اکثر کیمیاگران به جادو و راه و رسم شیطانی معتقد بودند و دوست داشتند ترکیبهایی پیدا کنند که به جاودانگی برسند یا فلزات پست را تبدیل به طلا کنند. نیوتن بسیاری از این آزمایشها را در دههی هفتاد انجام داد و برای آنکه کسی آنها را نفهمد، اسناد را پنهان میکرد یا متنشان را با استفاده از زبانهای رمزی مینوشت.
برخی از اکتشافات ایزاک نیوتن
- ابداع فرمولهایی برای قوانین حرکت و گرانش جهان
- استفاده از برهانهای پیرامون گرانش، برای اثبات قوانین حرکت سیارهای کپلر
- اثبات قرار داشتن خورشید در مرکز منظومه شمسی با بررسی جزر و مد، مسیر پرواز ستارههای دنبالهدار و…
- محاسبهی حرکت اشیای روی زمین و اجرام آسمانی
- اثبات کروی بودن زمین با حالت تخت با استفاده از اندازهگیریهای هندسی و اصول مکانیکی
- ساخت نخستین تلسکوپ بازتابی کاربردی
- ابداع قوانین سرد شدن اجسام و سیال نیوتونی
- اندازهگیری سرعت صوت
- پیشبرد ریاضی با مطالعاتی در حوزهی توانها، قوانین دوجملهای، روش تقریب ریشههای یک تابعی و …
- تحقیق درباره نور و ساخت منشور (او دریافت اگر نور سفید از یک منشور بگذرد، به طیفی از رنگها تجزیه میشود و برعکس این موضوع را نیز اثبات کرد)
- نگارش و چاپ یکی از بزرگترین کتابهای تاریخ علم با نام اصول ریاضی
معرفی لیست کامل کتابهای ایزاک نیوتن
ایزاک نیوتن، یکی از بزرگترین دانشمندان تاریخ، نه تنها به خاطر نظریات بنیادیاش در فیزیک و ریاضیات بلکه به خاطر آثار مکتوبش نیز مشهور است. نیوتن با نوشتن کتابهایی که بهطور مستقیم به پیشرفت علم کمک کردند، نقش بسزایی در شکلگیری علم مدرن ایفا کرد. در این قسمت از مقاله به معرفی لیست کامل کتابها و دستاوردهای نیوتن میپردازیم.
1. اصول ریاضی فلسفه طبیعی
این کتاب که به اختصار “پرینسیپیا” نیز نامیده میشود، در سال ۱۶۸۷ منتشر شد و بهعنوان یکی از تاثیرگذارترین آثار در تاریخ علم شناخته میشود. نیوتن در این کتاب قوانین حرکت و گرانش را بیان کرد که پایهگذار فیزیک کلاسیک شد. نام انگلیسی این کتاب Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica می باشد.
2. اپتیک (Opticks) از ایزاک نیوتن
این کتاب که در سال ۱۷۰۴ منتشر شد، به مطالعه نور و رنگها میپردازد. نیوتن در این اثر به نظریه موجی نور و پدیدههای مرتبط با شکست و انعکاس نور پرداخته است.
3. حساب دیفرانسیل و انتگرال
در این کتاب، نیوتن روشهای حساب دیفرانسیل و انتگرال را که برای اولین بار توسط او و لایبنیتس بهطور مستقل توسعه داده شده بود، توضیح میدهد. نام انگلیسی این کتاب (The Method of Fluxions and Infinite Series) می باشد.
4. تفسیر کتاب دانیال و آپوکالیپس سنت جان
این اثر در زمینه الهیات نوشته شده و نیوتن در آن به تفسیر و تحلیل کتابهای مقدس پرداخته است. نام انگلیسی این کتاب (Observations upon the Prophecies of Daniel and the Apocalypse of St. John) می باشد.
5. مقالات متفرقه (Miscellaneous Papers)
این مجموعه شامل مقالات مختلف نیوتن در زمینههای مختلف علمی و فلسفی است که پس از مرگ او گردآوری و منتشر شده است. ایزاک نیوتن با نگارش این کتابها تأثیر شگرفی بر علم و دانش بشری داشته و مطالعه آثار او هنوز هم برای فهم بهتر اصول بنیادی فیزیک و ریاضیات ضروری است. مطالعه آثار نیوتن نهتنها برای دانشجویان و پژوهشگران علوم پایه، بلکه برای تمامی علاقهمندان به تاریخ علم و فلسفه نیز توصیه میشود.
قوانین حرکت نیوتن
نیوتون قوانین مهمی در علم فیزیک مطرح کرد که برخی از آنها به این شرح است:
قانون اول نیوتن
اولین قانون او بیان میکند که اگر جسمی در حال سکون یا در حال حرکت با سرعت ثابت روی یک خط راست باشد، در همان حالت باقی میماند، مگر اینکه نیرویی به آن وارد شود .مثلا سنگ کوهستان در همانجا میماند مگر اینکه بادی، بارانی یا انسانی آن را به حرکت درآورد.
قانون دوم نیوتن
قانون دوم نیوتن بیان میکند که اگر چیزی در حال حرکت باشد، نیرو میتواند جهت و اندازهی حرکت آن را تغییر بدهد. میزان این تغییر به قدرت نیرو بستگی دارد و در همان جهت وارد شده، اتفاق میافتد. مثلا اگر به بادکنکی که در حال افتادن است ضربه بزنید، در امتداد همان ضربه حرکت میکند؛ چپ، راست یا بالا و پایین
قانون سوم نیوتن
سومین قانون نشان میدهد که برای هر عملی عکسالعملی وجود دارد که با خود آن برابر است ولی در خلاف جهت آن. این بدان معناست که دو جسم همیشه نیروهایی بر یکدیگر اعمال میکنند که با هم برابر، اما در خلاف یکدیگرند.
به عنوان مثال، اگر به تختهسنگی ضربه بزنید، تخته سنگ حرکت نمیکند؛ اما دستتان به عقب پرت میشود و درد میگیرد.این سه قانون بسیاری از معماهایی را که فیلسوفان طبیعی قبلی با آن سروکار داشتند، حل کردند. نیوتن با استفاده از این قوانین، بسیاری از مشاهدات را توضیح داد؛ از حرکت سیارات گرفته تا مسیر تیری که از کمان رها میشود.
حقایق عجیب و غریب از ایزاک نیوتون
در ادامه این مقاله از دانشگاه کسب و کار، با برخی از حقایق جالب درباره نیوتون آشنا میشویم که ممکن است تاکنون چیزی درباره آن نشنیده باشید:
افراط در حل مسائل
نیوتن معمولا رفتارهای عجیب و غریبی داشت. او وقتی روی مسئلهای متمرکز میشد، خواب و غذا را فراموش میکرد و چندین روز بیدار میماند تا سوالات ذهنش را پاسخ دهد. او در همان سالهای 1664 تا 1665 برای تماشای ستارهای دنبالهدار در آسمان، آنقدر بیخوابی کشید که به روایت برخی از دوستانش، ظاهر و طرز صحبتکردنش بسیار آشفته شد.
یکی از دستیاران او در آزمایشگاه اظهار داشت که نیوتن مدام کار میکرد و آزمایشهایی انجام میداد که علت آن مفهوم نبود. او چنان در افکارش غرق میشد که ساعتها ایستاده پشت میز مینوشت و حتی فرصت نمیکرد روی صندلی بنشیند!
آسیب به خود
نیوتن کارهایی انجام میداد که برای سلامتیاش خطرناک بود. او که تلاش میکرد چیزهای بیشتری دربارهی بینایی و رنگ بیاموزد، تا زمانی که همهچیز قرمز یا آبی شود، با یک چشم باز مستقیم به خورشید خیره میشد. او در نامهای نوشت:” در نتیجهی این آزمایش، بینایی چشمهایم رو به زوال رفت و مدتها طول کشید تا دوباره به حالت طبیعی برگردد.”
غرق شدن در تفکر
نیوتن علاقهی زیادی به علم و دانش داشت. او گاهی از خواب بیدار میشد و در حالت نشسته، آنقدر به موضوعی که ذهنش را درگیر کرده بود فکر میکرد که یادش میرفت بلند شود. این اتفاق تا جایی ادامه مییافت که نیمی از روز گذشته بود و نیوتن همچنان در تختش غرق فکر بود.
علاوه بر این، به گفتهی بعضی از راویان زندگی ایزاک، او در سالهای تحصیل در کالج ترینیتی که مسیر را شنریزی کرده بودند، با چوب روی شنها نمودار میکشید و یادداشت مینوشت. همدانشگاهیها احتیاط میکردند که تا وقتی این نمودارها پاک نشده، روی آنها پا نگذارند!
انتقادناپذیری ایزاک نیوتن
نیوتن هرچقدر که پیشرفت بیشتری در کار و علم کسب میکرد، اظهارنظرها و انتقادات بیشتری دریافت میکرد. او هر زمانی که این سخنان منفی بود با عصبانیت جوابشان را مینوشت. ظاهرا ایزاک نیوتن اعتماد به نفس چندانی نداشت، به همین دلیل نمیتوانست نقدهای منفی را نادیده بگیرد یا اشتباهاتش را قبول کند. روانشناسان عقیده دارند کودکی ناخوشایند او موجب شکلگیری این رفتارها در او شده بود.
خصومتورزی
دشمنیهای نیوتن با دانشمندان و منتقدان اطرافش در میان عدهی بسیاری زبانزد شد. توجهات عمومی نسبت به رفتار و تناقضات وجودی او، زندگی را برایش سخت و خطرناک کرد. نیوتن اعتقادات عجیبی دربارهی علم، مذهب و حکومت داشت و در فعالیتهای خلاف سنت شرکت میکرد. او حتی قوانین را زیرپا میگذاشت. اگر اسرار زندگی او برای تمام مردم فاش میشد، ممکن بود به قیمت از دست دادن شغل، جان یا زندانی شدنش تمام شود.
زندگینامه دیگر افراد موفق: اگر به مطالعه زندگینامه افراد موفق علاقه دارید توصیه میکنیم مقالات اراتوستن، پریسا تبریز، اروین شرودینگر و پروانه وثوق را در رسانۀ دانشگاه کسب و کار بخوانید.
تناقضات مذهبی
یکی از خصوصیات خطرناک ایزاک نیوتن به مذهب مربوط میشد. او با مطالعهی دقیق کتاب مذهبی به این نتیجه رسیده بود که عیسی مسیح کاملا الهی نیست و رتبهای پایینتر از خداوند پدر دارد.
نیوتن هنگامی که عضو کالج شد، در میان مردم سوگند یاد کرد که به دین مسیحیت پایبند باشد، با اینحال تا پایان عمر با تناقض درونی خود نسبت به مسیح درگیر بود. اگر اطرافیان او از اعتقاداتش آگاه میشدند، حیرتزده میشدند و حتی از معاشرت با او پرهیز میکردند.
آیا ایزاک نیوتون اوتیسم داشت؟
امروزه برخی از محققان به این نتیجه رسیدهاند که نیوتن به سندروم آسپرجر مبتلا بود. این بیماری که مرحلهی حاد اوتیسم است، بر عملکرد مغز اثر میگذارد. آدمهای مبتلا به آن، اغلب بسیار باهوش هستند؛ اما ممکن است حواسپرت و فاقد مهارتهای اجتماعی باشند. ذهن آنها درگیر موضوعاتی میشود که دربارهی آن مطالعه میکنند و بیشتر در مورد آن حرف میزنند، اما ارتباط خوبی با مردم ندارند و خیلی زود آزرده و عصبانی میشوند. این علائم با رفتارهای او همخوانی دارند، اگرچه برخی از روانشناسان این ادعا را رد میکنند و معتقدند ایزاک نیوتن چنین بیماریای نداشتهاست.
سخن پایانی
مردم انگلستان با مشاهده اختراعات و دستاوردهای ایزاک نیوتن، او را در زمرهی بزرگترین متفکران کشور خود قرار دادند. براساس نظر محققان، قوانین نیوتن تمام چیزهای مکانیکی جهان را شرح میدهند و مردم جهان با استفاده از آنها، چیزهای عادی و مهم خود را تولید میکنند. مثلا وسیلهای چون ماشین لباسشویی، که سرعت گردش قطعات و فشارهای آن مبتبی بر قوانین نیوتن است. الکساندر پوپ، شاعر انگلیسی، دربارهی نیوتن گفت:
طبیعت و قوانین آن در ظلمت اسرار پنهان بود. خدا فرمود نیوتن هستی یابد! آنگاه همهی اسرار برملا شد.
با تمام این موارد، ایزاک نیوتن شخصیتی پیچیده و بداخلاق داشت؛ با کسی صحبت نمیکرد، حواسپرت بود و در کار و حل مسئله افراط میکرد. اگر چه قرنها از زندگی و مرگ او گذشته است، همچنان بخشهایی از شخصیت و رفتارهای او ناشناخته و غیرقابل فهم باقی مانده است. نظر شما دربارهی این دانشمند و اسرار شگفتانگیز او در این مقاله چیست؟
منبع: Wikipedia
سوالات متداول
1. ایزاک نیوتن چه زمانی به دنیا آمد و چه زمانی درگذشت؟
ایزاک نیوتن در تاریخ 25 دسامبر 1642 به دنیا آمد و در تاریخ 31 مارس 1727 درگذشت. او در طول زندگیاش تأثیرات عمیقی بر علم و فلسفه گذاشت و بهعنوان یکی از بزرگترین دانشمندان تاریخ شناخته میشود.
2. نیوتن چه نظریههایی را معرفی کرد و چرا این نظریهها مهم هستند؟
نیوتن سه قانون حرکت را معرفی کرد که اصول بنیادین فیزیک کلاسیک را تشکیل میدهند. همچنین، نظریه گرانش او توضیح میدهد که چگونه اجسام در جهان به یکدیگر جذب میشوند. این نظریهها بهطور اساسی درک ما از حرکت و نیروها را تغییر دادند و مبنای بسیاری از تحقیقات علمی بعدی شدند.
3. آیا نیوتن در زمینههای دیگری غیر از فیزیک نیز فعالیت داشت؟
بله، نیوتن علاوه بر فیزیک، در ریاضیات و نجوم نیز فعالیتهای قابل توجهی داشت. او حساب دیفرانسیل و انتگرال را توسعه داد و در زمینه نورشناسی نیز تحقیقات مهمی انجام داد که منجر به کشف طبیعت نور و رنگها شد.
4. چرا نیوتن به عنوان پدر علم مدرن شناخته میشود؟
نیوتن بهدلیل تأثیرات عمیقش بر علم و روشهای علمی، بهعنوان پدر علم مدرن شناخته میشود. او با ارائه روشهای تجربی و ریاضی برای تحلیل پدیدههای طبیعی، پایهگذار رویکرد علمی جدیدی شد که در آن دادههای تجربی و ریاضیات بهعنوان ابزارهای اصلی تحقیق استفاده میشوند.
5. چگونه میتوانم بیشتر درباره زندگی و دستاوردهای نیوتن مطالعه کنم؟
برای مطالعه بیشتر درباره زندگی و دستاوردهای ایزاک نیوتن، میتوانید به کتابهای معتبر در زمینه تاریخ علم و بیوگرافیهای او مراجعه کنید. همچنین، منابع آنلاین مانند ویکیپدیا و مقالات علمی معتبر میتوانند اطلاعات جامعتری را در اختیار شما قرار دهند. علاوه بر این، مستندات و فیلمهای آموزشی نیز میتوانند به درک بهتر زندگی و کارهای او کمک کنند.
نیوتن دست چپ بود
بسیار عالی بود سپاسگزارم از این اطلاعاتتون �مهای بزرگ مانند نیوتون خدا به آنان لطف کرده